#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina prsu v číslech: ohroženy jsou hlavně ženy nad 60 let

Karcinom prsu je hned po kožních nádorech, kromě melanomu, nejčastějším zhoubným onemocněním žen ve vyspělých zemích světa. Česká republika není výjimkou. Výskyt karcinomu prsu u nás navíc rok od roku stoupá.

Zhoubným nádorem onemocní v České republice každý rok přes 80 tisíc lidí a kolem 27 tisíc pacientů nádorovému onemocnění podlehne. Nejčastější jsou zhoubné nádory kůže (nejhrozivější kožní nádor, melanom, se však řadí do jiné skupiny). Na druhém místě u mužů je karcinom prostaty, u žen právě karcinom prsu.

7 tisíc špatných zpráv ročně

  • V České republice je karcinom prsu každý rok zjištěn u zhruba 7 tisíc žen. Toto číslo se v posledních desítkách let pořád zvyšuje (pro srovnání: v roce 1980 onemocnělo zhruba 2800 žen).
  • Asi 2 tisíce žen na zhoubný nádor prsu každoročně zemřou. Toto číslo naštěstí díky stále lepším možnostem diagnostiky a léčby neroste. Nádory často bývají zachyceny v raných stadiích, kdy je větší naděje na vyléčení.
  • Nejčastěji u nás podle statistik onemocní ženy mezi 60 a 69 lety. Téměř pětina nově zjištěných nádorů je však odhalena u žen mladších 50 let.

Daň za civilizaci?

  • Také v celosvětovém měřítku je karcinom prsu druhým nejčastějším zhoubným nádorem žen.
  • Každý rok onemocní přibližně 1,67 milionu žen a přes půl milionu žen na toto onemocnění zemře.
  • Výskyt zhoubných nádorů prsu je nižší v zemích střední Afriky či východní Asie. Naopak mezi oblasti s vyšším výskytem patří Severní Amerika, Austrálie a západní Evropa, kam se z hlediska statistik řadí i Česká republika.

I muži mají prsa

Karcinom prsu se nemusí týkat jen žen. Vyskytuje se také u mužů. V Česku je však zhoubný nádor prsu u mužů velmi vzácný – ročně se objeví asi 70 případů.

(boba)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři