#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Práce na vlastní riziko. Která povolání se pojí se vznikem rakoviny?

Je prokázáno, že dlouholetá práce v určitých profesích znamená vyšší riziko vzniku některých typů rakoviny. Která zaměstnání mezi ně patří?

V některých povoláních jsou lidé vystaveni nebezpečným chemikáliím, zářením nebo jiným vlivům, které ohrožují zdraví. Může se tak stát, že po mnohaleté poctivé práci vás místo zaslouženého důchodu překvapí zhoubný nádor a nutnost podstoupit náročnou léčbu.

Která pracovní místa raději odmítnout?

  1. Zaměstnanec ve výrobnách pryže (gumy). Při práci s gumou, např. při výrobě pneumatik, jsou lidé vystaveni výparům mnoha chemikálií. V důsledku toho jim hrozí vyšší riziko rakoviny močového měchýře, žaludku nebo plic.
  2. Zemědělec. Také lidé pracující v zemědělství jsou vystaveni mnoha chemikáliím (např. z hnojiv). Kromě toho mnozí denně dýchají zplodiny z výfuků traktorů. Hrozí jim tak vyšší riziko nádorů plic a prsu, leukemie i dalších typů rakovin.
  3. Kadeřník. V důsledku kontaktu s barvami na vlasy je u kadeřnic a kadeřníků větší pravděpodobnost rozvoje rakoviny močového měchýře, plic a hrtanu.
  4. Horník. Horníci jsou vystaveni nejen vdechování prachových částic, ale i radioaktivnímu záření z uranu a radonu. Hrozí jim nádory plic, mozku, štítné žlázy a další typy zhoubného bujení.
  5. Kominík. Z důvodu vystavení nebezpečným látkám (arzen, uhelný dehet, parafín, …) i slunečnímu záření se u kominíků častěji vyskytuje nejen rakovina kůže, ale i nádor pro kominické povolání charakteristický – karcinom šourku.
  6. Práce s azbestem. Azbest je přírodní materiál, který byl v minulosti používán k izolaci budov. Jeho předností byla nehořlavost. Dříve se ovšem nevědělo, že vdechováním drobných azbestových vláken se po letech v těle rozvine nádor zvaný mezoteliom (nádor pohrudnice – blány, která pokrývá plíce), dále rakovina plic, hrtanu nebo vaječníků. Dnes jsou pro práci s azbestem stanoveny velmi přísné předpisy.
  7. Práce na směny. Výsledky některých studií vyvolávají obavy, že dlouholetá práce na směny zvyšuje riziko vzniku rakoviny, a to především rakoviny prsu.
  8. Stresující povolání. S rostoucím stresem v zaměstnání roste nejen riziko vzniku onemocnění srdce a cév, ale i zhoubných nádorů (plic, žaludku, tlustého střeva, …).

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři