Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Hnědá tečka na penisu

Dotaz, 29. 10. 2008

Dobry den mam jeste jejdu otazku na predesli dotaz ,,(Dobrý den ! je mi 18 let a před rokem jsem objevil opravdu malou hnědou tečku(vypadá jako malá piha) na špičce penisu(žaludu) nezvětšuje se a nevystoupává na povrch .. mohlo by se jednat o rakovinu?),, odpovedeli jste mi ze se o rakovinu pravdepodobne nejedna. NEVITE O CO BY SE MOHLO JEDNAT?

MUDr. Martin Šmakal, 29. 10. 2008

Dobrý den. Může se skutečně jednat pouze o pihu. Kožní nález ovšem nelze hodnotit z Vašeho popisu. Vzhledem k tomu, že tyto internetové stránky se zabývají problematikou rakoviny, zvolte rad...

Koření při rakovině

Dotaz, 28. 10. 2008

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co by bylo nejlepší dělat, jestliže vám doktor řekne, že máte rakovinu plic. Zasažena je jeden a půl plíce. kouřím, jestli je třeba přestat, omezit. Jak se stravováním? Jaká léčba by byla nejvhodnějsí? Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 28. 10. 2008

Dobrý den. Rozhodně skončete s kouřením. Kouření je významný rizikový faktor a při postižení jeden a půl plíce je přímo nezbytné přestat kouřit. Co se stravy týče, volte zdravou, pestrou, na...

Chrapot příznak rakoviny plic

Dotaz, 28. 10. 2008

Dobrý den,chci poprosit o radu.Před půl rokem mi zemřela maminka.Před šesti lety měla rakovinu prsu,před rokem se objevily metastázy v kostech a v květnu zemřela.U tatínka se nyní objevil nádor tlustého střeva prostě mám strach o něj i o sebe.V lednu 2007 mi byla odstraněna štítná žláza kvůli velkému uzlu(embrionální adenom) operace proběhla v pořádku jediné co mě trápí je neustálý chrapot,před operací jsem zpívala v sopránu. Hlasivky poškozené nemám,docházela jsem na foniatrii,ale ke zlepšení nedošlo.Četla jsem,že chrapot může být příznakem rakoviny plic či hlasivek.Poradte mi prosím o jaké vyšetření mám požádat,abych byla klidnější.Je mi 36 let a mám tři děti,nemám žádné velké problémy,ale potřebuji mít jistotu,že nic nezanedbám psychika je jistě hodně důležitá pro zdraví a s tou jsem na to dost špatně,mám strch.Mockrát vám děkuji za odpověd.Přeji hodně zdraví s pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 28. 10. 2008

Dobrý den. Chrapot sice může být příznakem rakoviny plic, ale ve Vašem případě může být způsoben spíš pooperačním stavem po odstranění štítné žlázy. Chrapot je vyvolán postižením nervu, kter...

Rakovina dvanácterníku

Dotaz, 27. 10. 2008

Dobrý den, již jsem svůj problém popsala, v předchozí zprávě, pam doiktor mi odpověděl velice šalamounsky a tak se ptám znovu, je možné aby má dcera měla rakovinu dvanácterníku dva roky, teď již údajně i rakovinu tenkého střeva, a přitom na ni není nic znátn a ani nitrožilní chemoterapie kterou prodělala nezanechala žádné stopy. Je možné aby bez z jevných známek při rakovině o kterých tolik čtu, ona neměla žádné tyto následky? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 27. 10. 2008

Dobrý den. Možné je v medicíně leccos. Skutečnost se však v internetové poradně hodnotí těžko. Ovšem pokud je Vaše dcera jak říkáte "zdravá" a Vy jste na ní nepozorovala vůbec nic (od přízna...

Nádor v žaludku

Dotaz, 26. 10. 2008

Dobrý den! Prosím chtěla bych se zeptat na zhoubný nádor v žaludku, jde o rodinnýho příslušníka výsledky víme 5 dní a jde o člověka, který nebýval nemocný, ale má již pokročilý věk-84. let. Rozhodli jsme se jít na operaci. Ale vlastně vůbec nevíme co to vše znamená. Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 26. 10. 2008

Dobrý den. Nádory žaludku se obecně vyskytují u pacientů vyššího věku. Toto onemocnění není vázáno na předchozí nemocnost, rizikem je spíš nevhodná strava, kouření, infekce v žaludku, geneti...

Odpočívat při rakovině

Dotaz, 26. 10. 2008

Dobrý den,
sestřenice má rakovinu prsu. Slyšela, že únava může nemoc zhoršit, z druhé strany ale zase slyšela, že je dobré pracovat do únavy. Moje otázka tedy zní- pokud bude unavená (z běžné práce v domácnosti), je možné, že se její stav zhorší?
Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 26. 10. 2008

Dobrý den. Tělo si řekne, co potřebuje, nemá se ani přehánět, ani lenošit. Vždy říkám: neměnit životní režim....

Bulky po těle

Dotaz, 26. 10. 2008

Dobrý den. Můžete mi prosím poradit, co by to mohlo byt, když se po těle dělají bulky? Trvá to už par let. Bulky nemizí, jenom postupně přibývají na různých místech další, na rukou, nohou. Jiné zdravotní potíže nejsou zřetelné. Děkuji za radu.

MUDr. Martin Šmakal, 26. 10. 2008

Dobrý den. Nechte si bulky zkontrolovat u kožního lékaře. Z Vašeho popisu se nedá přesně říct, jestli se jedná o zvětšení uzlin, nebo jestli jde spíše o charakter kožních bradavic. Může se j...

Vyléčení nádoru žaludku

Dotaz, 25. 10. 2008

Jaká je naděje vyléčení rozsáhlého nádoru žaludku s metasfázemi na játrech a plících.

MUDr. Martin Šmakal, 25. 10. 2008

Dobrý den. Prognóza pokročilých nádorů, navíc s metastázemi v plicích a játrech má obecně horší prognózu než nádory, které jsou zachyceny v časných stádiích....

Je skutečné nemocná?

Dotaz, 24. 10. 2008

Má 29letá dcera mi tvrdí, že už má 2 roky rakovinu dvanácterníku, nyní údajně již i tenkého a tlustého střeva. Údajně podstoupila nitrožilníchemoterapii, ketrou přerušila z důvodu vodnatění plic, nyní má znovu chodit na chemoterapii, nikdy jsem neviděla lékařskou zprávu s touto diagnózou, nikdy jsem ji nemohla doprovázet nachemoterapii, za celé 2 roky nebyla hospitalizovaná. Přiznaky po chemoterapii u ní nepozoruji,nevím co si mám o tom myslet. Chtěla bych znát Váš názor, neboť si myslím, že jako matka bych o tom všem měla vědět, neboť mi oznámila že ji zbývají 2-3 roky života, kdy bych hí chtěla být oporou. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 24. 10. 2008

Dobrý den. Vše závisí na důvěře, která mezi Vámi a Vaší dcerou panuje. Pokud se Vám až do teď nesvěřovala s okolnostmi léčby, možná od Vás nečeká příliš velkou pomoc. Ale pokud Vy jako mat...

Mamární angiosarkom

Dotaz, 23. 10. 2008

prosím jaká je šance na život s diag.sekundární mamární angiosarkom?nález na CT je i v plicích.Věk 58let děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 23. 10. 2008

Dobrý den. To záleží na více věcech. Doporučuji vám konzultovat prof. Žaloudíka v MOU Brno, který je naším největším odborníkem na sarkomy....

Uzliny na krku

Dotaz, 21. 10. 2008

Dobrý den, chtěl jsem se jen zeptat jestli mám mít obavy, když se mi v posledních dvou týdnech udělaly čtyři bulky na krku, nebo jestli jde jen o tukové. Dvě jsou pod bradou, jedna za uchem a čtvrtá je na levé straně krku. Děkuji za odpověď. Ondřej 32 let

MUDr. Martin Šmakal, 21. 10. 2008

Dobrý den. Je vhodné udělat sonografii uzlin. Pokud jsou potíže spíš akutní, může se jednat o reaktivní zvětšení uzlin. Přesný závěr však potvrdí až vyšetření....

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři