#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Imunoterapie – stručné shrnutí benefitů léčby

V rámci imunoterapie se v onkologii využívají látky, které podporují protinádorovou imunitu. Působení imunoterapie se v mnohém liší od jiných typů léčby. Jaké jsou hlavní benefity těchto léků, a naopak jaké nežádoucí účinky je možné zaznamenat?

Zaměřeno na imunitní systém

Obranyschopnost lidského těla je zprostředkována imunitním systémem. Ten je tvořen různými druhy buněk (především bílými krvinkami – leukocyty) a molekul, které dohromady zajišťují odpovídající imunitní reakci. Ty mohou být zaměřeny například na obranu proti různým infekcím, zároveň však mohou být využity i v boji s jinými nemocemi – například rakovinou. Imunoterapie pomáhá imunitnímu systému v boji proti nádoru, napomáhá najít nádorové buňky a zničit je. Existuje více typů imunoterapie. Některá léčiva jsou zaměřena na imunitní systém jako celek, jiná naopak na konkrétní procesy v rámci nádorového bujení. Léky například pomáhají imunitnímu systému zastavit nebo zpomalit růst nádorových buněk, jiný typ má za cíl zlikvidovat nádorové buňky nebo zamezit rozšíření nádoru dále do těla. Každý z typů imunoterapie má svoje výhody i nevýhody.

Imunoterapie v onkologii

Na základě pacientova klinického stavu a různých vyšetření lékař rozhoduje, zda je pro něj imunoterapie tou správnou formou léčby. Imunoterapie může být užívána u mnoha typů onkologických onemocnění, často navíc bývá kombinována s dalšími formami léčby – například s chemoterapií nebo radioterapií. Podávána bývá v komplexních onkologických centrech, a to různými způsoby:

  • intravenózním podáním – aplikace léčiv přímo do žíly,
  • orálním podáním – pacient polyká léky ve formě tablet nebo kapslí,
  • topickým podáním – imunoterapie ve formě krémů nanášených na kůži (tento typ imunoterapie se může používat u nádorů kůže ve velmi časném stadiu),
  • intravezikálním podáním – pacient dostává léky přímo do močového měchýře.

Léčba může být užívána každý den, týden či měsíc. Záleží na více faktorech – o jaký nádor se jedná, v jaké fázi onemocnění se pacient nachází, o který typ imunoterapie se konkrétně jedná či jak pacientovo tělo reaguje na léčbu. V některých případech je podávána v cyklech, které se střídají s obdobími bez léčby.

Jaké jsou benefity imunoterapie?

Každá léčba s sebou nese své výhody i nevýhody. Mezi benefity imunoterapie můžeme řadit následující:

  • Imunoterapie může být zvolena v případě, kdy jiná léčba nefunguje. Některé nádory (například rakovina kůže) nemusí dobře odpovídat na radioterapii a chemoterapii, ale imunoterapie na ně může mít dobrý efekt.
  • Může být posílen efekt jiného typu léčby, například chemoterapie. 
  • Méně nežádoucích účinků – imunoterapie se zaměřuje pouze na imunitní systém, a ne na celé tělo, neměla by mít proto tak velké množství nežádoucích účinků jako jiné typy léčby.
  • Snižuje se pravděpodobnost, že se vaše onemocnění vrátí zpět. Díky imunoterapii se váš imunitní systém naučí, jak se vypořádat s nádorovými buňkami. To by mělo pomoci tomu, abyste zůstali co nejdéle bez recidivy nádoru.

Co byste měli vědět před začátkem imunoterapie

Imunoterapie je sice slibnou možností, jak se vypořádat s nádorovým onemocněním, má však také svá rizika. U někoho může být podávání léčby spojeno s bolestmi, svěděním, otoky či začervenáním v místě aplikace. Mohou se také vyskytnout různě závažné nežádoucí účinky závislé na typu imunoterapie. Některé z léků mohou současně nabudit pacientův imunitní systém i k boji proti jeho vlastním tkáním, pak vznikají tzv. autoimunitní choroby, například lupénka nebo střevní záněty. Nástup léčebného účinku také nemusí být tak rychlý jako u jiných typů léčivých přípravků. Navíc se udává, že imunoterapie není určena pro každého – účinná je zhruba u poloviny osob, které ji podstoupily. U mnoha pacientů dochází pouze k částečné odpovědi na léčbu – nádor tak například zastaví svůj růst nebo se zmenší, ale není zcela odstraněn. Také se může stát, že s postupem času léčba přestává fungovat a po počátečním efektu může nádor znovu začít růst.

Nežádoucí účinky léčby a způsoby, jak se s nimi vypořádat

Imunoterapeutická léčiva působí odlišným specifickým způsobem než ostatní léky, a mají proto také odlišné nežádoucí účinky. Konkrétní nežádoucí účinky se navíc u jednotlivých pacientů mohou lišit, záleží zde totiž na více faktorech: na typu léčivých přípravků, jejich dávkování, typu nádoru i celkovém zdravotním stavu pacienta. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří:

  • Změny na kůži a vlasech: vyrážky, puchýře, otoky, svědění, suchá kůže, přecitlivělost na slunce, vypadávání či naopak nadměrný růst vlasů.
  • Chřipkové příznaky: horečka, zimnice, bolesti hlavy, únava, zvracení, žaludeční nevolnost, bolesti svalů a kloubů.
  • Hormonální změny (např. snížení hladiny hormonů štítné žlázy vedoucí ke zvýšené únavě a přibírání na váze).
  • Další nežádoucí účinky: dušnost, otoky nohou, bolesti břicha, střevní obtíže, kašel, zhoršení zraku, brnění, hromadění tekutin v těle s následným zvýšením tělesné hmotnosti.

Mnohé z vedlejších účinků imunoterapie lze léčit. Je proto důležité, abyste svého lékaře informovali o všech změnách svého zdravotního stavu, ke kterým dojde během léčby či po ní. V závislosti na závažnosti vašich příznaků vám lékař doporučí další postup – může například navrhnout nasazení kortikosteroidů, vyšetření u specialisty (u dermatologa při kožních problémech, endokrinologa při hormonálních změnách atd.), případně dočasné pozastavení či úplné ukončení léčby.

Je velmi důležité promluvit si se svým lékařem o možných nežádoucích účincích již před započetím terapie. Některé mohou být lehké, jiné však až život ohrožující. Některé odeznějí i bez léčby, jiné vyžadují okamžité řešení. Nezapomeňte se proto lékaře zeptat, jaké nežádoucí účinky jsou ve vašem případě nejvíce pravděpodobné, a domluvte se, jaký postup by měl v případě jejich výskytu následovat.

(viv)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři