#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při rakovině ledvin může pomoci imunoterapie

Imunoterapie je nová metoda onkologické léčby, jejímž úkolem je umožnit imunitnímu systému, aby se s rakovinnými buňkami vypořádal sám. Takový postup bývá velmi účinný, avšak může u některých pacientů vyvolat nepříjemné reakce.

Boj na více frontách

Imunoterapie je jednou z možností léčby rakoviny ledvin v pokročilejším stadiu. Nádorové buňky přitom nejsou ničeny léky, ale vlastním obranným systémem nemocného. Jak to funguje?

  1. Pomoci může skupina látek, která se nejčastěji nazývá „checkpoint inhibitory“. Přerušují signalizační cesty, které používají nádorové buňky ke kamufláži. Prostě jim překazí, aby se schovaly před imunitními buňkami.
  2. Další volbou mohou být tzv. cytokiny, které pomáhají regulovat aktivitu obranného systému. U rakoviny ledvin se nejčastěji používají:
    • interferon alfa (má za úkol zastavit množení rakovinných buněk a tím umožnit, aby kapacita imunitního systému stačila na jejich zničení),
    • interleukin 2 (velmi účinně podporuje růst a množení obranných buněk a aktivuje je k protinádorové činnosti).
  3. Třetí možností imunoterapie by byly protinádorové vakcíny, ale ty se v léčbě karcinomu ledvin neuplatňují.

Imunoterapie není vhodná pro všechny pacienty. Pokud je však naděje, že by mohla v dané situaci pomoci, může být použita v kombinaci s jinými léčebnými metodami, např. s chemoterapií.

Riziko nechtěných reakcí 

Zní to jako zázrak a vrchol medicínské technologie a do značné míry tomu tak je. Má to ale i svá negativa. Imunoterapie má nežádoucí účinky, které mohou být mírné, ale i poměrně silné. Obvykle se jedná o únavu, nevolnost, zánět sliznice dutiny ústní, průjem nebo vysoký krevní tlak. Dostavit se ale může i řada jiných příznaků. Nelze předpovědět jejich charakter ani sílu, reakce každého nemocného je individuální. Existuje však řada způsobů, jak tyto účinky zmírnit, proto by neměly být důvodem k obavám z imunoterapie. Navzdory nežádoucím účinkům je tato metoda velmi významným léčebným směrem. 

(pez)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři