#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Radioterapie – i ta má své stinné stránky

Radioterapie je pro některé typy rakoviny velmi účinná léčba, avšak stejně jako další metody léčby nádorů má i své vedlejší účinky.

Radioterapie je pro některé typy rakoviny velmi účinná léčba, avšak stejně jako další metody léčby nádorů má i své vedlejší účinky.

Při radioterapii dochází ke zničení nádorových buněk, avšak vysoké dávky záření mohou zasáhnout i zdravé buňky a tkáně v blízkosti ozařovaného místa. Díky moderním technologiím je v dnešní době cílení radioterapie na postiženou oblast mnohem přesnější, nicméně ani tak není léčba plně oproštěna od nežádoucích účinků. Ty se liší dle typu a lokalizace nádoru, použité dávky a také dle zdravotního stavu léčené osoby.

Nežádoucí účinky doprovázející léčbu

Někteří lidé mohou mít jen drobné, či dokonce žádné obtíže, naopak u jiných mohou být vedlejší účinky závažnější. Potíže se obvykle objeví v průběhu druhého až třetího týdne léčby a mohou přetrvávat i několik týdnů po jejím skončení. Pro lékařský tým by tak léčba a prevence těchto nežádoucích účinků měla být stejně důležitá jako léčba samotného nádorového onemocnění.

Časté vedlejší účinky:

  • Únava, vyčerpání – jedná se o trochu jiné pocity než ty, které znáte z nedostatku spánku. Únava spojená s léčbou rakoviny je odlišná, po odpočinku nemizí.
  • Poškození kůže – objevuje se u mnoha lidí léčených radioterapií. Jedná se o suchost kůže, svědění, olupování či tvorbu puchýřků v ozařované oblasti.
  • Zažívací obtíže – mohou se projevovat nechutenstvím, nevolností, zvracením či průjmem. Typicky se objevují při ozařování oblasti břicha, ale mohou následovat i po ozařování hlavy.

Každá lokalizace má svá vlastní rizika:

  • Když je radioterapie cílena na hlavu a krk, dalšími obvyklými nežádoucími účinky jsou suchost v ústech, obtíže s polykáním, bolestivost dásní.
  • Je-li ozařován hrudník, může být léčba provázena obtížemi s polykáním, zkrácením dechu, bolestivostí prsů či bradavek nebo ztuhlostí ramen.
  • Ozařování pánve může vést k průjmům či krvácení z konečníku, inkontinenci či poruchám sexuálních funkcí. V této oblasti může radioterapie postihnout i reprodukční systém, avšak neplodnost vzniká vzácněji, a to při ozařování obou vaječníků.

Ani po ukončení terapie nemusíte mít vyhráno

S radioterapií mohou bohužel souviset i některé tzv. pozdní nežádoucí účinky léčby. Mezi ty nejvážnější patří vznik jiné rakoviny. Toto riziko je ale nízké a veškerá pozitiva radioterapie toto nebezpečí vyvažují.

(boba)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři