#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic se netýká jen kuřáků

Pokud se řekne nádor plic, většina lidí si představí člověka s cigaretou v ruce. Tento typ rakoviny se však nevyhýbá ani těm, kteří cigaretu v životě v ruce nedrželi.

Pokud se řekne nádor plic, většina lidí si představí člověka s cigaretou v ruce. Tento typ rakoviny se však nevyhýbá ani těm, kteří cigaretu v životě v ruce nedrželi.

Kouření jako největší nepřítel

Není sporu o tom, že kouření je nejrizikovějším faktorem pro rakovinu plic. A nejen to. Patří sem i zvýšené riziko rakoviny ústní dutiny, krku, žaludku, močového měchýře a střeva. U žen se zvyšuje i riziko nádoru děložního čípku. Jaká příčina je však u zhruba 15 % populace, která tomuto zlozvyku nikdy nepodlehla? Proč se rakovina plic nevyhýbá ani mladým lidem?

Roli hraje genetika

Protože rakovina plic se neobjeví u úplně všech kuřáků, roli zde hrají nejspíš i genetické predispozice. Platí to i obráceně. U některých nekuřáků genetická výbava způsobí, že k vývoji rakoviny plic postačí faktory prostředí. Mezi ty patří znečištěný vzduch. A to ten, který dýcháme venku, ale i uvnitř domů, dále expozice radonu, azbestu či formaldehydu. Mezi rizikové patří samozřejmě i některé druhy povolání, zvláště ty, při kterých se musí nosit dýchací masky či filtry. Rozum sám nám napovídá, že riziko se bude lišit u toho, jehož prací je sázet v lese stromky, a například u lakýrníka či truhláře pracujícího s lepidly.

Prevencí není jen nekouřit

Vyhýbat se vdechování toxického cigaretového kouře je prevencí číslo jedna. Patří sem samozřejmě i kouření pasivní. Nebojte se slušně ukázat, že si cigarety ve své přítomnosti nepřejete. Existují však i další rizika. Věděli jste například, že vzduch uvnitř našich domovů může být někdy toxičtější než venku? Časté infekce dýchacích cest, bolesti hlavy a škrábání v krku bývají často následkem působení nejrůznějších chemických produktů, formaldehydu či toxických výparů z nátěrů. Při dlouhodobé expozici těmto látkám není vyloučeno, že se může rozvinout i rakovina plic. A tak možná není na škodu se zamyslet, čím máme natřený nábytek a kolik lepidla a spojovacích hmot obsahuje, kde všude máme koberce a jaké látky vypouštějí do vzduchu naše matrace. Zdravější alternativa totiž existuje skoro vždy.

(skl)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři