Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Adenomy v tlustém střevě

Dotaz, 29. 11. 2008

Dobrý večer, byly mi odebrány 3 polypy z tlustého střeva k rozboru a závěr zní: I. Lamely kolonické sliznice spřisedlým tubulovilózním adenomem s mírnou až střední epiteliální dysplázií. II. Vesměs přisedlé polypy s tubulovilózmí stavbou a ložisky těžké epiteliální dysplázie. III. polypózní adenom s tubulovilózní stavbou a ložisky těžké epiteliální dysplázie. Mám šanci na úspěšnou a jakou léčbu? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 11. 2008

Dobrý den. Polypy jsou nezhoubné nádory tlustého střeva, které se léčí právě odstraněním. "Dysplázie" říká, že v buňkách dochází ke změnám, které by mohly (pokud by se neodtranily včas) vést...

Registrace u gynekologa

Dotaz, 28. 11. 2008

Dobry den dekuji za odpoved...Ale ja jeste k zadnemu gynekologovi nechodim mam to teda oznamit mame at me tam prihlasi???Dekuji ze mi odpoviteee

MUDr. Martin Šmakal, 28. 11. 2008

Dobrý den. Ano, bylo by vhodné, aby jste se přihlásila ke gynekologovi....

Únava a nechuť k jídlu

Dotaz, 27. 11. 2008

Dobrý den,
mám strach, že mám rakovinu, poslední dobou (asi rok) bývám hrozně unavená, teď 2 měsíce mi je z únavy až špatně, nemám chuť k jídlu a jsem malátná. Jiné příznaky nemám. Byla jsem kvůli únavě na krevních testech a vše v pořádku. Tak se ale rakovina zjistit nedá, ne? Jinak asi před 4 měsíci problémy s cyklusem a noční pocení, problém s cyklem přetrvává i po změnění antikoncepce.
Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 27. 11. 2008

Dobrý den, únava a únavový syndrom mohou mít různé příčiny. Pokud byste si všimla nějakých doporovodných příznaků (bolesti břicha, tlak, změny stolice, krev v moči, kašel apod.), upozorněte ...

Rakovina pysku

Dotaz, 27. 11. 2008

Dobry den...Ja strasne Bojim ze mam rakovinu mezinozi..Myslim ze se to menuje pysky ale newim..Zvetsuje se to a mam tam takovou cernou tecku na tom A vipada to jak malinkej pindourek:-(___Moc se bojim..ste jedineej komu sem to reklaa,newim co stim prosim pOradte abych dystak nekam zasla a nebo se uklidnila:-)Je mi 15let.Bojim se az budu mit kluka ze mu to bude vadit:-(:-(Prosim mooc odepistee dekuju L.

MUDr. Martin Šmakal, 27. 11. 2008

Dobrý den, určitě upozorněte svého gynekologa. Ten bude moci po vyšetření určit příčinu a léčbu....

Lze zjistit rakovinu z odběru krve

Dotaz, 27. 11. 2008

Dobrý den pane doktore dá se prosím rakovina zjistit z običejného odběru krve i když de jen o kontrolu sedimentace a né přímo na rakovinu? Děkuji moc

MUDr. Martin Šmakal, 27. 11. 2008

Dobrý den. Takto nelze rakovinu poznat. Mohou se projevit změny v krevním obraze, nedostatek nebo nadbytek krvinek. Někdy se mohou objevit poruchy iontů. Sedimentace bývá u nádorů zvýšená, a...

Kožní pavouček

Dotaz, 27. 11. 2008

Pane doktore, někdy v říjnu se mi na rameni objevilo vystouplé červené znaménko. Kožní lékářka řekla, že je to projev stárnutí kůže pavouček. Dráždilo mi to ale ramínko podprsenky, krvácelo mi to a vyrostlo to z 2mm na 10mm. Dnes mi to na chirurgii odstranili. Snad na histologii nic nenajdou. Jsem ale těhotná 38 týden , kdyby našli rakovinové buňky, mohli se krevním oběhem dostat až do dítěte? Je možné, že by onemocnělo rakovinou? Máme možnost odběru pupečníkové krve při porodu, který bude asi za čtrnáct dnů. Mohlo by to mně nebo dítěti pomoct, kdybych byla opravdu nemocná? Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 27. 11. 2008

Dobrý den. Nemusí se jednat o nic vážného, pokud šlo o znaménko (névus), který byl traumatizován mechanicky prádlem a krvácel. Vyčkejte na výsledky histologie. Nejdůležitější pro miminko teď...

Rakovina uzlin - jiná léčba než transplantace km.buněk?

Dotaz, 26. 11. 2008

Dobry den mám nastoupit na transplantaci kmenových buněk,ale nevím o tom vše.Mám rakovinu mízních uzlin kde se léčim již 12 let.Je i jiná léčba než transplantace?

MUDr. Martin Šmakal, 26. 11. 2008

Dobrý den. Transplantace kostní dřeně je léčba, která dokáže vyřešit základní příčinu nemoci. Záleží na tom, jaký typ rakoviny mízních uzlin máte. Obecně se používá chemoterapie a ozařování,...

Cytolog. vyšetření děložního čípku

Dotaz, 26. 11. 2008

měla jsem 2x po 3 měs.v cytolog.vyš.děl,čípkuvýsledek jiný epitel než dlaždicový,byla jsem na odběru hist.a ta byla bez nálezu!Jak to vysvětlit?je možné aby byl nádor v jiném místě než se dělala histolog.dělož.čípku?Je možné udělat hist.vyš.nedostatečně?

MUDr. Martin Šmakal, 26. 11. 2008

Dobrý den. Pokud jsou nálezy nejednoznačné, je lepší provést opakované vyšetření, které změny zachytí (a nebo vyloučí)....

Kašel s příměsí krve

Dotaz, 25. 11. 2008

Dobrý den, asi 3týdny mám silný kašel, před týdnem jsem vykašlala i krev, nemůže to být něco vážnějšího? minulý týden jsem byla u lékaře, dala antibiotika na 3dny + codein a bromexin, kašel je sice lepší, ale pořád to není nic moc...Nemůže se jednat o rakovinu plic? Děkuji za Vaši odpově´d

MUDr. Martin Šmakal, 25. 11. 2008

Dobrý den. Vykašlávání krve bude ve Vašem případě nejspíše souviset s probíhajícím infektem. Příznaky infekce jsou teploty, bolest na hrudi, kašel a vykašlávání....

Rakovina vaječníku a metastáze na plicích

Dotaz, 25. 11. 2008

Mám rakovinu vaječníku a metastázy na plicích a jsem po chemoterapii.Markry jsou v normě a na plicích není nález.Myslela jsem,že teď bude možná druhá operace toho pravého vaječníku na kterém je ten nádor,ale poslali mě na konzultaci jinde asi se toho bojí snad už nemám naději na vyléčení.Matka prodělala rakovinu prsou a žije už 30 let,

MUDr. Martin Šmakal, 25. 11. 2008

Dobrý den. Konzultace na různých pracovištích slouží k zajištění optimální léčby, nebojte se, že by se lékaři obávali Vašeho léčení. Operace pak záleží na tom, jestli je nádor vůbec operabil...

Biologická léčba

Dotaz, 24. 11. 2008

Prodělala jsem rakovinu prsu 2005, žaludku-odebrány 4/5 v r.2006,vaječníků 2007. Ve všech případech operace,chemoterapie a ozařování.Nyní mám čtvrtou chemoterapii (nález na střevech, u slinivky a jater). Jsou to metastáry žaludku. Je možné zabránit dalším metastázám žaludku? Léčím se v Motole. Velkou naději mi nedávají, že málekdo přežije rok po rakovině žaludku. Užívám Ovosan 4-4-4. Pomohla bymi biologická léčba? Mohli byste mě s touto léčbou seznámit? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 24. 11. 2008

Dobrý den. Chování rakoviny a metastazování se bohužel dopředu nedá nijak předpovědět. Někdy jsou nádory agresivnější, jindy je jejich aktivita nízká. Nelze hodnotit dopředu. Biologická léčb...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři