#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prsní implantáty nemají vliv na opakovaný výskyt rakoviny prsu

Zvětšení prsů pomocí implantátů je nejobvyklejší kosmetickou procedurou v USA. Jen v roce 2006 tento estetický zákrok podstoupilo 329 000 žen. U některých z nich se ale později vyskytla rakovina prsu.

Zvětšení prsů pomocí implantátů je nejobvyklejší kosmetickou procedurou v USA. Jen v roce 2006 tento estetický zákrok podstoupilo 329 000 žen. U některých z nich se ale později vyskytla rakovina prsu. Jak prsní implantáty ovlivňují léčbu rakoviny prsu zjišťoval minnesotský výzkum.

Studie sledovala vývoj vzniku rakoviny prsu u 71 žen s kosmetickými prsními implantáty v letech 1995 až 2006. Vedoucí tohoto projektu na klinice Mayo v Rochesteru, doktorka Barbara Pockaj, představila výsledky výzkumu na 9. výročním kongresu Americké asociace rakoviny prsu.

Šetrný výkon

Chirurgická léčba rakoviny prsu může být provedena pomocí tzv. konzervativní terapie, kdy se chirurgicky vyjme pouze nemocná rakovinná tkáň a následuje terapie ozářením k likvidaci zbylých zhoubných buněk.

Radikální řez

Druhou metodou je pak tzv. mastektomie – úplné odstranění prsu. Tento přístup se hojně využíval v minulosti. Jeho nevýhodou je silné psychické stigma u takto léčených žen. Nyní se ale ukazuje, že konzervativní – „prs zachovávající“ – terapií může být účinně léčena většina žen s rakovinou prsu.

Ve studii na klinice Mayo přibližně polovina žen s implantáty podstoupila radikální odstranění prsu a druhá polovina konzervativní terapii (při které byl prs zachován). Doporučení pro mastektomii dostaly ženy, které měly jeden velký nádor nebo větší počet nádorů v jednom prsu. Tato kriteria se používají i u žen bez implantátů. Nejčastější obavou lékařů je totiž možnost návratu rakoviny prsu ve stejném prsu.

Implantáty nevadí

Výsledky studie ukázaly, že riziko návratu nádoru ve stejném prsu bylo kolem 8 %. Toto procento bylo stejné u žen, které podstoupily radikální odstranění prsu, i u žen, které se podrobily konzervativní terapii. Riziko návratu rakoviny prsu u žen s implantáty je tedy stejné bez ohledu na druh léčby, kterou podstoupily.

Lékařka shrnula, že konzervativní terapie je stejně bezpečná jako radikální odstranění prsu. Zároveň je to „životaschopnější“ a psychicky šetrnější volba pro ženy s implantáty.

Ženy s implantáty, které onemocněly rakovinou prsu, byly v minulosti často přesvědčovány, že je nutné podrobit se mastektomii. Tato studie jednoznačně ukazuje, že to nezbytné není.

(jnl)

Zdroj:

  • American Society of Breast Surgeons Ninth Annual Meeting, New York, April 30-May 4, 2008; Barbara Pockaj, MD, department of breast surgery, Mayo Clinic, Rochester, Minn.; Kristin Brill, MD, department of breast surgery, Kimmel Cancer Center, Philadelphia.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři