#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Počet úmrtí na rakovinu ledvin klesá po celé Evropě

Po devadesátých letech minulého století, kdy počet úmrtí na rakovinu ledvin vrcholil, dochází po celé Evropě k poklesu. Byl zaznamenán i menší počet objevených případů. Obě čísla se ale stát od státu stále velmi liší. To jsou závěry studie odborníků z Milánské univerzity.

Po devadesátých letech minulého století, kdy počet úmrtí na rakovinu ledvin vrcholil, dochází po celé Evropě k poklesu. Byl zaznamenán i menší počet objevených případů. Obě čísla se ale stát od státu stále velmi liší. To jsou závěry nové studie odborníků z Milánské univerzity.

Méně tabáku, více zdravých mužů

„Pokles úrovně mužských úmrtí je shodný se souvislostí užívání tabáku a rizikem rakoviny ledvin. Je to způsobeno tím, že muži (zejména ze západní Evropy) úspěšně změnili kuřácké návyky,“ prohlašuje Dr. Levi, vedoucí celé studie. Nicméně dodává, že kromě role rizika tabákového kouření je další interpretace těchto trendů otevřena k diskuzi.

Ženy umírají méně, vědci nevědí proč

Zejména je těžké vysvětlit snížení úmrtnosti u žen. U nich totiž došlo k nárůstu užívání tabáku a následnému zvýšení úmrtnosti na rakovinu způsobenou tabákem ve většině evropských zemí. Rovněž došlo k nárůstu obezity v řadě evropských zemí, což je známý rizikový faktor nádorů ledvin, na druhém místě po užívání tabáku. Výzkumníci spekulují o dalších faktorech, které mohou hrát roli, jako dieta, nižší vystavení se karcinogenům a lepší kontrola vysokého krevního tlaku a močových infekcí.

Anglie a Skotsko stále stejně

Pouze dvě země severní Evropy nesnížily nebo nestabilizovaly výskyt rakoviny ledvin: Anglie a Skotsko. V některých zemích byly trendy výskytu stejné nebo jen mírně nižší než trendy úmrtnosti. Podle autorů studie to naznačuje, že změny diagnostiky a klasifikace pravděpodobně nehrají v současných trendech úmrtnosti roli. Ale také naznačuje, že ani diagnostika a léčba nehrají velkou roli v úmrtnosti, i když malý vliv nelze vyloučit.

Data pocházejí z let 1984–2004 od Světové zdravotnické organizace. Údaje mužských úmrtí ukazují 13% pokles v letech 1992 až 2002 v rámci celé Evropské unie, zatímco předchozí desetiletí vidělo 17% nárůst. Ženská úmrtí v důsledku rakoviny klesla o 17 % v letech 1992–2002 oproti 11% zvýšení v předešlé dekádě. Největší redukce v počtu úmrtí byla v Rakousku (33 % u mužů a 32 % u žen) a Německu (31 % u mužů i žen).

(zep)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři