#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S vyjmutím nezvětšených lymfatických uzlin na krku lze počkat

Chirurg to v případě odstraňování štítné žlázy pro papilární karcinom vidí jasně: pokud se jednou pustí do operace, nejraději by zároveň odstranil i uzliny. Většinou totiž bývají rakovinou zasaženy také.

Chirurg to v případě odstraňování štítné žlázy pro papilární karcinom vidí jasně: pokud se jednou pustí do operace, nejraději by zároveň odstranil i uzliny. Většinou totiž bývají rakovinou zasaženy také. Jde o riskantní operaci, proto by se mohlo zdát, že je tento postup výhodnější. Studie provedená lékaři v San Francisku však tvrdí opak; lepší je s operací posečkat a uzliny pozorovat.

Dr. Shen a jeho kolegové z Kalifornské univerzity zkoumali záznamy svých operací papilárních nádorů štítné žlázy za posledních deset let. Srovnávali výskyt komplikací a návrat onemocnění v případě vyjmutí štítné žlázy a uzlin krku najednou (189 případů) a ponechání uzlin na místě a jejich chirurgickém řešení až v druhé době (109 nemocných).

Najednou, nebo nadvakrát?

Nejvýznamnější komplikace takových výkonů na krku jsou krevní sraženina, která vyžaduje reoperaci, dočasný pooperační chrapot a trvalé poškození nervu ovládajícího hlasivky. V obou skupinách se tyto komplikace vyskytovaly stejnou měrou. Krátkodobé snížení hladiny vápníku v krvi se skoro dvakrát častěji objevilo v případě skupiny s vyjmutím žlázy a uzlin najednou.

Brzké vyjmutí uzlin chrání

Vyjmutí uzlin ochránilo příštítná tělíska častěji v případě vyříznutí žlázy a uzlin najednou (32,8 %) než při vyjmutí uzlin v druhé době (9,4 %). Další operace nebo jiná léčba pro návrat nemoci, ať na stejném místě, nebo jako metastázy kdekoli na těle, se vyskytla u obou postupů téměř stejně často (25,9 % najednou v. 29,2 % nadvakrát).

„Rádi bychom zdůraznili důležitost kompletního vyšetření centrální oblasti krku u pacientů s papilárním nádorem štítné žlázy,“ vysvětluje Dr. Shen. „Naše praxe zahrnuje fyzikální vyšetření, ultrasonografii a vizuální i palpační kontrolu této oblasti v průběhu operace. To vše má za cíl určit, zda je potřeba lymfatické uzliny odstranit.“ Autoři studie připomínají, že právě rozbíhají komplexnější studii na toto téma.

(zep)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři