#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Způsobuje antikoncepce rakovinu?

Stále není jasné, co je příčinou zhoubného bujení. Odborníci v současné době zjišťují, zda ve vzniku rakoviny hraje nějakou roli hormonální antikoncepce. Co studie prokázaly?

Bezpečnost pilulek proti početí

Ohledně vztahu mezi hormonální antikoncepcí a případným vznikem rakoviny se vede řada sporů. Objevují se názory, že proti rakovině chrání, ale existují i myšlenky zcela protichůdné. Antikoncepční pilulky berou po celém světě miliony žen. Jen v České republice užívá tyto preparáty každá druhá žena v reprodukčním věku. Přemýšlíte, jestli svému tělu užíváním tabletek neškodíte? Vědci se pokusili najít odpověď.

Klady převažují

Odborníci se zaměřili na otázku škodlivosti hormonální antikoncepce i proto, že se v souvislosti s ní často hovoří o vyšším riziku vzniku rakoviny prsu a děložního čípku. Na druhou stranu se také vždy uvádělo, že tyto léky snižují riziko rakoviny vaječníků a dělohy. Výsledky studie publikované v Americkém žurnálu gynekologie a porodnictví jsou následující. Uživatelky hormonální antikoncepce mají o:

  • 19 % menší riziko kolorektálního karcinomu,
  • 34 % nižší riziko rakoviny dělohy,
  • 33 % menší riziko rakoviny vaječníků.

Zajímavé je, že tyto ochranné účinky přetrvávají i 30 let od konce užívání antikoncepce.

A co rakovina ve stáří?

Hormonální antikoncepce ale také o 4 % zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu a děložního čípku. Zdá se však, že tento nežádoucí účinek zcela vymizí již po pěti letech od ukončení užívání antikoncepce a znovu se nikdy neobjeví. Studie také zjišťovaly vliv na vznik dalších nádorových onemocnění v pozdějším věku, kdy jsou tyto choroby častější. Ukázalo se, že užívání antikoncepce v plodném období ženy nemá žádnou souvislost se zhoubným bujením ve vyšším věku. Pokud jste se tedy obávaly, jestli pilulky nehazardují s vaším zdravím, můžete být klidné.

Léky jen pro některé 

Ačkoliv by uvedené statistiky dokázaly jistě mnoho žen zlákat k užívání antikoncepce, vědci se jednoznačně shodují, že pilulky nejsou pro každou. U některých osob je podávání natolik nevhodné, že je může dokonce ohrozit na životě. Proto se musí vhodnost hormonální antikoncepce zvážit u každé ženy zvlášť. Nebezpečí hrozí zejména u jedinců s leidenskou mutací, u kuřaček nebo žen s jaterním onemocněním.

(brbr)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři