Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Biolampa při používání Afinitoru

Dotaz, 15. 9. 2021

Dobrý den, prosím, mohu používat biolampu na afty a klouby kolen, prstů, když jsem onko pacientka v léčbě lékem Afinitor + jsem.léčba? Karvinou prsu, meta v játrech. Léčba se vyvíjí dobře Dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, Využití biolampy na afty a klouby léčba Afinitorem nelimituje Hezký den....

Cysta na ledvině

Dotaz, 15. 9. 2021

Dobrý den, byla jsem na CT s problémy s močovými cestami. Zjistili mi na ledvině cystu 88x84x65mm a další, kolem rozměry 30mm. Hodnocení rentegenologa je označena cysta za Bosnik III. Což je již operace. Můj pan doktor, který je velice pečlivý, to vidí na Bosniak II.F. Prosím o názor pouze, zda je lepší odstranit tuto cystu, nebo pouze sledovat. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, nevím jestli je již Bosniak 3 indikací k operaci, stále jde spíše o méně jistý obraz cysty než Bosniak 2. Hodnocení mezi Bosniak 2 a3 je často obtížné, ani sledování bych ne...

Bouličky v prsu

Dotaz, 14. 9. 2021

Dobrý den, jsem necelé 4 roky po porodu a od minulého roku mě trápí bolest prsou u jednoho prsa mi to střílí až do podpaží mám v prsu nějaké boulicky a je jich tam více. Občas třeba v práci zavádím rukou a cítím, že tam něco mám nebo i při oblékání. Je mi 25 let nikdy jsem s prsama problémy neměla. Bude potřeba to vyšetřit ? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, ano je potřeba to vyšetřit, i když v takto mladém věku by nemuselo jít o nic vážného, ale... S pozdravem...

Vitamíny po onkologickém léčení

Dotaz, 13. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych doporučit nějaké vitamíny po onkologickém léčení. Něco na posílení imunity. Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, nemám žádné speciální doporučení, pokud máte normální příjem potravy. V současné době je na trhu dostatek pestré stravy, která by měla tyto požadavky pokrýt. S pozdravem...

Očkování proti koronaviru

Dotaz, 13. 9. 2021

Vážený pane doktore. Ráda bych se s Vámi poradila ohledně očkováni proti koronavirusu. Jsem onkologická pacientka, léčím se už od roku 2016, prošla jsem neoadjuvantní léčbou, chemoterapíí, rádioterapíí a nyní hormonální terapií. Mám i několik přidružených diagnóz jako následek léčby. Moje otázka na Vás je, zda-li je normální očkovat experimentální vakcínou, když ješte donedávna jsem nesměla kvůli bolestem zad absolvovat ani elektroléčbu, protože co kdyby... ani magnetoterapii mi nedoporučovali, protože co kdyby.... A to ani neříkám o imunoterapii, kde mi imunolog rovnou řekl, že mi na zníženou imunitu raději nic nedá, protože co kdyby ty buňky atd. V roce 2018 mi mojí přátelé darovali dovolenou v exotické zemi, kde bylo třeba absovovat očkování na malárii a podobně, což se však nekonalo, protože mi lékařka řekla, že mám na taková očkování kvůli mé nemoci rovnou zapomenout. A najednou je tady očkování mRNA vakcínou, která nebyla vůbec testována na onkologických pacientech, jenom se každý domnívá, jenom vychází ze statistik a podobně. Tak co jsi o tomhle mám myslet? Nedůvěřuji téhle vakcíně už jenom proto, že obyčejné vakcíny, roky zavedné a prozkoumané mi nedoporučují a tuhle ano? Najednou už nejsem rizikový pacient? Nebo jsem? Mám strach ze zhoršení nemoci. Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Děkuji za Váš čas a ochotu.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, já bych přes to všechno, co mi líčíte jednoznačně podstoupil očkování. Neočekávám žádnou bouřlivou nežádoucí reakci a tak Vám to maximálně nepomůže. A nebo pomůže a zachrání Vá...

Kontrola zúžení

Dotaz, 11. 9. 2021

Dobrý den,jsem po totální gasterektomii,adenokarcinom. Po půl roce na ct zjistili zúžení jícnu ve spoji a čekám na GFS.Zarazi mě proč chtějí dělat nějaké vyšetření z vyrizleho žaludku po půl roce.MMR,HER2 .PD1.?Uzliny byly po odstranění všechny čisté, krev i markery v pořádku.Dekuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, mě to vůbec nepřekvapuje. za prvé je tam popsáno zúžení v anastomoze a za druhé se taková kontrola dělá i bez tohoto nálezu, jakožto standardní kontrola. S pozdravem...

Karcinom levé ledviny

Dotaz, 10. 9. 2021

Dobrý den, maminka 70 let v 10/2020 po odstranění ledviny s nádorem 11cm (Převážně G2 - G3 konvenční renální světlobuněčný karcinom levé ledviny, fokálně nabývající vzhledu sarkomatoidního karcinomu G4). Žádnou další léčbu po operaci a odstranění neměla, léky žádné nebrala. Nyní v 09/2021 si nahmatala u klíční kosti bouličku-uzlinu. Na kontrolním CT bylo zjištěno: V oblasti mediastina přítomny mnohočetné patologicky zvětšené LU kulovitého tvaru, největší v reg7 vel 29x23mma v 4R vel. 28x23mm. Zmnožené zvětšené LU v oblasti P hilu.největší vel. 27x20mm. v oblasti obou nadledvin přítomna kulovitá ložiska se sytícím se lemem-vpravo několik ložisek, největší vel. 21x27mm, vlevo ložisko 20x27mm. P ledvina obvyklého uložení, tvaru a velikosti, v parenchymu difuzně přítomna mnohočetná neostře ohraničená hypodenozní ložiska do vel. 6mm z n ichž některá se vyklenují na povrch ledviny a mají naznačeně sytící se stěnu.Lymfatické uzliny v retroperineu , pánvi a tříslech nezvětšenxy. V oblasti retroperinea v epigastriu jsou patrné zmnožené nezvětšené LU. Závěr: St.p. NE vlevo pro CA, v oblasti lůžka nadledviny pooperační jizevnaté změny, bez jasně zřetelných známek LR. Nově vícečetná sytící se ložiska v obou nadledvinách - meta ložiska. Nově mnohočetná drobná hypodenzní ložiska v parenchymu P ledviny, některá z těchto ložisek s naznačeně sytící se stěnou-podezření na meta proces.. Výrazná mediastální a hilová lymfadenopatie. Chtěli jsme se zeptat, jaký typ léčby byste doporučoval nasadit, zda je dobré zkusit třeba nějakou studii a účastnit se nějakého výzkumu, nebo již nelze nic moc dělat. Tušíme laicky, že to není dobrá prognóza do budoucna a chtěli jsme se zeptat, jestli v tomto případě lze uvažovat o délce dožití v letech (v případě jakéhokoliv typu léčby). Mockrát děkujeme za názor.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, na metastazující karcinom ledviny je nyní mnoho léků, musel bych pacienta vidět, abych se mohl rozhodnout. Třeba Votrient by mi připadal vhodný, ale neznám všechny detaily... ...

Rakovina slinivky

Dotaz, 9. 9. 2021

Maminka má rakovinu slinivky v pokročilém stadiu. Nádor ji tlačí na stěnu žaludku a vse vyzvrací. Pomohla by strava před hadicku? Podotýkám ze kvůli játrum není chemoterapie v úvahu. Nebo jaká strava by ji pomohla alespoň trochu pomoci ?

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, myslím si, že ani strava přes hadičku by výrazně nezlepšila její stav a neprodloužila délku života či spíše utrpení... S pozdravem...

Rakovina štítné žlázy

Dotaz, 8. 9. 2021

Dobrý den, je mi 19 let, a před měsícem mi našli rakovinu štítné žlázy. Na operaci mi dali termín až za měsíc,což už uběhne příští týden v pondělí. Ale chtěla bych se zeptat, poslední týden, mi natéká čím dál více levá strana krku,a mám pocit tahání, slabé bolesti,a horka. Kontaktovala jsem svoji doktorku z endokrinologie, zda to nemůže být nějaký problém, odpověděla mi, že dokud mohu dýchat,že to je v pořádku,a že už se mi stejně blíží termín operace,tak že už to mám vydržet. Proto píši Vám o radu. I když už mě příští týden čeká operace, nemůže se do té doby něco stát když to tak natéká? Do teď mi lékaři nezakázali vůbec nic,takže ani nevím čím bych tomu mohla pomoci atp. Mám z toho hrozný strach,a nevím co mi v tuto chvíli může hrozit a co ne. Předem děkuji za odpověď, a hezký zbytek dne.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, toto musí posoudit odborník z ORL. Samotný nádor by to neměl takto rychle zhoršovat, ale pro jistotu bych to klidně na ORL ještě ukázal... S pozdravem...

Nádor endometria

Dotaz, 7. 9. 2021

Dobry den, pritelkyni byl diagnostikovan nador endometria. Po operaci bylo nulove reziduum, odebrane uzliny nebyly zasazeny. Stadium stanoveno FIGO III A, low grade adenokarcinom G1 (presneji pT3a pNx (7/0) cMO FIGO lllA L0 p53wt EFUPR+++). ke klasicke lecbe CHT a RT byla navrzena lecba pembrolizumabem. Jenze o lecbe timto pripravkem se vsude pise,ze se pouziva jen u nelecitelnych nalezu, metastaz a pokud bezna lecba nezabira nebo onemocneni relabuje. Jaky mate prosim nazor na tuto lecbu vzhledem k tomuto nalezu a prognoza nam bylo receno by mela byt dobra. Dekuji.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, pokud nejde o léčbu v rámci klinické studie, pak mi není známo, že by Pembrolizumab byl v této indikaci na karcinom endometria hrazen v ČR. Obecně se Pembrolizumab často užív...

Otok po operaci

Dotaz, 7. 9. 2021

Dobrý den, jsem po operaci prsu a uzlin 20 dní. V podpaží se mně vytvořil otok, z kterého mně odebrali vodu. Otok se pravděpodobně tvoří i dál. Prosím, jestli mně můžete poradit, co by bylo dobré aby se otok přestal tvořit .Zda by bylo vhodné již nyní provádět lymfodrenáže, nebo jaká je ještě jiná možnost třeba podpůrné léčby. Jaký je Váš názor na užívání Wobenzymu, zda by byl vhodný. Děkuji za odpověd.

MUDr. Martin Šmakal, 15. 9. 2021

Dobrý den, na lymfodrenáže je zřejmě ještě brzy, Nyní probíhá pooperační dohojovací proces. dal bych tomu ještě 2-4 týdny a pak teprve zvažoval další postup. S pozdravem...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři