#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Onkologičtí pacienti mají naději na uzdravení. Na rozdíl od mnoha jiných

Právě jste slyšeli nejstrašnější diagnózu na světě. Přesto zkuste nepropadat panice. V současnosti se totiž velká většina nádorů dá ovlivnit nebo zcela vyléčit.

Lékař vám právě sdělil, že máte nádor? Zhoubný? Pravděpodobně si připadáte v koncích… Právě jste přece slyšeli nejstrašnější diagnózu na světě… Vaše pocity a obavy jsou naprosto pochopitelné. Přesto zkuste nepropadat panice. V současnosti se totiž velká většina nádorů dá ovlivnit nebo zcela vyléčit. Máme k dispozici celou řadu léčebných postupů, které jsou tím účinnější, čím časněji je nádor diagnostikován. Ale ani v pozdních stadiích nebo při rozsáhlém nádoru většinou není situace beznadějná a nad nádorovým onemocněním lze alespoň zkusit vyzrát. Na rozdíl od některých jiných nemocí.

Když není lék

Přes veškeré pokroky medicíny existují onemocnění, na která, na rozdíl od rakoviny, dosud nemáme opravdu žádný lék a která nezadržitelně vedou k úmrtí. Lze sice ulevit od obtíží, ale také jen do jisté míry. Tato onemocnění jsou naštěstí velmi vzácná a většinou spadají do oboru neurologie.

Postupné ochrnutí

Jedním z těchto „černých Petrů“ je amyotrofická laterální skleróza (ALS). Projevuje se postupným, plíživým ochrnováním příčně pruhované svaloviny, a to od prstů směrem do centra těla, tj. pacient nejprve začne být „neobratný“ a postupně přestane hýbat rukama a chodit. Nakonec ochrnou dýchací a polykací svaly. Přežití od vyslovení diagnózy je průměrně dva roky. Není známa příčina této nemoci a nejmodernější léčba ji dokáže zpomalit asi o půl roku.

Selhání orgánů

Dalším takovým onemocněním je tzv. multisystémová atrofie neboli Shy-Dragerův syndrom. Při této chorobě z neznámých důvodů selhávají nervy, které ovlivňují činnost vnitřních orgánů. Dochází tak k výpadku termoregulace, poruchám vyměšování či srdečním arytmiím. Nemoc je obvykle provázena poruchou hybnosti jako při Parkinsonově nemoci, tj. svalovou ztuhlostí a prkennými pohyby. Klíčová léčba neexistuje a nemocní se dožívají zhruba tří až sedmi let od diagnózy.

Do třetice lze jmenovat například Huntingtonovu chorobu, těžké dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku, které se projevuje výrazně nekoordinovanými pohyby, poškozením mentálních funkcí a zhoršením imunity. Naděje na vyléčení je opět nulová.

Samozřejmě nejde o zlehčování vaší diagnózy a vašich pocitů. Ano, rakovina je nebezpečná, někdy může být i smrtelná. Ale v mnoha případech je také léčitelná. Zkuste se na svoji nemoc podívat z trochu jiného úhlu. Pracujete například přespříliš, zapomínáte sami na sebe, odsouváte své potřeby až na poslední místo? Možná vám tak nemoc dává jasný signál k zastavení…

(zak)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři