Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 3114

Izabela, 30. 11. 2019

Dobrý den, kamarádka měla rakovinu prsu. Chemoterapie už má za sebou, teď ji čeká měsíc ozařování. Já jsem těhotná, konkrétně 40+3 tt. Ráda bych se zeptala, zda se já (těhulka) a poté miminko smíme s kamarádkou normálně vídat, nebo jestli má ozařování vliv na novorozeně.? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 30. 11. 2019

Dobrý den, můžete se vídat, na novorozeně nemá ozařování Vaší kamarádky vliv...

Dotaz 3112

Lukáš Hába, 25. 11. 2019

Dobrý den, před třemi měsíci jsem měl pocit uvíznutého sousta v jugulu. Na orl i gastroendoskopii vše v pořádku. Rtg plic a krku taktéž. Diagnoza reflux a medikace na toto. Nicméně od té doby se bojím rakoviny. Stále si nahmatávám různé bulky, zejména na krku. Bojím se rakoviny slinivky atp. Denně hlídám svou váhu a v noci se chodím vážit. Faktem je, že jsem za ty tři měsíce zhubl dvě kila ač se snažím jíst. Přestalo mi chutnat sladké. Krevní obraz jsem měl v pořádku vyjma cukru, kde mi vyšlo 6,1 při prvním testu. Při opakovaném 5,7 na lačno. To mě vyděsilo. ale vím, že jsem 7h před testem jedl. Obvodní lékař mi řekl, že jsem vyšetřen a další Vyšetření nemá smysl. Bojím se cokoli podcenit. Je mi 35 let, býval jsem kuřák (cca 2-10denně). Nekouřím dva roky, jsem abstinent. Vážím 91kg, měřím 196cm. Příliš nesportuji, mám sedavé zaměstnání, ale o víkendech mě fyzicky vytěžuje práce kolem domu a na zahradě. Chtěl bych se zeptat, zda zbytečně plaším nebo zda je možné se někam objednat bez doporučení obv. lékaře ke screeningu? Všichni mi říkají, že je to stresem, ale opravdu nechci nic zanedbat. Děkuju Lukáš.

Odpověď odborníka, 25. 11. 2019

Dobrý den, z toho, co mi líčíte je to spíše na nějaké zklidnění cestou psychologa či nějaké jemné medikace . Cítím značné až nadměrné obavy z nádorového či jiného onemocnění... Možná i ubr...

Dotaz 3113

Michal, 25. 11. 2019

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám v lednu podstoupit magnetickou rezonanci kvůli mozkové příhodě, mám za sebou již CT s kontrastem, EKG EEG dále ultrazvuk břicha a ultrazvuk srdce a veškeré krevní testy a vše bylo v pořádku, ale chci se zeptat zda by z těch testu které jsem absolvoval bylo i vidět jestli nemám rakovinu plic a pokud by jsem měl za sebou i mág rezonanci jetli na tě by to bylo vidět kdybi tam byl nějaký problém . Děkuji

Odpověď odborníka, 25. 11. 2019

Dobrý den, pokud jste neměl CT hrudníku, pak se nádor plic špatně vylučuje... Magnetická resonance též není vhodná metoda na vylučování nádorů plic. Předpokládám stejně , že Vám asi chtějí...

Dotaz 3111

dana krsková, 24. 11. 2019

Dobrý den, prosím o vyjádření se ke zprávě z vyšetření - ultrazvuk krku - "Laloky štítnice hladkých kontur, dx 13x8x45mm, tj. 2,7cm3, sin 14x11x45mm, tj. 3,7cm3, parenchym homogenní struktury s přiměř. vaskularisací. Isthmus štíhlý"..... Před více než 2 roky mi bylo zjištěno na ultrazvuku krku "..štítnice normální polohy. Isthmus cca 2,5m. PL cca 10x11x31mm, 2cm3. LL cca 13x14x37mm, 3,3cm3. Oba laloky bez ložisk. změn,..." Bohužel každé vyšetření bylo děláno v jiném zdravotnickém zařízení. A proto by mě zajímalo porovnání těchto dvou zpráv. Už víc jak 2 roky totiž mám velké problémy při polykání byt i jen slin a přitom se dusím. Nikdo mi ale není schopný pomoci. Potíže nastanou i při zvýšeném hlasu při řeči...Děkuji moc

Odpověď odborníka, 24. 11. 2019

Dobrý den , oba nálezy na štítné žláze jsou zcela normální, mezi nimi není důležitých rozdílů. Nejsem odborník v oblasti ORL mediciny , takže ani já Váš problém neumím vyřešit. Z toho, co...

Dotaz 3110

Luboš, 22. 11. 2019

Dobrý den pane doktore. Obracím se na Vás s dotazem ohledně průběhu léčby mojí matky. Kdy ji byl na kontrole UZ diagnostikován zhoubný novotvar na ledvině. Dne 14.10.2019 byla celá ledvina laparoskopicky odoperována. nádor o velikosti 3.5 x 2 x 3 cm Z nemocnice byla propuštěna dne 21.10. Bez komplikací 1.11. byly výsledky histologie kde je uveden typ grawitz a doporučená kontrola u obvodního urologa. Kde byla 6.11. Tam ji bylo sděleno bez jakýchkoli dalších vyšetření že daší kontrola u obvod urologa proběhne za půl roku. Na žádost Pacientky přislíbil že případ projedná na onkologickém konziliu a 20.11. se má dostavit na Kontrolu. 20.11 ji obvodní urolog sdělil že konzilium se nesešlo a že možná se sejde za dva měsíce. Omlouvám se pokud plýtvám Vaším časem ale v posledním půlroce jsme měli v rodině případ kdy kompletní vyšetření po odstranění 2 nádorů na mozku proběhlo za 2 měsíce na PET CT a následně bylo oznámeno že metastáze jsou po celém těle vč. nových 9 na mozku. doporučena byla už jen krátká paliativní péče. Nevíme na koho se můžeme obrátit a prokonzultovat danou situaci. Obvodní lékařka sdělila že nemůže v tomto poradit. Jsem Vám velice vděčný za váš drahocenný čas. Upřímně Vám Děkuji za vaše vyjádření.

Odpověď odborníka, 22. 11. 2019

Dobrý den, chápu Vaše obavy, ale v tomto případě bych se opravdu nebál, že se něco stane , když bude konsilium za 2m. Obecně si myslím, že stejně dojde k závěru, že se maminka bude pouze sl...

Dotaz 3109

Daniela, 15. 11. 2019

Dobry den, mému tatínkovi - 47let diagnostikovali nemalobunecny karcinom plic. Ve zprávě je napsáno IV.B - T4M3N1, má metastazi na nadledvine, kosti i mozek čistý. Jiné zdravotní potíže nikdy neměl. Doktor říkal, ze jinak je jako rybička.... Bohužel po bronchoskopii byl hospitalizován se zápalem plic. Nyní čekají, až se “dá dokupy” a pak bude následovat chemoterapie. Nebude to pro nej zbytečně trápení? Je tu šance, ze prodlouži život o roky? děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 15. 11. 2019

Dobrý den, to je docela malér ve 47 letech... šance je dokonce na úplné vyléčení, ale je nutné si říci , jak velká je ta šance. Šance na roky života je malá odhaduji do 10%, šance na úplné...

Dotaz 3108

Marie S., 12. 11. 2019

Dobrý den pane doktore,ráda bych vám poděkovala za vaší včerejší odpověd k tzv.ohni zjišteném u maminky v močovém měchýři.Ráda bych ješte poprosila o vysvětlení té druhé věci a sice to,že bylo doktorem zjištěno,že mamince obě ledviny vykazují nepatrné pouštění krve.ještě dodám,na co sem včera pozapomněla,že maminka je po několika operacích,plastice dělohy,používá inkontinenční pomůcky.I za tuto odpověd předem moc děkuji.Marie S.

Odpověď odborníka, 12. 11. 2019

Dobrý den, drobná hematurie /tedy ztráty červ. krvinek močí/ může mít milion příčin. Nelze je jistě podcenit, ale často jsou zdravotně málo významné. Urolog či nefrolog by však měl příčin...

Dotaz 3107

Marie S., 11. 11. 2019

Dobrý den.Pane doktore,mojí mamince 69 let zjistilli při preventivním vyšetření moči,že obsahuje stopy krve,byla odeslána na gynekologii,kde vše v pořádku,dále šla na urologii,kde doktor zjistil,že se nevyprázdnuje celá,dnes doktor dělal přímo vyšetření až do moč.měchýře a pak řekl mamince,že v močovém měchýři má(něco podobného jako je růže na obličeji),doktor přímo řekl ohen,ale taky to,že z obou ledvin jde nepatrně krev,žádné léky nedostala,jen,že má za tři měsíce přijít na kontrolu.Maminka se z toho celá sesypala.Prosím trochu o vysvětlení co to vše znamená,děkuji moc,Marie.dcera

Odpověď odborníka, 11. 11. 2019

Dobrý den, o ohni v obličeji se mluví pokud jde o hemangiom , což je zcela neškodný nezhoubná nádor z klubíčka drobných cév. Není ani v moč. cestách nebezpečný Ať se maminka zase odsype ...

Dotaz 3106

Ladislav, 10. 11. 2019

Dobrý den pane primáři, na sonu mě zjistili angiomyolipom ledviny, 12.12.ct,mapovitou strukturu jater, ve zprávě "nejspíše benigní epiol. podmíněno perfuzi?". Cysty obou ledvin 1 a 2 cm. Je mě 59 roků, kromě cholesterolu a vyššího krev. tlaku po lécích v normě. Dost mě to rozhodlo, co s tím? Děkuji Horký Ladislav.

Odpověď odborníka, 10. 11. 2019

Dobrý den, pokud jde skutečně o angiolipom / a ten se na sonu dobře pozná - to mohu říci z vlastních zkušeností/ pak nejde o nic důležitého. Mapovitá struktura jater je většinou též nezávaž...

Dotaz 3103

Romana, 8. 11. 2019

Nabízím vám výhodný financní úver pro celou Ceskou republiku s rychlým vyrízením už do 24 hodin vcetne vyplacení financí. Mužete žádat o úver od 50.000 Kc až do 50.000.000 Kc. Splatnost tohoto úveru se dá nastavit až na 240 mesícu. Rychlý a efektivní schvalovací proces s velkou pruchodností schválených žádostí. Tento úver mužete využít na cokoliv budete potrebovat. Víc informací získáte na emailu: kdfin11@gmail.com

Odpověď odborníka, 8. 11. 2019

Milá Romano, zde je onkologická poradna pro lidi ve velké zdravotní nouzi. Otravujte svými návrhy někde jinde, jinak to bude řešit razantněji!!!!...

Dotaz 3104

Markéta, 8. 11. 2019

Dobrý den, je mi 21 let a už dva roky mám problémy. Cítím se unavená, mívám večer zvýšenou teplotu.. teď se k tomu přidala i úplně sucha pusa, který se nejde zbavit.. zjistila jsem, ze 2 roky už mám zvýšený leukocyty (chodím každý půl rok na krev kvůli štítné zlaze) před dvěma lety 10,5 teď 10,8.. moje doktorka na stitnou žlázu s tím nic nedělala, tak jsem šla ke svymu obvodnimu doktorovi a on mi udělal CRP 10, nasadil mi hned antibiotika klacid na 14 dni.. mám průjem teď z toho a občas se mi stane, ze na toaletním papíře najdu maličko cerstve krve.. jinak se cítím dobře, chuť k jidlu mám, nehubnu.. jen mi dost vypadávají vlasy.. rok a půl zpátky jsem měla problém s jicnem - GER - byla jsem na gastroskopii a bylo vse Ok, jen ten jicen, nasadili mi helicid tak na půl roku a pak už ani kontrola.. teď mě pan doktor poslal na velkou laboratoř a zatím výsledky nejsou. mohlo by jít o rakovinu? Z čeho zjistit jestli o ni jde? A pokud to bude rakovina, kterou mám už třeba 2 roky, tak nebude už pozdě? A ještě mám zvýšený TG v krvi 2,6 - mělo by to být něco k té ŠŽ, můžete mi říct o co jde a proč to pani doktorka neřeší ty moje zvýšené výsledky? Předem moc Dekuju za odpověď

Odpověď odborníka, 8. 11. 2019

Dobrý den, vezmu to odzadu. 1/ proč paní doktorka neřešila Vaše zvýšené výsledky , to nevím , nejsem jasnovidec a nechci si vymýšlet. 2/ Na rakovinu to moc nevypadá, ale jen dokonalá vyšetř...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři