#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odstranění části ledviny chrání pacienta před dalšími zdravotními komplikacemi

Pro člověka s diagnózou karcinom ledviny je pro snížení budoucích zdravotních rizik výhodnější operace, při které mu lékaři odstraní jen část orgánu. Přesto se většinou odstraňuje ledvina celá.

Pro člověka s diagnózou karcinom ledviny je pro snížení budoucích zdravotních rizik výhodnější operace, při které mu lékaři odstraní jen část orgánu. Přesto se většinou odstraňuje ledvina celá.

Studie, která přináší tato zjištění, zahrnovala 1 151 pacientů, z toho celých 80 procent podstoupilo operaci, při které jim byla odňata ledvina celá.

  • Do tří let po operaci se až u 13 procent pacientů s odstraněnou ledvinou rozvinula ledvinná (renální) nedostatečnost až selhání ledviny druhé.
  • Naproti tomu u pacientů s částečně odstraněnou ledvinou se rozvinuly podobné komplikace jen u 7 procent.

Výsledky ukazují, že je pro zachování lepší kvality života daleko výhodnější ponechat část postižené ledviny v těle pacienta. Prodloužená rekonvalescence po operaci je vynahrazena faktem, že člověk v budoucnu nestráví tolik času po nemocnicích a kontrolách.

Jak je možné, že se tato metoda nepoužívá častěji?

Není náhodou, že ve studii bylo pouze 20 procent pacientů, u kterých byla použita zmiňovaná metoda. Lokalizace, rozsah nádoru a stav pacienta ne vždy umožňují zachování části ledviny. Druhou příčinou je náročnost metody a vyšší požadavky na vybavenost pracoviště, které provádí operaci. V budoucnu by nicméně – i díky výše zmíněné studii – tato metoda mohla být více využívána.

Karcinom ledviny se nevyhýbá ani České republice:

  • Česká republika je celosvětově první ve výskytu karcinomu ledviny.
  • Nádorů tohoto typu trvale přibývá již od 70. let.
  • Dlouho se nijak neprojevuje.
  • Nejčastěji je zachycen náhodně při vyšetření ultrazvukem nebo na CT.
  • Přibývá i mladších pacientů.
  • Příčinou se zdá být epidemie obezity a zhoršování kvality našeho životního prostředí, společně se stárnutím populace.

(tms)

Zdroj:

  • University of Alberta Faculty of Medicine & Dentistry: Kidney cancer patients who have only partial organ removal are healthier, study suggests. ScienceDaily, 18 Mar. 2011. Web. 23 Apr. 2011.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři