#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nepříznivou prognózu zvrátila až léčba na míru

Pacientský příběh Marcely Řeháčkové (49) je plný mnoha zvratů. Pacientka se zhoubným nádorem vaječníku v metastatickém stadiu totiž prošla snad všemi zdravotními komplikacemi, které si lze představit.

Marcela Řeháčková patří mezi ženy, které jsou značným způsobem ohroženy nádorovým onemocněním. Má totiž vrozenou mutaci genu BRCA, která zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu oproti běžné populaci až o 85 %, v případě rakoviny vaječníků až o 60 %. Tuto poruchu genu má například i americká herečka Angelina Jolie, která v minulosti podstoupila několik preventivních operací. Marcela se ovšem o své genetické dispozici dozvěděla až po sdělení diagnózy v roce 2012.

3 linie chemoterapie a řada operací

Lékaři ženě v 41 letech diagnostikovali rakovinu vaječníků v pokročilém stadiu, kdy už měla nádorové buňky rozeseté na mnoha místech po těle, metastázy zasáhly střeva, dělohu, břišní uzliny a povrch kostí. Marcela začala užívat chemoterapii a také podstoupila ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze sérii operací.

Na jaře roku 2014 přišla recidiva nemoci, vzdálená ložiska nádoru se dostala do sleziny, kterou bylo nutné odstranit. Pacientka opětovně užívala chemoterapeutika. Lékaři zároveň Marcele doporučili preventivní mastektomii (odstranění prsních žláz), kterou podstoupila na počátku roku 2016. Navzdory léčbě a operacím došlo k další recidivě nemoci v roce 2017, kdy vyšetření PET/CT prokázalo nádor na bránici i podezřelé útvary v játrech. Pacientku opět čekal operační zákrok a tentokrát již 3. linie chemoterapie, tuto léčbu lékaři ukončili na začátku roku 2018.

Jediná možnost terapie - cílené léky

Lékařské konzilium tehdy pacientce doporučilo, aby vyčkala na rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který měl rozhodnout o možnostech úhrady moderní cílené léčby v ČR z veřejných peněz. Šlo konkrétně o tzv. PARP inhibitory, které jsou vhodné právě pro ženy s metastazujícím nádorem vaječníků, u kterých byla prokázána zmíněná mutace genu BRCA. Marcela tato kritéria splňovala.

Vzhledem k tomu, že o úhradě léčby z veřejného zdravotního pojištění v té době SÚKL ještě nerozhodl, tým lékařů požádal pojišťovnu VZP o mimořádné financování léčby. Pojišťovna však léčbu nejprve opakovaně zamítla. Pacientka si proto v červenci roku 2018 raději uhradila 1 balení léků z vlastních peněz. Těžkou situaci naštěstí ukončila dohoda VZP s VFN v Praze v srpnu 2018, poté začala pojišťovna pacientce léčbu hradit z veřejného zdravotního pojištění.

Pacientce se nyní daří dobře

 Pacientský příběh má optimistické rozuzlení. Marcele Řeháčkové se nyní (září 2020) daří zatím nejlépe za posledních 8 let. Od nasazení cílené léčby před 2,5 lety neměla recidivu onemocnění, v současnosti má také vůbec nejnižší hodnoty onkologických markerů od diagnostiky choroby.

Zhoubné nádory vaječníků nepatří mezi časté onkologické nemoci, každoročně v Česku onemocní zhruba 23 žen z 100 000. Jde však o nebezpečný typ rakoviny s ohledem na to, že nemoc je většinou odhalena až v pokročilém stadiu, které významně zhoršuje prognózu léčby.

(lek)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři