#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operace prsu – míra zásahu je zcela individuální

Provedení operace rakoviny prsu může být u každé ženy jiné. Roli hraje mnoho věcí, v neposlední řadě má svou váhu i názor pacientky. Co vše může rozsah výkonu ovlivnit?

Při plánování operace karcinomu prsu se bere v úvahu celá řada objektivních faktorů, mezi které patří zejména:

  • velikost nádoru,
  • jeho bližší charakteristika (typ, zhoubnost, rozšíření),
  • umístění v prsu,
  • velikost ňader.

Důležité je ale i osobní přání pacientky. Některé ženy si radikální postup nepřejí i za cenu, že by riskovaly neúspěch léčby, jiné žádají odstranění celého postiženého prsu. Najdou se však i takové, které se rakoviny obávají natolik, že prosazují odejmutí obou ňader.

Šetřící výkon 

Operace, při které chirurg vyjme pouze zasaženou část prsu a zbytek ponechá, se nazývá prs zachovávající/šetřící výkon, lokální excize, někdy také lumpektomie (lump = bulka, ektomie = vyříznutí). Při této operaci jde chirurg cíleně do oblasti, kde je umístěn nádor. Pokud je prs větší a zhoubný útvar je hluboko v jeho tkáni, používají se speciální naváděcí metody. Nádory se vždy odstraňují s bezpečnostním lemem, ale přitom se chirurg snaží zachovat co největší část zdravé prsní tkáně. Rozdíl ve velikosti a tvaru prsu proto nemusí být po zákroku nápadný nebo vůbec patrný.

Všechno pryč 

Odstranění celého prsu se odborně nazývá mastektomie. Prs je odňat celý včetně kůže a bradavky, vzácně je nutné odstranit i část hrudní stěny. Takový zákrok se jmenuje radikální mastektomie. Po prsu zůstává pruhovitá jizva, obvykle probíhající od hrudní kosti mírně šikmo nahoru k podpažní jamce.

Odstranění uzlin

Zhoubné nádory se šíří z místa prvotního ložiska různými způsoby, u rakoviny prsu je to typicky mízní cestou. Nejsou-li před operací přítomny známky zasažení mízních uzlin nádorovým procesem, odstraní se v průběhu zákroku jen jedna, tzv. sentinelová uzlina. To je jakési „první síto“, přes které míza odtékající z oblasti nádoru prochází. Je-li při histologickém (mikroskopickém) vyšetření tato uzlina negativní, tedy neobsahuje žádné nádorové buňky, považuje se za velmi pravděpodobné, že se nádor nešíří mimo prs. Pokud je uzlina pozitivní, přistupuje se ještě k odstranění spádových uzlin. Ty se nacházejí v podpažní jamce a zákrok se nazývá exenterace axily. Jestliže jsou už před provedením operace prvotního ložiska jasně patrné známky postižení spádových mízních uzlin, provádí se exenterace axily rovnou.

Rekonstrukce prsu

Po operacích, které zanechávají kosmeticky nepříznivé výsledky, některé pacientky žádají rekonstrukční operaci. Možnost a vhodnost jejího provedení je však velmi individuální. Je třeba domluvit se s chirurgem, zda a jak ji lze vykonat. V některých případech se provádí v první době, tedy přímo při prvotní operaci.

(pez)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři