Neviditelní zabijáci číhají i v cereáliích

Jsou všude kolem nás. Jejich spory vdechujeme a jejich jedy občas sníme. Jde o plísně. Aby obstály v konkurenčním boji v přírodě, produkují jedy. Nejnebezpečnější je v tomto ohledu aflatoxin. Jaký vliv mají na zhoubné bujení a jak se před nimi bránit?

Neviditelní zabijáci číhají i v cereáliích

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Jsou všude kolem nás. Jejich spory vdechujeme a jejich jedy občas sníme. Jde o plísně. Jaký vliv mají na zhoubné bujení a jak se před nimi bránit?

Plísně, aby obstály v konkurenčním boji v přírodě, produkují jedy. Mnohé jsou velmi účinné. Některé jsme se naučili využívat (jsou nejen základem penicilinu, ale testuje se i jejich účinek na ničení nádorových buněk), jiné mykotoxiny nám škodí – mohou vyvolat otravy, ale i rakovinu. Nejnebezpečnější je v tomto ohledu aflatoxin. Najdeme jej ve špatně skladovaných oříšcích. Aflatoxin vyvolává zhoubný nádor jater. Vyřadí totiž z funkce gen, který umí tvorbu nádorů potlačit. Velmi často se v potravinách – hlavně pečivu – vyskytuje i ochratoxin. Ten rozplete dvojšroubovici DNA a stojí v pozadí rakoviny ledvin, tedy nejčastějšího nádoru u nás.

Je zdravá výživa opravdu zdravá?

Také si rádi dopřáváte snídaňové cereálie s tím, že chcete udělat něco pro své zdraví? Tak je vybírejte pečlivě! Kanadští vědci nasbírali v obchodech během 3 let 156 vzorků cereálií. Kromě dalších zdraví škodlivých plísní objevili až ve 30 % vzorků ochratoxin. Plíseň, která tento jed produkuje, totiž napadá obilniny. Ke kontaminaci dochází už při žních. Pokud se plesnivá píce nechá zkrmit, může se jed objevit i v mléce či mase (zvláště ve vepřových ledvinách).

Jak se bránit?

Důležité je nakupovat s rozvahou. Vybírat výrobky v neporušeném obalu. Kupovat jen to, co je možné do 2–3 dní sníst. To platí zvláště pro pečivo. Chléb skladujte v čisté látkové utěrce, papírovém sáčku nebo chlebníku. Ten ale často a dobře čistěte. Pečivo nepatří do lednice. Lépe je nesnědený chléb hluboce zamrazit a po rozmrazení ihned sníst. Velmi nebezpečné je také seškrábnutí plísně z marmelády a následná konzumace. Jed je totiž V CELÉ marmeládě!

Mykotoxiny patří k závažným, a přesto opomíjeným rizikovým faktorům vzniku nádorového bujení. Možná že při nákupu poškozeného zboží „v akci“ ušetříte pár korun. Ale rozhodně ne své zdraví.

(ela)

Zdroj: Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2008 Mar; 25 (3): 347–55

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Zdravý imunitní systém dokáže zneškodnit většinu podezřelých buněk v těle

Zdravý imunitní systém dokáže zneškodnit většinu podezřelých buněk v těle

Každý den probíhají v mnoha buňkách našeho těla změny, které by mohly zapříčinit nádorové bujení. Imunitní systém má na...

Speciální druh čínské houby možná dokáže zahubit rakovinu

Speciální druh čínské houby možná dokáže zahubit rakovinu

Tradiční čínská medicína využívá po staletí nejen bylinné výtažky, ale i mnoho druhů hub. Jednou z velmi ceněných je...

Když jídlo pomáhá cítit se lépe

Když jídlo pomáhá cítit se lépe

Každé nádorové onemocnění je velmi náročné nejen fyzicky, ale také psychicky. Jednou z cest, která nám pomůže udržet si...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.