#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za prsa krásnější

Která z žen někdy netouží po plném a pevném poprsí? Ženská prsa však mají velmi slabou podpůrnou svalovou tkáň, a proto v podstatě neexistuje způsob, jak je cvičením zpevnit a formovat. Některé bojovnice za krásnější prsa si proto pomáhají prostředky s obsahem fytoestrogenů. To jsou přírodní rostlinné látky, které mají obdobný účinek jako ženské hormony estrogeny.

Která z žen někdy netouží po plném a pevném poprsí? Ženská prsa však mají velmi slabou podpůrnou svalovou tkáň, a proto v podstatě neexistuje způsob, jak je cvičením zpevnit a formovat. Některé bojovnice za krásnější prsa si proto pomáhají prostředky s obsahem fytoestrogenů.

Fytoestrogeny jsou přírodní rostlinné látky, které mají obdobný účinek jako ženské hormony estrogeny. Přítomnost těchto hormonů ovlivňuje formování poprsí a zvětšuje jejich objem. Díky fytoestrogenům dochází také ke zpevňování poprsí.

Jak fungují fytoestrogeny?

Fytoestrogeny mohou v lidském organismu nahrazovat vazebná místa pro přirozené estrogeny a tím přímo suplovat jejich funkci. A to zvlášť tehdy, když u ženy dochází ke kolísání hladin vlastních hormonů (v mateřství, během kojení, menstruačního cyklu) nebo v průběhu přirozeného poklesu hormonů během stárnutí (menopauza).

V menopauze dochází k útlumu činnosti vaječníků, a tím k poklesu hladiny estrogenů. Tyto změny zastaví rozvoj prsní tkáně. Bez vlivu estrogenů dochází k dehydrataci a ztrátě pružnosti pojivové tkáně prsou, prsní tkáň se zmenšuje a ztrácí tvar. Navenek se tento proces projevuje ochabováním poprsí.

Nejen na zvětšení poprsí

Důležitost fytoestrogenů pro ženy spočívá především v jejich komplexní ochranné funkci. Snižují například riziko vzniku rakoviny, chrání před cévními chorobami a mají vliv na úpravu hladiny cholesterolu.

Kde hledat fytoestrogeny?

Dnes je známo více než 300 rostlin, které obsahují fytoestrogeny. Nejznámější jsou izoflavony, lignany, kumestany a stilbeny. Dobrou zprávou je, že téměř všechny druhy ovoce a zeleniny v naší běžné stravě obsahují malá množství těchto účinných látek. Vyšší koncentrace se nachází v sójových bobech, červeném jeteli, vojtěšce, lněném semínku nebo ve slupkách hroznů červené vinné révy. V koncentrované formě jsou fytoestrogeny dostupné v řadě potravinových doplňků.

(nes)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři