#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tajemství chemoterapie

Rakovina – slovo, které v každém z nás vyvolá neklid, stres a starosti o zdraví. V těle dochází ke změnám v buňkách, které se začínají nekontrolovatelně a rychle dělit a ničit naše tělo. Výsledkem je tumor, což je masa buněk, která může být buď zhoubná nebo nezhoubná.

Rakovina – slovo, které v každém z nás vyvolá neklid, stres a starosti o zdraví. V těle dochází ke změnám v buňkách, které se začínají nekontrolovatelně a rychle dělit a ničit naše tělo. Výsledkem je často tumor, což je masa buněk, která může být buď zhoubná – maligní, nebo nezhoubná, tedy benigní. A co obnáší ve skutečnosti léčba rakoviny?

Obávaná chemoterapie

Cesty, jak léčit rakovinu, jsou v dnešní době rozmanité. Asi nejčastější způsob, jak ničit rakovinné buňky, je chemoterapie. Metoda léčby spočívá v podávání chemických látek – chemoterapeutik, které dokážou zastavit nežádoucí buněčné dělení. Více než polovina lidí s rakovinou podstoupí tuto léčbu. Miliónům lidí tato léčba pomáhá a zvyšuje jim tak kvalitu života. Mnoho lidí má však chemoterapii spojenou s vedlejšími účinky, a proto se ji bojí podstoupit.

,,Zlá“ stránka chemoterapie

Vedlejší účinky chemoterapie jsou mezi lidmi obávanou stránkou léčby. Zpravidla se snižují počty bílých a červených krvinek i krevních destiček. Pacientům bývá špatně, zvrací, ztrácejí vlasy a jsou zvýšeně unaveni. Kvůli nízkému počtu bílých krvinek je vyšší riziko infekcí a hrozí neutropenie, která se projeví náhlou vysokou horečkou a vyžaduje hospitalizaci.

Jak se na ,,to“ mám připravit?

Každý člověk, který se chystá podstoupit chemoterapii, by měl být obklopen svými nejbližšími. Psychická podpora je totiž zvlášť důležitá. Je dobré si připravit v kalendáři dny, kdy se můžeme léčbě podrobit.

Chemoterapie by měla mít svůj rozvrh a pevný řád. Potřeba je také připravit si seznam doposud užívaných léků a případné vedlejší reakce. Neměli bychom také zapomínat na prodělané nemoci. Důležitý je aktuální krevní obraz a další laboratorní testy, které provede náš obvodní lékař nebo internista.

Naděje umírá poslední

Člověk, který vzdává boj předčasně, jen stěží vyhraje. Rezignovat je možné až po vyzkoušení všech léčebných možností.

(ena)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři