#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Karcinom prsu – který typ operace je vhodný právě pro vás?

Chirurgický výkon (operace) je jednou z možností léčby rakoviny prsu. Jeho cílem je obvykle odnětí co největší masy nádoru. Druhů operací je však víc. Lékař vám může některou z nich doporučit a dát vám na výběr – je tedy dobré znát možnosti.

Mnoho žen trpících rakovinou prsu absolvuje chirurgický výkon jako součást léčby. Cílem operace může být:

  • odstranění nádoru (tumoru),
  • kontrola, zda se nádor nerozšířil do mízních uzlin v podpaží,
  • obnovení tvaru prsu po operaci,
  • úleva od potíží v pokročilém stadiu onemocnění.

Za léčebným účelem v rámci terapie rakoviny prsu se provádějí dva typy výkonů:

  1. Prs zachovávající operace (lumpektomie, kvadrantektomie, parciální mastektomie). V rámci tohoto zákroku je odstraněna pouze část prsu postižená nádorem. Cílem je vynětí nádoru a ochranného lemu v okolní tkáni. Míru a velikost zásahu určí lékař. Jeho rozhodnutí závisí na velikosti a lokalizaci tumoru a dalších faktorech.
  2. Mastektomie. Jedná se o zákrok, při němž je odstraněn celý prs, někdy i s okolní tkání. Jako totální mastektomie se označuje výkon, při kterém je odebrán celý prs a případně některé uzliny. Radikální mastektomií se pak rozumí odnětí prsu a všech, resp. většiny podpažních uzlin.

Proč se odnímají uzliny

K určení pokročilosti onemocnění je nutné zjistit, zda se rakovina nerozšířila do mízních uzlin. Proto musí být jedna nebo více podpažních uzlin vyjmuto a odesláno k mikroskopickému vyšetření. Jedná se o velmi důležitou informaci pro další směrování léčby. Mízní uzliny mohou být odstraněny v rámci mastektomie nebo při samostatném zákroku. Dva hlavní typy výkonů jsou:

  1. biopsie sentinelové uzliny – lékař vyjme uzlinu, do které se rakovina typicky šíří nejdříve,
  2. disekce mízních uzlin z podpaží – lékař odejme 10–40 mízních uzlin z podpaží.

Rekonstrukce prsu

Po chirurgickém odstranění prsu je na ženě, aby zvážila, zda chce obnovit vzhled poprsí – tedy podstoupit rekonstrukci prsu.

Možností rekonstrukčních výkonů je více, závisí však na zdravotním stavu pacientky. Pokud zvažujete možnost rekonstrukce prsu, je vhodné kontaktovat plastického chirurga ještě před odnětím prsu. Tak je možné výkon podrobně naplánovat a rozhodnout, zda je vhodná okamžitá rekonstrukce, která se provádí zároveň s mastektomií, nebo odložená rekonstrukce až po určité době (obvykle 12–24 měsíců) po operaci.

Pokročilý nádor? I zde skalpel pomáhá

Možnosti chirurgické léčby při řešení pokročilých stadií rakoviny prsu jsou omezené. Operace patrně nepovede k vyléčení, přesto bývá užitečná. Může například:

  • řešit ulcerace (vředy) v důsledku nádoru na kůži prsu či hrudníku,
  • léčit malý počet metastáz (druhotných nádorů) jinde v těle, zvlášť pokud například utlačují míchu,
  • uvolnit zablokování žlučových cest při postižení jater druhotným nádorem,
  • ulevit od bolesti.

(cean)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři