#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina kůže je nyní nejčastějším nádorem mladých žen

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké Británii.

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké Británii, absolutní počty případů melanomu však rostou ve všech vyspělých zemích.

Kůže již předstihla děložní čípek

Poslední statistická data, která sesbíraly britské úřady, vydala poměrně překvapivý výsledek. Zatímco až do nedávné doby byl nejčastějším zhoubným nádorem postihujícím mladé ženy ve věku mezi dvaceti a třiceti lety karcinom děložního čípku, nyní se dostal do vedení právě vysoce agresivní zhoubný melanom. Odborníci z tohoto neblahého trendu viní rostoucí oblibu solárií a do bronzova opálené kůže.

Samozřejmě je možné, že na umístění melanomu na první příčce žebříčku nádorů u mladých žen se podílí také pokles počtu případů rakoviny děložního čípku. Stále více dívek a žen dbá o pravidelnou prevenci a k dispozici je také očkovací látka. Faktem však zůstává, že počet případů zhoubného melanomu vzrůstá.

I mladí lidé mohou mít rakovinu

Nepřítelem číslo jedna ve věci rakoviny kůže jsou podle lékařů solária. V některých případech v nich mohou lidé získat až desetkrát vyšší dávku UV záření než při pobytu na přímém poledním slunci. Mladí lidé pod 18 let nemají solária navštěvovat vůbec.

Lékaři varují, že nebezpečí nádorů v nízkém věku tkví mimo jiné v tom, že u mladého člověka nikdo rakovinu nepředpokládá, a proto se často podcení i nejrůznější varovné příznaky. Onemocnění se tak zachytí až v pokročilém stadiu, kdy jsou šance na vyléčení menší. Ani rakovina kůže není typická právě pro mladé lidi, nejvíce případů tohoto typu zhoubného onemocnění se objevuje u lidí ve věku nad 75 let.

Přestože rakovina kůže je typičtější pro pokročilé věkové kategorie, procento mladých lidí mezi všemi případy rakoviny kůže pomalu narůstá. Ve Velké Británii byla zveřejněna čísla, podle kterých přibližně třetina případů zhoubného melanomu připadá na lidi mladší padesáti let. Na základě současných trendů britští odborníci odhadují, že melanom se stane kolem roku 2024 čtvrtým nejčastějším druhem rakoviny u mužů i žen ve všech věkových kategoriích a počet případů zhoubného melanomu vzroste o více než 70 %.

Chraňte si proto svoji kůži, a to doslova. Skončit s rakovinou jen kvůli touze po bronzové pleti asi není to, co si člověk jdoucí do solária přeje.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři