Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Léčba fytoestrogeny

Dotaz, 26. 8. 2022

Dobrý den, podstupuji hormonální léčbu (Tamoxifen) po CHT a RT před 1,5 roku; gynekoložka při na návaly doporučila Estromenox PM, a na dlouhodobé potíže (bolesti) kloubů mi revmatolog doporučil "Milgamma N", neboť mi jiné preparáty nepomáhaly. Protože mne můj praktický lékař upozornil, že fytoestrogeny a vit. B12 nejsou v rámci mé diagnózy příliš vhodné, chci Vás požádat o Váš názor. Předem velice děkuji za odpověď. S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 30. 8. 2022

Dobrý den, domnívám se, že obojí užívat můžete, zvl. když je k tomu objektivní důvod. JInak např. preventivně bych se však do toho nehnal...

Přihlášení k experimentální léčbě

Dotaz, 19. 8. 2022

Dobrý den, chtěla bych se přihlásit do experimentální léčby rakoviny na nový preparát Mitotam, mám rakovinu prsu, jak se můžu přihlásit a kde.

MUDr. Martin Šmakal, 22. 8. 2022

Dobrý den, z hlavy nevím, na ketrém pracovišti probíhá ono klinické hodnocení. Ale na stránkách SÚKLu /Státní ústav pro kontrolu léčiv / to najdete. S pozdravem...

Rakovina kůže

Dotaz, 18. 8. 2022

Dobrý den prosím vás mnela jsem rakovinu kuze melonoma a po roce jse mi prej udělali nake uzliki 4mm a. 7 mm co to muze bít rok mi dělali tu ve velke brtani CT skeni a po roce rekli ze jeto nador a ze nigde to nemam jenom na plicich mnela jsem PET CT a zistili ze to jsou na dori as poroce je to mozne děkuji za odpověď přeji hezký den

MUDr. Martin Šmakal, 22. 8. 2022

Dobrý den, to si na dálku netroufám odhadovat, to bych musel vidět. Ukažte to ale raději kožnímu specialistovi. S pozdravem...

Rizika asistované reprodukce

Dotaz, 15. 8. 2022

Děkuji za odpověď. Dle Vašeho názoru tedy metody asistované reprodukce nepředstavují riziko vzniku rakoviny, přestože na lécích k tomu určených tato možnost je? Děkuji za doplňující odpověď. S pozdravem Jana F.

MUDr. Martin Šmakal, 22. 8. 2022

Dobrý den, Posuzujíce plusy a minusy asistované reprodukce a s tím spojená rizika , mi mnohonásobně převyšují ta pozitiva. Ale každá mince má dvě strany , já bych to jako lékař však kli...

Bulky pod kůží

Dotaz, 15. 8. 2022

Dobrý den,chtěl bych se jen zeptat ne žene zhruba před rokem se začli objevovat malé 1 cm bulky pod kůži,jsou tvrdé a nehýbou se a ani se za tu dobu nezvetsily.ma žena je obézní.jrdna se o tukové bulky?dekuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 15. 8. 2022

Dobrý den, asi nejde o nic vážného, ale jistě bych to raději ukázal prakt. lékaři. Na dálku, aniž bych to viděl, se mi to špatně diagnostikuje... S pozdravem...

Asistovaná reprodukce a riziko rakoviny

Dotaz, 13. 8. 2022

Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na metody asistované reprodukce v souvislosti se vznikem rizika rakoviny. Centra o tomto komplexně moc neinformují, přesto vím, že nějaká souvislost tam je. Doporučil byste případně alespoň vyšetření na BRCA1, BRCA2? Má to smysl? Případně, kde prosím toto vyšetření dělají v okolí Kolína. Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 8. 2022

Dobrý den, vyšetření na BRCA 1,2 bych si udělat nenechal, lépe řečeno jen kdyby byl nějaký jiný důvod než asistovaná reprodukce. Nevím , kde nejblíže Kolína to dělají, ale já své pac. p...

Bolest na hrudi

Dotaz, 13. 8. 2022

Dobrý den. Mám vyléčenou rakovinu plic ,ale včera večer jsem měla takový tlak který mi sevřel hruď a bolest ,bolest mi pak přešla do zad.To vše trvalo 40 minut a pak js usla. Může to být stresového původu?

MUDr. Martin Šmakal, 15. 8. 2022

Dobrý den, může, ale moc bych na to nesázel. Raději bych se ukázal ošetřujícímu onkologovi či internistovi. Může to být i srd. původu... S pozdravem...

Vyšetření plic

Dotaz, 6. 8. 2022

Dobrý večer, prosím o radu otec 64 let kuřák byl ve FNOl se zády nakonec rentgen plic a ve zprávě stojí zvětšený p. Hilu a olyt. Ložiska skeletu, v. s. Tumor plic ještě ho čeká ct trupu a bronchoskopie myslíte že se jedná opravdu o tumor? Nebo že by to mohlo být něco jiného? Ještě má nalomené dva obratle moc děkuji nashledanou.

MUDr. Martin Šmakal, 12. 8. 2022

Dobrý den, domnívám se, že jde skutečně o nádor, ostatní varianty považuji za málo pravděpodobné...

Délka chemoterapie

Dotaz, 2. 8. 2022

Dobrý den, po odebrani pravé ledviny z důvodu rakoviny se nyní objevily metastázy na levém kyčlí. Byla doporučena MR a chemoterapie ve formě tablet. Pacientce je 74 let, je v dobré fyzické kondici, jizva je krásně zahojena. Co bude následovat dál? Jak dlouho se budou muset brát ty tablety-chemoterapie? Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 12. 8. 2022

Dobrý den, domnívám se, že nejde o chemoterapii, ta se užívá na nádory ledvin výjimečně. Spíše jde o tzv cílenou /biologickou/ léčbu. Užívá se dokud ji pcint toleruje adokud přináší efek...

Hraniční velikost uzlin

Dotaz, 1. 8. 2022

Mám na krku dle CT několik uzlin hraniční velikosti,kolem 6,5mm.mam se obávat když kromě únavy, pocení nějak nic nebolí? děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 12. 8. 2022

Dobrý den, takto veliké uzliny jsou zcela normální velikosti,neobával bych se nádor. onemocnění......

Útvar v puse

Dotaz, 30. 7. 2022

Dobrý den, mám potíž.Za zadními zuby se mi udělal takový útvar, připomíná květák, mám to i zevnitř zubu, nevíte co to může být.Mam i oteklý spodní ret.Byla jsem u zubaře,ten říká, že to nic není.Pred časem jsem měla zánět slinných žláz s ATB. Nemohu se toho zbavit.Mohl by jste mi poradit, prosím?

MUDr. Martin Šmakal, 2. 8. 2022

Dobrý den, kromě zubaře bych navštívil i specialistu z ORL . Oni do těchto oblastí nejlépe vidí a jistě nic nepodcení. Já nejsem psychotronic a na dálku neumím dělat diagnózu... S po...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři