#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ženy se mohou chránit před rakovinou prsu i osteoporózou

Vědci z Rakouska a Německa nedávno zjistili, že lék běžně používaný k ochraně kostí například při osteoporóze může pomáhat také ženám, které se léčí se zhoubným nádorem prsu.

Vědci z Rakouska a Německa nedávno zjistili, že lék běžně používaný k ochraně kostí například při osteoporóze může pomáhat také ženám, které se léčí se zhoubným nádorem prsu.

Operací léčba rakoviny prsu nekončí

Tímto nadějným lékem je kyselina zoledronová, která se dnes běžně používá ke snížení rizika zlomenin u kostí postižených osteoporózou nebo také zhoubným nádorem. Kyselina zoledronová by podle nových poznatků měla u žen také prodlužovat interval, který prožijí po operaci zhoubného nádoru prsu bez jakýchkoli příznaků nádorového onemocnění. Tyto nadějné výsledky však platí především pro ženy před menopauzou, které onemocněly určitým typem na estrogeny citlivého nádoru prsu a toto onemocnění bylo zachyceno v relativně časném stadiu.

Ve většině případů zhoubných nádorů prsu nekončí léčba pouhým chirurgickým zákrokem. Ještě několik let po operaci užívají ženy takzvanou adjuvantní léčbu, která má zabránit recidivě maligního onemocnění. Zoledronová kyselina by měla účinkovat nejlépe právě jako součást této adjuvantní léčby. Již některé starší studie v minulosti naznačily, že zoledronová kyselina může mít protinádorové účinky, a nyní se vědci rozhodli tyto vlastnosti podrobněji prozkoumat.

Nový lék jako součást adjuvantní léčby

Vědci provedli rozsáhlou studii, do které zahrnuli více než 1 800 žen. Ty rozdělili do několika skupin podle druhu podstupované léčby. V každé skupině dostávala polovina žen ke své normální terapii navíc ještě dávku kyseliny zoledronové. Každý typ terapie absolvovaly ženy po dobu tří let. Lékaře především zajímalo, zda kyselina zoledronová má schopnost prodloužit u žen období po operaci bez příznaků zhoubného onemocnění.

Protože se tento pozitivní účinek u léku potvrdil, navrhují lékaři používat kyselinu zoledronovou standardně jako součást adjuvantní terapie u premenopauzálních žen s určitým typem zhoubného nádoru prsu.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři