Vyhledávání

Odpovídá: Prim. MUDr. Martin Šmakal

  • narozen 1961
  • ženatý, dva synové

Specializace na sonografickou diagnostiku nádorů a zavádění nových léků do praxe v rámci klinických studií. Publikační praxe.

od 2010 primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice
1994 specializace 2. stupně – klinická onkologie
1990 specializace 1. stupně – interní lékařství
1987 – 2009 specialista pro prevenci a léčbě solidních nádorů – Onkologický Ústav na Pleši
1987 absolutorium Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Praze
od 2008 člen steering comittee klinických studií

Michael
15 / 01 / 2019

Dobr

Prim. MUDr. Martin Šmakal
16 / 01 / 2019

Dobr

Jiří Steiger
11 / 01 / 2019

Dobrý den, u manželky cca před čtyřmi roky (v pouhých třiceti letech) byla zjištěna rakovina prsu (100% hormonální - ve zprávě: 100 procent progesteron a 100 estrogen, Hormonalne dependentni ca in situ), které ji bylo následně chirurgicky odebráno a dále brala Tamoxifen a Zoladex. Místo prý obvyklých pěti let nám onkoložka povolila jejich užívání přerušit již po 2,5 roce, neboť bychom chtěli dítě a nyní je manželce již 35 a mě 40 let. Cca 4 měsíce probíhalo "čištění" od léků a nyní se přes rok pokoušíme o spontánní otěhotnění, bohužel ale bez výsledku. Naše onkoložka nám kvůli nutnosti stimulace zakázala umělé oplodnění, na doporučení známého jsme ale byli na konzultace i u gynekologického onkologa doc. Zikána z nemocnice Na Bulovce, a ten nám naopak tvrdil, že při použití mírnějšího protokolu stimulace není IVF problém a můžeme klidně podstoupit i dva cykly stimulace. Jak� � je prosím Váš názor? A pokud souhlasíte s doc. Zikánem, máme IVF podstoupit hned, nebo ještě vyčkat a dál "to zkoušet normálně"? Jde o to, že naše onkoložka nám také říkala, že k tomu Tamoxifenu bychom se po těhotenství měli vrátit, přičemž doba přerušení jeho užívání by neměla přesáhnout dva roky. To ale bohužel už ani teď nestíháme (připočtu-li dalších 9 měsíců těhotenství). Jaký je prosím Váš názor na toto? Máme se k tomu Tamoxifenu vracet, a pokud ono, jsou ty max. dva roky přerušení skutečně striktně dané? Resp. platí, že čím kratší doba přerušení, tím lepší, tzn. máme jít do toho IVF hned? A máme se po narození dítěte ihned k Tamoxifenu vrátit, nebo raději ještě několik měsíců kojit? Dítě samozřejmě chceme, ale na prvním místě je zdraví manželky - pro všechny případy již máme zažádáno i o adopci... A jestli můžu, tak ještě poslední dotaz - víme, že se rakovina prsu bohužel vrací - vrací se nejčastěji v obdobné podobě, jako byla poprvé, nebo může být i mnohem agresivnější, např. s metastázemi atd.? Předem moc děkuji za odpověď. JS

Prim. MUDr. Martin Šmakal
16 / 01 / 2019

Dobrý den, já bych jako první v současné situaci konzultoval genetika, zda manželka není postižena nějakou genetickou poruchou. Karcinom prsu je ve 30ti letech podezřelý. Z toho by se pak teprve odvíjely mé úvahy o graviditě , ale především o budoucnosti partnerky...

Petr
10 / 01 / 2019

Dobrý den, v listopadu 2014 (věk 47 let) mi byla zjištěna Dg.:61, únor 2015 RAPE+bilat. pánevní lymfadenectomie, histol pT3R+pN0 M0, high risk tumor, scinti negativní, gleason 4+5, vstupní PSA 46. Duben-červenec 2015 adjuvantní radioterapie - 78Gy. Poté nasazena na tři roky hormonální léčba (bicalutamid). Na kontroly jsem chodil nejdříve jednou za 1/4 a poté jednou za 1/2 roku na urologii. Po celou dobu hormonální léčby jsem měl PSA 0,003. Občas cca 1x za měsíc pozoruji krev v moči ( v roce 2017 provedena cystoskopie - normální nález). Dnes jsem byl na kontrole (1/2 roku po vysazení léků) a hodnota PSA vzrostla na hodnotu 0,014 (moč sediment Ery1, Leuk.1, Bak 0, chemicky Krev 0, Leuk. 0). Na můj dotaz mi pan doktor řekl že to nic neznamená a že se tím bude zabývat až bude hodnota větší než 1,0. Za celou dobu léčby mi neviděl onkolog a na dotaz praktické lékařky jestli mi bylo provedeno kontrolní CT / SCINTI (neví jestli je to standartní) jsem musel odpovědět že ne. Mám tedy dotaz: je to normální postup (standart) nebo se mám znepokojovat že se něco mohlo zanedbat? Děkuji za odpověď.

Prim. MUDr. Martin Šmakal
11 / 01 / 2019

Dobrý den, výchozí situace nebyla úplně růžová... To, že se mírně zvýšilo PSA je zvednutý prst, ale zcela souhlasím s tím, že je potřeba zatím vyčkat, protože zakolísání PSA bývají běžná. Zda o pacienta pečuje urolog či onkolog je nemocnice od nemocnice různé. Já raději vidím onkologa ve spolupráce s urologem než opačně,,, CT i scinti se občas dělají, ale dokud bylo ono nízké PSA , tak to asi nebylo nutné... Myslím, že se zatím rozhodně nic nezanedbalo...

Petr
10 / 01 / 2019

Dobrý den, v listopadu 2014 (věk 47 let) mi byla zjištěna Dg.:61, únor 2015 RAPE+bilat. pánevní lymfadenectomie, histol pT3R+pN0 M0, high risk tumor, scinti negativní, gleason 4+5, vstupní PSA 46. Duben-červenec 2015 adjuvantní radioterapie - 78Gy. Poté nasazena na tři roky hormonální léčba (bicalutamid). Na kontroly jsem chodil nejdříve jednou za 1/4 a poté jednou za 1/2 roku na urologii. Po celou dobu hormonální léčby jsem měl PSA 0,003. Občas cca 1x za měsíc pozoruji krev v moči ( v roce 2017 provedena cystoskopie - normální nález). Dnes jsem byl na kontrole (1/2 roku po vysazení léků) a hodnota PSA vzrostla na hodnotu 0,014 (moč sediment Ery1, Leuk.1, Bak 0, chemicky Krev 0, Leuk. 0). Na můj dotaz mi pan doktor řekl že to nic neznamená a že se tím bude zabývat až bude hodnota větší než 1,0. Za celou dobu léčby mi neviděl onkolog a na dotaz praktické lékařky jestli mi bylo provedeno kontrolní CT / SCINTI (neví jestli je to standartní) jsem musel odpovědět že ne. Mám tedy dotaz: je to normální postup (standart) nebo se mám znepokojovat že se něco mohlo zanedbat? Děkuji za odpověď.

Prim. MUDr. Martin Šmakal
11 / 01 / 2019

viz předchozí odpověď

Markéta
10 / 01 / 2019

Dobrý den, trpím již pátý měsíc na opakované urologické záněty a i v době kdy není prokázán akutní zánět močím po malých dávkách, také mno bolí břicho téměř stále. Na CT nebyla přítomná kontrastní látka v části močovodu nejdále od ledvin (Distální části ureterů bez kontrastní náplně). Jaké jsou možnosti dalšího dovyšetření ureterů? Velice děkuji za informaci.

Prim. MUDr. Martin Šmakal
10 / 01 / 2019

Dobrý den, např. opačným směrem přes močovou trubici a moč. měchýř až do močovodu. Nevím ale zda je to nutné či rozumné. Jen kvůli tomu CT nálezu , kde nebyla zachycena kontrastní náplň bych to nedělal...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.