#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zhoubné nádory u dětí: Mají se rodiče bát?

Zní to ošklivě, ale bohužel je to realita – i děti mohou onemocnět rakovinou. Naštěstí k tomu nedochází příliš často – jen asi 1 % ze všech tumorů, které se v populaci vyskytnou, náleží malým pacientům.

Typické pro děti 

Některé nádory, které běžně postihují dospělé lidi, se mohou vyskytnout i u dětí – třeba melanom kůže. Kromě toho ale existuje řada tumorů, které jsou pro dětský věk tak trochu specifické. To znamená, že u dospělých se s nimi lékaři téměř nesetkávají. Vlohu k takovému nádoru si dítě často nese v genech, někdy se se zhoubným útvarem může dokonce už narodit. Přesné příčiny vzniku dětských nádorů ale nejsou dosud známy. Nejčastěji se u malých pacientů vyskytují:

  • nádory mozku a míchy, zejména gliomy;
  • krevní nádory, hlavně akutní lymfoblastická leukémie;
  • neuroblastomy, tumory z nezralé nervové tkáně vznikající na různých místech v těle.

K dalším nádorům, které postihují téměř výhradně děti, patří Wilmsův tumor ledviny nebo retinoblastom, nádor sítnice. Pro dospívání je pak typický Hodgkinův lymfom nebo některé kostní nádory.

Zkušené oko pediatra

Výčet nádorů, které se mohou u dětí vyskytnout, je vcelku rozsáhlý. Není však nutné propadat panice. To hlavní a nejdůležitější, co můžete pro svého potomka udělat, je chodit na pravidelné prohlídky k dětskému lékaři. Pediatr má přehled o nemocech, které se v určitém věku mohou objevit, a zkušeným okem dítě prohlédne. Ačkoliv ani on nemůže odhalit vše, ví, že při sebemenším podezření na nádorové onemocnění je lepší dítě poslat na specializované pracoviště než vyčkávat a zbytečně něco zanedbat. Rodiče by samozřejmě také neměli být slepí k signálům toho, že je se zdravím jejich potomka něco v nepořádku. Vzhledem k tomu, jak vzácné dětské nádory jsou, však přehnané obavy nejsou namístě.

Každému lze pomoci

Některé dětské nádory mají velmi dobrou šanci na úplné vyléčení. Jiné, bohužel, s sebou mohou nést vyhlídku jen několika dalších měsíců života. Onkologie však v dnešní době zná řadu způsobů, jak zhoubné nádory řešit. Od chirurgie a ozařování přes chemoterapii a transplantaci kostní dřeně až po tzv. cílenou léčbu – to vše může pomoci. Zároveň existuje i mnoho takzvaných podpůrných metod léčby, které mohou pacientům ulevit a zlepšit kvalitu života. Lze říct, že v dnešní době není jedinec se zhoubným nádorem, kterému by nemohla medicína ani trochu pomoci. Nezastupitelnou podporu pro rodinu s nemocným dítětem představují i rady onkologa a sounáležitost s lidmi, které potkal podobný osud. Pokud jste se do této životní situace dostali i vy, pomoci od zkušeného okolí se určitě nebraňte. 

(luko)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři