Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Anonym, 9. 7. 2020

Dobry den pane doktore jiz sedm roku mam zazivaci obtize s kteryma chodim ke gastroenterologovi tan me kazdy rok posila na magnetickou rezonanci vzdy to dopadlo v poradku ale nyni je napsano d. wirsung bez diletace,tvar a velikost je stacionarni. pokud porovnavame nalez s predchozimi vsemi sedmi vysetrenimi vcetne toho prvniho z roku 2014 je v oblasti hlavy vysledovatelna vyvijejici se nehomogenita v rozsahu cca 19 mm s moznou zvysenou opacifikaci poskontrastne -jako obraz pankreatopatie mohl by ste mi prosim vysvetlit o co se jedna dnes jsem si vyzvedl vysledky ale muj gastroenterolog ma dovoleno take me je divne ze nikdy na predeslem popise vysetreni nic takoveho nepsali a ted si klidne napisou ze s porovnanim predchozich vysetreni je tato nehomogenita vysledovatelnaa vyvijejici takze tam jiz byla v roce 2014 ale asi podle popisu mensi a nikdo se ani neuracil to tam napsat mohl by ste mi prosim poradit o co se muze jednat nemuze to byt treba neco zhoubneho ale to si myslim ze by to netrvalo tak dlouho nebo jestli se spis muze jednat o chronicky zanet na ultrazvuku mivam vzdy napsano lipomatozni nebo hyper echogeni slinivka

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Vývoj od roku 2014 signalizuje, že nepůjde o zhoubný nádor ve slinivce... Nejde asi o to, že by se někdo "neuráčil" to tam dříve popsat, tento termín se mi pramálo líbí... Drobné změny ...

Dotaz

Stanislava, 6. 7. 2020

dobry vecer trochu mam oteklou ruku nic moc malo zvravim obcas mam prujem myslite ze kdyz zvracim tak 1az2tydne neni pokrok ja myslim ze ano obcas mam bolesti beru glivec400 mam metastaze na jatrech mela sem nador na streve vzacni gistom mam brat rano 400 a vecer 400 je to slozite kdyz to nekdy nejde vzit dvakrat dene beru aspon jednou nevim jak se premost ale beru aspon jednou dene jak teda zvladnout bratdvakrat dene?

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Někdy skutečně nejde léčbu zvládnout a musí se pokračovat ve snížené dávce, někdy dokonce i léčbu ukončit či přejít na jinou... Poraďte se svýmo onkologem, ten nejlépe rozhodne, jak dále po...

Dotaz

Lucie, 5. 7. 2020

Dobry den maminka mela na jatrech nalez , po vyoperovani a histologii zjistili ze se jedna o maligni melanom .. poté proběhlo vyšetření kuze , sliznic , očí .. Vse vporádku, primární nador se nenašel . Proběhlo CT /Pet vyšetření , ultrazvuk uzlin .. vše bez nálezu . Mamince zjistili v červnu 2019 z magneticke rezonance a poté lumbalní punkce potvrdila roztrousenou sklerozu . Poté ji nasadili kortikoidy a lecbu solumedrol . Léčbu přerušili a měla by brat medrol ten ted nebere , boji se kvuli té rakovině . Z Ikemu nas dali do Tomayerovky na onkologii , kde nam pan doktor rekl ze nador nema mutaci braf a biologicka lecba by byla neúčinná a ze imunoterapii ji dat také nemuzou , kvuli roztrousene skleroze , ze by to mamku do roka zabilo . Nic méně nám řekl ze bude jezdit na kontroly a ze ji budou sledovat . Mě to nedalo a jeli jsme na Vinohrady na kožní .. Vinohrady si ji převzali do péče , byla tam mlada hodna pani doktorka , která se na to specializuje .. Řekla ze da zadost na pojistovnu na nejakou lecbu ( lecba v kapačkách ) . Ted ma mamka dilema a boji se té léčby aby ji to opravdu neublizilo , pochopila jsem ze se asi jedna o tu imunoterapii . Chtěla bych slyšet vice nazoru , zda je lepsi lecbu podstoupit nebo se radsi nechat sledovat . Momentálně je čistá . PS: mamka vzpominala a vzpomněla si že v roce 2016 se ji udelala bulka na krku , rychle rostla a bolela ji , byla na kozni kde ji to pan doktor vyřízl a kdyz byla na vyndaní stehu a ptala se zda to bylo vporadku tak ji rekl je to byla tuková bulka která byla podhnisana a ze to nikam neposilal . .

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Nemám o nádoru více informací a ani o tom, co ji chce paní doktorka na Vinohradech nasadit. Rovněž kombinace s roztroušenou sklerózou je limitující pro rozhodování o další léčbě.I zde záleží...

Dotaz

Kateřina, 4. 7. 2020

Dobrý den, Manžel se již 5.rokem léčí s kolorektalním karcinomem. Původní nález měl cca 20cm, po 3 různých liniích chemoterapie a ozařování byl nádor 6cm, odoperovaný. Bohužel cca po 9ti měsících se onemocnění vrátilo. Nyní jako poslední možnou linii léčby užívá Stivargu. Účinky po 3 měsících zatím nejsou uspokojivé. Aktuální nález je okolo 15 cm. Je možná léčba kryoablací? Je vůbec nějaká nemocnice, kde se tato léčba nabízí? Manžel navštěvuje nemocnici v Pardubicích. Děkuji za odpověď S přáním hezkého dne Holečková Kateřina

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Neznám přesný lokální nález , ale pochybuji, že by v tomto případě byla kryoablace vhodná.Pardubická onkologie je však kvalitní pracoviště a jistě je možné se kolegů zeptat přímo tam...

Dotaz

Richard, 2. 7. 2020

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o Vaše odborné posouzení mojí situace. V únoru mi diagnostikovat rozsáhlý tumor pravé ledviny 100×90×90 mm s mnohacetnymi metastazemi v plicích a jedné metastazy v mizni uzline. Po odběru vzorků tumoru biopsii pod ČT mi nasadili Sutent 50mg Včerejší kontrolní CT ukázalo stejný tumor bez zlepšení. Na dotaz o odstranění ledviny mi bylo sděleno, že chirurgický postup nepřipadá v úvahu jelikož jsou metastazy mimo ledviny. Nikdo mi nechce sdělit zda není vhodné změnit léčbu, ani jaká je šance vyléčení, popřípadě aspoň čas který v podobném případě zůstává, zda měsíc, dva.. Pokud se jedná o 4 stádium jaké jsou možné prognózy. Jsem 55 léta diabetiky na insulinu a byl bych Vám vděčný za Vaš názor. Předem děkuji. S úctou Richard

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Pokud se onemocnění nezhoršilo , pak se léčba většinou nemění.Jistě by Vás i nás potěšilo, kdyby došlo i ke zlepšení, ale i stabilní stav je pozitivní informace. Odhadovat délku života je v...

Dotaz

Erika, 2. 7. 2020

Dobrý den, trpím Crohnovou choroba ( jen mírnou formou , občasné bolesti břicha , jinak žádné omezení nemám) . Poctivě beru předepsané léky - Pentasu, zdravá strava, bylinky, sport. Chtěla jsem se zeptat, jak moc je vysoké riziko u pacientů s střevním onemocnění jako je Crohnova choroba , rakoviny tlustého střeva a jestli má vůbec smysl si hlídat zdravou stravu když už samotný Chrohn mi může způsobit rakovinu. A poslední dotaz , když už ve střevě rakovina je, tak lze vždy to vyřešit odoperování části postiženého střeva nebo jsou místa ve střevě kde operace není vůbec možná. Děkuji za odpověď. Bublíkova Erika

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

U Crohnovy choroby hodně závisí na tom, jak moc je onemocnění pokročilé a aktivní. Riziko rakoviny tlustého střeva je vyšší, ale léčba nespočívá často v operačním řešení, jsou skutečně ně...

Dotaz

Petr, 1. 7. 2020

Dobrý den, můj otec 64let byl i svého urologa a byla mu zjištěna hodnota PSA 7,345. Prostatu má lehce zvětšenou, ultrazvuk i kontrola prostaty v pořádku bez nálezu. Urolog mu naplánoval další kontrolu za 3 měsíce. Otec je z toho psychicky na dně, že má rakovinu. Mohu otázku jestli je takový postup lékaře běžný nebo má vyhledat ještě nějakýho specialistu? Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Neznám předchozí hladinu PSA ale pravděpodobně je to běžný standardní a správný postup....

Dotaz

Diana, 28. 6. 2020

Dobry den, tatinkovi diagnostikovali rakovinu kuze, byl na operaci kde mu vyrizly znamenko a dve uzliny... ted se ceka na vysledky histologie z uzlin ... je mozne ze bude vse v poradku a bude dochazet pouze na kontroly? Breslow mel 1.35 ...a jeste jeden dotaz... Spatne vysledky pokud jde o metastazy volaji lekari drive? Nebo musi pacient pockat az na kontrolu na kterou jde za 10dni ... dekuji za odpoved

MUDr. Martin Šmakal, 13. 7. 2020

Velmi záleží na výsledku z odebraných uzlin, definitivní výsledek se pravděpodobně dovíte na kontrole za 10 dní , stejně o moc dříve nebude histologie z uzliny... Volat dříve by nemělo moc...

Dotaz

Markéta, 22. 6. 2020

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Tatínek, 75 let,2/ 2019- operace žlučníků zjištěné nádorové buňky, 4/2019 operace odstranění lůžka + části jater. Od 6/2019 CHTA gemcitabinem do 11/2019. V 1/2020 CT - nelze vyloučit drobné mety. 2/2020 odběr krve CEA 0,6, CA 19-9 218,2. 3/2020 bili 24,9 , JT uspokojivé, CEA pod 1,7, CA 19-9 596, KO norma. 4/2020 dle Ct potvrzen relaps intraabdominálně, zaveden port a naplanovana CHTA FUFA de Gr. , 27.4.2020 C1 CHEMO , 11.5.2020 C2 CHEMO. 25.5.2020 Po poslední chemo teploty až 39 st, poslední týden subfebrilie do 37,5 st., ale zimnice, tmavá moč, zežloutl. Léčba přerušena. Odeslán na UZ , nezjištěna dilatace žlučových cest. 3.6.2020 odeslán onkologem na internu pro obstrukční ikterus, Bilirubin 332 umol/l ( všechny hodnoty zvýšené) . 5.6.2020 přijat k výkonu, nad stenosu zaveden plastový stent 10Fr./140mm, zákrok bez komplikací nasledující den propušten. Kontrola na onkologii byla 15.6. 2020 a nadále bez chemo. Dnes kontrola na onkologii a Biochemie z 15.6. - Bilirubin 74, CEA 1,6 C19-9 : 2157,8 . Nadále tatínek bez léčby a kontrola za týden. Moc prosím o Váš názor, prognózu, zda je dobře léčen ( vlastně neléčen), a co bych mohla pro tatínka udělat abych mu co možná nejvíce pomohla. Co bude, když už tatínek nebude moci chodit na chemo?? Jaká je doba přežití s tak vysokým C 19-9 . Myslím, že se mu to pořád honí hlavou a hlavně vůbec nemá o nic zájem .Ještě doplním, že nechce moc jíst, říká, že když se nají je mu těžko. Co by vlastně bylo vhodné aby jedl? Byl také u nutriční terapeutky a má předepsané 3x1 Forticare . Bohužel je obtížné do něj dostat dva, navíc od 1/2020 do současnosti již zhubl 11 kg. Pane doktore, předem Vám moc děkuji za Váš čas a odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 6. 2020

Dobrý den, pokud skutečně půjde o nádor původem ze žlučníku a dokonce asi s metastázami do jater, pak je situace mimořádně vážná a nedopadne to dobře. V takovém případě zahájení léčby není...

Dotaz

Martina, 17. 6. 2020

Dobrý den, pane doktore, mému tatínkovi (69 roků) byla před rokem zjištěna rakovina prostaty (PSA 19). Jako vhodná léčba mu byla určena radioterapie + inj.Eligar. Radioterapii podstoupil listopad - leden 2020. Dle krevních testů mu vyšlo v dubnu PSA 0,12. Nyní v červnu hodnota PSA stoupla na 1,06. O dalším postupu bude rozhodnuto po dalších krevních testech v září. Chci se zeptat co může takto zvýšená hodnota značit? Např. agresivní typ nádoru, metastáze,..? Nebo to neznamená nic zvláštního a hodnota v září může být opět nižší? Předem děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 6. 2020

Dobrý den, léčba rakoviny prostaty je dnes velmi zajímavým a složitým procesem stejně jako sledobání hodnot PSA. Máte pravdu v obou teoriích. Může znamenat lokální recidivu či tvorbu v...

Dotaz

David, 17. 6. 2020

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na možnosti další léčby u mého otce - 70 let, zhoubný nádor plic SCLC (diagnostikováno v 5/2019) - pravý horní lalok plicní + metastáze do mediastina. Během posledního roku prodělal 4 cykly chemo cisplatina a karboplatina, poté ozáření plic, 3x ozáření malých metastáz mozku na Lexelově gamanoži na Homolce (vždy po několika měsících) a další 4 cykly chemo hycamtinu. V současné době plíce lehký progres metastáz, bez nových ložišek, nicméně mnohočetné metastáze v játrech. Podle mého je tedy chemorezistentní. Rád bych se Vás zeptal, zda dle Vašeho odborného názoru (nikoliv zda doporučujete) je využití léčby vitaminem B17 možnou nadějí na zlepšení a jak na tuto léčbu nahlížíte z vědeckého hlediska (vzhledem ke složení vitaminu a jeho vlivu na nádory). Vím, že nemůžete tuto léčbu s ohledem na současný právní stav doporučit a tradiční medicína se k ní staví negativně, proto se ptám pouze na odborný názor. Uvítám i jakýkoli jiný názor na další možnosti léčby dle Vašeho doporučení. Děkuji předem za odpověď. David Hofman

MUDr. Martin Šmakal, 29. 6. 2020

Dobrý den, netroufl bych si z Vašeho popisu, jak nádor reagoval na léčbu, označit jej za chemoresistentní. Co bych si však troufl říci je, že já bych nikomu v tomto stavu vitamin B17 jako ...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři