#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vypozorujte si předpoklady ke vzniku rakoviny

Přinejmenším 85 % zhoubných nádorů má na svědomí špatný životní styl. Na 10 % všech nádorů se podílí dědičnost. V průběhu života na nás působí mnoho látek, které poškozují DNA. Jak poznat, že i já mohu být v rizikové skupině?

Přinejmenším 85 % zhoubných nádorů má na svědomí špatný životní styl. Na 10 % všech nádorů se podílí dědičnost. Jak ale poznat, že zrovna já mohu být v rizikové skupině?

Chyby se sčítají

V průběhu života na nás působí mnoho látek, které poškozují DNA a vyřazují přirozené mechanismy k jejím opravám. Pokud se poruch DNA nahromadí víc, buňka se začne nekontrolovatelně množit. A když si s ní neporadí imunitní systém, vzniká nádor.

Někteří lidé však významné změny DNA už zdědí a celý život jsou ve vyšším riziku vzniku rakoviny. Týká se to zejména nádorů prsu, konečníku a tlustého střeva, ledvin a některých nádorů žláz s vnitřní sekrecí. Zda se ve vaší rodině může uplatnit dědičnost, si snadno všimnete sami. Upozorní vás jejich vícečetný výskyt u blízkých pokrevních příbuzných.

Máte vyšší riziko nádoru prsu?

Vyskytují se nádory prsu u matky, dcer, sester? Jsou přidruženy i nádory vaječníku? Byly nádory prsu diagnostikovány do 35 let? Pak neváhejte obrátit se na svého lékaře nebo přímo na komplexní onkologická centra. Nejlépe je vyšetřit krev žijící nemocné. Podle výsledku pak další rodinné příslušníky. Vyšetření provádí klinický genetik. Péči pak přebírá onkolog. Za dědičný nádor prsu odpovídá nejméně 6 genů. Nejprozkoumanější jsou BRCA1 a BRCA2. Výskyt jejich mutací se u různých etnik liší. U osob v riziku je důležitá intenzivní prevence – časté samovyšetřování, mamografická vyšetření. Hormonální antikoncepci i hormonální substituční terapii je potřeba důkladně uvážit.

Kolorektální karcinom se vyskytuje dědičně jen v 5–10 % případů. Velkou roli v jeho vzniku pak hrají mutované geny APC a MSH2/MLH1. Mutace genu APC způsobuje familiární adenomatózu tlustého střeva. Už od 15 let se u postižených tvoří benigní polypy. Později se bohužel takřka vždy zvrhnou ve zhoubný nádor. Mutace genů MSH2/MLH1 zase zodpovídá za nepolypózní karcinom tlustého střeva. Tyto nádory se objevují už kolem 40. roku a u postižených je i vyšší riziko vzniku nádoru žaludku, tenkého střeva i dělohy. Lidé v riziku pravidelně dochází na endoskopická vyšetření tlustého střeva, případně žaludku. Někdy je nutné i operativní řešení.

Rozličné příznaky, jeden syndrom

Ne často, ale přece se může objevit i mnohočetné nádorové postižení žláz s vnitřní sekrecí. Bývá postižena hypofýza, štítná žláza, slinivka, příštítná tělíska, … Příznaky jsou rozmanité, podle funkcí postižených orgánů. Dědičnou složku mají i nádory ledvin. Vzhledem k tomu, že nádor ledvin může být součástí více dědičných syndromů, má jeho genetické vyšetřování své zvláštnosti.

Pokud se ve vaší rodině vyskytují nádory podivně často, určitě se neváhejte vydat k lékaři. Případně zvýšené riziko lze prevencí snížit. Nádor pak nemusí třeba vůbec vzniknout, a pokud ano, časté prohlídky jej mohou zachytit včas, kdy je ještě dobře léčitelný.

(ela)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři