#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina u dětí v otázkách a odpovědích aneb Věděli jste, že kouření otce škodí dítěti víc než kouření matky?

Rakovina u dětí je velmi smutné téma, které však možná právě proto vzbuzuje řadu otázek. Mezi hlavní a nejčastější typy dětských zhoubných nádorů patří leukemie (zhoubné bujení krevních buněk) a nádory mozku a míchy.

Rakovina u dětí je velmi smutné téma, které však možná právě proto vzbuzuje řadu otázek. Protože rakovina u dětí není zdaleka tak častá, a také se proti ní téměř nedá bojovat prevencí, nesetkáváme se s ní ani v médiích tak často jako s rakovinou u dospělých. Následující otázky patří mezi nejčastější, jaké si lidé v souvislosti s rakovinou dětí kladou.

Jaké druhy rakoviny jsou u dětí nejčastější?

Mezi hlavní a nejčastější typy dětských zhoubných nádorů patří leukemie (zhoubné bujení krevních buněk) a nádory centrálního nervového systému, tj. mozku a míchy. Leukemie tvoří asi jednu třetinu všech zhoubných nádorů u dětí. Kromě těchto nádorů je pro děti typický například také specifický nádor ledvin, zvaný Wilmsův tumor, nebo některé nádory kostí. Ty však jsou již méně časté.

Kolik dětí ročně onemocní rakovinou?

Ve srovnání s výskytem zhoubných nádorů u dospělých je rakovina u dětí velmi řídkým jevem. Například v roce 2005 bylo nahlášeno 156 nádorů u dětí ve věku 0–14 let. To je „pouze“
0,2 % z celkového počtu nahlášených nádorů. Ve stejném období zemřelo na zhoubný nádor 34 dětí (0–14 let).

Víme, co rakovinu u dětí způsobuje?

Příčiny způsobující rakovinu u dětí jsou z velké části dosud neznámé. Malé procento dětských nádorů může být vysvětleno vrozenými genetickými mutacemi nebo expozicí radioaktivnímu záření. Ačkoliv vědci a lékaři již v minulosti podezírali mnoho vlivů vnějšího prostředí, žádný z těchto podezřelých faktorů se nakonec nepodařilo věrohodně usvědčit. Je to částečně proto, že dětských nádorů je relativně málo a každý je svým způsobem jedinečný, co se týče jeho vzniku, průběhu a prognózy.

Jaké vlivy mohou být rizikové a které naopak rizikové nejsou?

Jak již bylo řečeno, zvýšená expozice ionizujícímu záření (radioaktivitě) může způsobit vyšší výskyt některých zhoubných nádorů v dětském věku.

Ze vzniku některých nádorů bylo podezříváno i používání pesticidů, avšak studie, které byly na toto téma provedeny, nedokázaly zhoubný vliv pesticidů spolehlivě doložit.

Bylo provedeno také několik studií, které zkoumaly vliv kouření matky v těhotenství na rozvoj rakoviny u jejího dítěte. Podle těchto studií kouření matky riziko rakoviny u dítěte nezvyšuje, ale může to být, poněkud překvapivě, vliv kouření otce ještě před početím.

Spolehlivě byl vyloučen vliv ultrazvukového vyšetření v těhotenství na vznik rakoviny u dětí.

(vek)

Zdroj:

  • Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři