#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zvyšující se výskyt rakoviny nutí vědce ke stále častějším výzkumům

Po celém světě neustále probíhají studie, které mají za úkol zhodnotit účinnost nových terapeutických postupů v léčbě rakoviny. Když se ve Spojených státech podívali, kolik z těchto studií končí úspěchem, byli příjemně překvapeni. V závislosti na nastavených kritériích se množství úspěšných studií pohybovalo v rozmezí 25 % – 50 %.

Investice do hledání nové a účinnější protinádorové léčby se jednoznačně vyplácejí, zjistili američtí vědci. Po celém světě neustále probíhají studie, které mají za úkol zhodnotit účinnost nových terapeutických postupů v léčbě rakoviny. Když se ve Spojených státech podívali, kolik z těchto studií končí úspěchem, byli příjemně překvapeni. V závislosti na nastavených kritériích se množství úspěšných studií pohybovalo v rozmezí 25 %–50 %.

Rakovina bude stále častější

Účinná léčba nádorů bude přitom v budoucnu potřeba stále více. Společně se stárnutím populace se mnohem častěji setkáváme s typy nádorů, které se dříve objevovaly jen zřídka. Častější výskyt některých nádorů může zapříčiňovat znečištěné životní prostředí nebo další civilizační vlivy, které dosud dobře neznáme. Mezi nádory, které se vyskytují stále častěji, aniž přesně víme proč, patří například karcinom jater, rakovina prsu, ledvin nebo karcinom tlustého střeva.

Proč některé nádory vyléčíme a jiné nikoliv

To, zda se nádorové onemocnění podaří zastavit nebo i natrvalo vyléčit, záleží především na dvou faktorech. Tím prvním je odpověď nádoru na léčbu. A ta se nádor od nádoru liší. Některé nádory jsou tzv. radiosenzitivní a během léčby ozařováním se zmenšují a chřadnou. Jiným nádorům naopak záření tolik nevadí a jsou více citlivé na léčbu cytostatiky – na chemoterapii. Obecně platí, že čím je nádor „aktivnější“ a čím se jeho buňky rychleji dělí, tím více je citlivý jak k radiační léčbě, tak k chemoterapii.

Druhým faktorem, který významně určuje přežití pacienta s rakovinou, je stadium, ve kterém se nádor podaří zachytit. Velkou část teprve počínajících dostatečně malých nádorů je možné chirurgicky odstranit a vyhlídky včas operovaného pacienta jsou velmi dobré. Z toho jasně plyne, že kamenem úrazu jsou především takové nádory, které mohou dlouho nepozorovaně růst, aniž svému nositeli způsobují nějaké obtíže. Pokud se nádor objeví až ve chvíli, kdy má i ve vzdálených částech těla založeny své metastázy, naděje na vyléčení je velmi malá.

(vek)

Zdroj:

  • Arch Intern Med. 2008; 168:632-642.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři