#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pití horkých nápojů může způsobovat rakovinu

Nekonzumujte vařící nápoje, nechte je nejprve trochu vychladnout. V opačném případě totiž zvyšujete riziko, že se u vás v budoucnosti rozvine rakovina krku. Alespoň to tvrdí odborníci z Íránu, kteří nedávno zveřejnili výsledky svého výzkumu na toto téma.

Nekonzumujte vařící nápoje, nechte je nejprve trochu vychladnout. V opačném případě totiž zvyšujete riziko, že se u vás v budoucnosti rozvine rakovina krku. Alespoň to tvrdí odborníci z Íránu, kteří nedávno zveřejnili výsledky svého výzkumu na toto téma.

Stačí pět stupňů…

Z dřívějších vědeckých studií je známo, že rakovinu hltanu a jícnu má často na svědomí alkohol a kouření. Avšak článek íránských autorů uveřejněný v britském medicínském časopise British Medical Journal naznačuje, že cestu k nebezpečnému nádoru pomáhají dláždit také příliš horké nápoje. Tak například pití velmi horkého čaje o teplotě přesahující 70 °C zvyšovalo podle výsledků výzkumu riziko rakoviny jícnu osmkrát více než usrkávání teplého nebo vlažného čaje s teplotou nižší než 65 °C.

V arabském světě je popíjení čaje ještě populárnější než v Anglii. Proto není divu, že se do podobného výzkumu pustili právě odborníci z teheránské lékařské fakulty. Ti prozkoumali způsoby konzumace čaje u tří stovek pacientů trpících rakovinou jícnu a také u téměř šesti set zdravých dobrovolníků. Do průzkumu byli zařazeni muži i ženy a všichni zúčastnění pocházeli ze stejné provincie na severu Íránu. Tato provincie přitáhla pozornost lékařů právě rakovinou jícnu, jejíž výskyt je zde jeden z nejvyšších na světě. Na druhou stranu kouření ani pití alkoholu v této oblasti příliš populární není, a tak byli výzkumníci pochopitelně zvědavi, co jiného může nést odpovědnost za tak neobvykle vysoký počet nádorů v oblasti hrdla. Nyní se zdá, že viník byl konečně nalezen.

Zchlaďte si čaj

Téměř všichni účastníci studie uvedli, že konzumují černý čaj pravidelně a v průměru každý z nich vypil více než litr černého čaje denně. Ti lidé, kteří pravidelně pili čaj za méně než dvě minuty po přípravě, měli pětkrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina hrdla, než ti, kteří s pitím posečkali alespoň čtyři minuty. Dřívější studie, provedené v Británii, ukázaly, že lidé nejčastěji popíjejí čaj o teplotě přibližně 56 až 60 °C.

Zveřejněné výsledky mají zatím jedinou vadu na kráse. Není totiž jasné, jakým způsobem horké nápoje spouštějí vznik rakoviny. Jedna z hypotéz je, že viníkem je opakované termické poškození výstelky jícnu, avšak na detailnější vysvětlení si budeme muset pravděpodobně ještě nějakou dobu počkat.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři