Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Nádor na míše

Dotaz, 14. 11. 2008

Dobrý den, chtěla jsem se zepat jestli by šel vyoperovat nádor,který mi zužil míchu?

MUDr. Martin Šmakal, 14. 11. 2008

Dobrý den, záleží na tom, o jaký nádor jde a jak moc utiskuje míchu. Operační zákrok v této oblasti může být nebezpečný a je nutné posoudit míru poškození míchy a nervů....

Bulka v prsu

Dotaz, 8. 11. 2008

Dobrý den, je mi 17 let a nedávno jsem nahmatal bulku pod levou prsní bradavkou. Bulku tam mám cca už asi 2 měsíce a v poslední době začíná být na pohmat bolestivá. Může to být rakovina?

MUDr. Martin Šmakal, 8. 11. 2008

Dobrý den. Zřejmě se o rakovinu nejedná. Pokud se však Vaše obtíže zhoršují, bulka je bolestivá a zvětšuje se, nechte si ji vyšetřit lékařem....

Dědičnost rakoviny

Dotaz, 8. 11. 2008

Dobrý de,otec mi umřel na rakovinu plic před 10 roky,nyní mi zemřela sestra na rakovinu prsu,je možnost,že tu rakovinu budu mít též?

MUDr. Martin Šmakal, 8. 11. 2008

Dobrý den. To, že se v rodině vyskytne nějaké nádorové onemocnění, je jistě nepříznivý faktor. U nádorů se dědí predispozice. To znamená, že se rakovina může vyskytnout s větší pravděpodobno...

Krev ve stolici

Dotaz, 7. 11. 2008

mam.problem co se tyce konecniku,docela casto krvacim ve stolici i treba po probuzeni je to takove neprijemne a trva to uz nekolik let.mam strach jit k lekari.taky mam vytoky kdyz treba sedim na bobku tak po chvylce jde ze me voda dekuji za odpovet

MUDr. Martin Šmakal, 7. 11. 2008

Dobrý den. Vzhledem k Vašim obtížím doporučuji návštěvu lékaře, který provede vyšetření střev. Krvácení může být známkou polypu ve střevě, zánětu nebo hemoroidů. Ale je nutné vyloučit, že se...

Měkkou bulku ve velkém stydkém pysku

Dotaz, 6. 11. 2008

Dobrý den,
je mi 24 let, už od malička mám hmatatelnou měkkou bulku ve velkém stydkém pysku. Bulka se nezvětšuje, nebolí, ale čas od času mě napadne, zda to není rakovina.... kdo by mě mohl vyšetřit? gynekolog? Děkuji za odpověď, s pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 6. 11. 2008

Dobrý den. Bulku Vám jistě prohlédne Váš gynekolog. Zkuste ho na problém upozornit....

Celkové zdravotní problémy

Dotaz, 6. 11. 2008

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu.Je mi 30 let a už asi 5 let mám zdravotní problémy.Mám období, kdy se cítím úplně dobře, pak zase zle.často mě bolí hlava, bývám unavená,pracovní úkony zvládám jen s velkou námahou, občas se vyskytnou návaly horka, které trvají asi minutu, mám pocity na omdlení, motání hlavy, třes, nervozita bez příčiny, mám pocit vnitřního chvění, občas špatně spím, brzy se budím,ale přesto nejsem odpočatá.V takovémto období, kdy mi není dobře, se někdy objeví i zvýšené teploty, nejvíce 37,2.Jsem úzkostný typ, mám hrozný strach, že se jedná o nějakou vážnou nemoc.Nevím, jestli mé problémy nejsou způsobeny špatnou psychikou,žiji vlastně v neustálém strachu o syna, který je na mě hodně závïslý a z toho asi pramení můj strach o sebe, co by s ním bylo, kdyby se se mnou nšco stalo.Podstoupila jsem vyšetření u praktického lékaře, krevní obraz, rentgen břišních orgánů(slinivky, žlučníku,jater), gastroskopii, vše s negativním nálezem.Prosím Vás,může, podle Vašeho názoru, být za mými problémy nějaký druh rakoviny nebo jde o psychický problém?Děkuji za Váš názor a čas.

MUDr. Martin Šmakal, 6. 11. 2008

Dobrý den. Pokud jste absolvovala všechna vyšetření s negativním nálezem, budou Vaše potíže spíše charakteru psychosomatického. To znamená, že Vaše psychika do jisté míry poškozuje Vaše zdra...

Bolest prsou na omak

Dotaz, 5. 11. 2008

Dobrý den,mám ročního syna a zhruba půl roku po porodu mně začli bolet prsa na omak se mi zdá že tam mám jakési hrudky nebo uzly nevím jak to popsat a to samé se mi teď udělalo v obou podpaží jakoby uzliny.Mám problémy se zubními váčky a doktor tvrdí že uzliny v podpaždí mohou bít od zánět zubů můžete mi prosím poradit?Vpáčené bradavky nemám ale na jedné bradavce si mi dnes udělali něco jako malé puchýřky děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 5. 11. 2008

Dobrý den. Změny, které popisujete mohou souviset s hormonálními pochody při kojení. Pokud se však uzly/bulky, které máte v podpaží zvětšují a bolí, nechte si je raději vyšetřit a zkontrolov...

Rakovina a únava

Dotaz, 3. 11. 2008

Dobrý den,
sestřenice má rakovinu prsu. Je na tom velmi špatně s psychikou a potřebuje znát jednoznačnou odpověď, zda se může nemoc vrátit, pokud bude pracovat do únavy. Může tedy únava rakovinu znovu vyvolat? Ano nebo ne?
Moc děkuji za odpověď i za vaši práci.

MUDr. Martin Šmakal, 3. 11. 2008

Dobrý den. Únava není vyvolávající moment rakoviny. Nemoc se samozřejmě může vrátit, to však záleží na mnoha jiných věcech. Osobně pro psychiku doporučuji neměnit životní návyky a žít tak, j...

Rakovina močového měchýře

Dotaz, 30. 10. 2008

PROSIM, poradte mi mam rakovinu močového měchyře, už mě po pate operujou, a pořad se to vrací , chtěji mě dat nějakou , vakcínu ale se boji že bych dostala , tuberkulozu, jsem moc neštastna, mate nějake zkušenosti , stim prosím napište mi díky .

MUDr. Martin Šmakal, 30. 10. 2008

Dobrý den. Rakovina močového měchýře je svízelná v tom, že se velmi často vrací (recidivuje). Proto jsou pacienti sledováni (tak jako i Vy), aby se v časném stadiu recidivy mohlo proti rakov...

Piha

Dotaz, 29. 10. 2008

Nemohla by to byt opravdu jen piha? dekuji moc za opovedi..

MUDr. Martin Šmakal, 29. 10. 2008

Dobrý den. Mohla by to být jistě jen piha, které jste si třeba dříve nevšiml....

Hnědá tečka na penisu

Dotaz, 29. 10. 2008

Dobry den mam jeste jejdu otazku na predesli dotaz ,,(Dobrý den ! je mi 18 let a před rokem jsem objevil opravdu malou hnědou tečku(vypadá jako malá piha) na špičce penisu(žaludu) nezvětšuje se a nevystoupává na povrch .. mohlo by se jednat o rakovinu?),, odpovedeli jste mi ze se o rakovinu pravdepodobne nejedna. NEVITE O CO BY SE MOHLO JEDNAT?

MUDr. Martin Šmakal, 29. 10. 2008

Dobrý den. Může se skutečně jednat pouze o pihu. Kožní nález ovšem nelze hodnotit z Vašeho popisu. Vzhledem k tomu, že tyto internetové stránky se zabývají problematikou rakoviny, zvolte rad...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři