Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Útvar na nose

Dotaz, 3. 1. 2023

Dobrý večer, pane primáři. Obracím se na Vás s dotazem, prosbou o nasměrování. Mamince se v říjnu na nose objevil "útvar", něco jako vřed. To ji znepokojilo, objednala se k lékaři. Lékař (chirurg) doporučil pozorování a následnou kontrolu, přičemž mluvilo rakovině a možném "odstranění nosu". Termín v prosinci nakonec po domluvě se zdr.sestrou zrušila, protože útvar zmizel, zůstala po něm menší propadlinka. Lékař matku sám kontaktoval, proč nepřišla a že ji chce vidět. Stalo se mezi vánočními svátky. Další kontrola konec ledna, opět "hrozil" odstraněním části nosu. Schválil byste prosím tento postup? Případně doporučil jiný? Nejde mi o hledání případného pochybení, ale o ujištění, že je vyčkávání v tomto případě v pořádku, či zda nemám objednat matku na vyšetření ke kožnímu lékaři, přestože na nose aktuálně nic není. Děkuji za pochopení, odpověď i Vaši práci.

MUDr. Martin Šmakal, 10. 1. 2023

Dobrý den, pokud jsem pacienta neviděl, tak se mi těžko usuzuje , o co šlo. Pokud se to však vyhojilo samo, pak se nezdá, že by to měl být zhoubný nádor....

Dilatace intrahepatálních žlučových cest

Dotaz, 31. 12. 2022

Dobrý den,jakým zpusobem se léčí výrazná dilatace intrahepatálníchžlučových cest

MUDr. Martin Šmakal, 2. 1. 2023

Dobrý den, záleží na příčině. Někdy /pokud jsou příčinou žluč. kameny/ naříznutím papily, která se otevře a kameny původně úzkým místem nyní projdou širším místem do dvanáctníku. Jindy ...

Nález na ledvině

Dotaz, 30. 12. 2022

Dobry den chtela bych se zeptat co znamena v horní cásti prave ledviny je lozisko pr.4mm vrhajici jemnny stin konkrement či kalcifikace ?duty system neni dilatovan

MUDr. Martin Šmakal, 2. 1. 2023

Dobrý den, znamená to , že tam asi drobný kamének, nebo je to jen zvápenatělá stěna ledvinového kalíšku. Nejde tedy o nic vážného, i když ledvinové kameny samozřejmě mohou zlobit......

Nádor dělohy

Dotaz, 30. 12. 2022

Dobrý den pane doktore, Mé babičce (69) byl zjištěn nádor dělohy, který se již nedá operovat. Jako příznaky měla krvácení a výtok... Prý podstoupí chemoterapie i radioterapie. Snad i biologickou léčbu? Chápu správně, že pokud se nádor již nedá operovat, jsou tam metastaze a prognóza je hodně špatná? Popřípadě jaká? Mnohokrát děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 2. 1. 2023

Dobrý den, neznamená to, že tam musí být metastázy. Může se jednat jen o lokálně pokročilý nádor, který nelze operovat. Nicméně prognóza u lok. pokročilého nádoru dělohy také není nic m...

Dva lékařské názory

Dotaz, 29. 12. 2022

Vážený pane Šmakale, moc rád bych Vás požádal o radu. Můj otec má za sebou první dávku chemoterapie. Jeho ošetřující onkolog mu řekl, že nemá brát žádné vitamínové doplňky, ale sám mu nepředepsal žádné vitamínové infuze nebo léky. Když jsme požádali jednoho onkologa (je i imunologem) ze soukromé kliniky o druhý názor, sdělil nám, že by otci doporučil vitamíny i v podobě infuzí, ale vždy cca 1 týden po aplikaci chemoterapie, protože chemoterapie, kterou dostává otec, špatně reaguje na vitamín C. To jsou dva docela odlišné názory a mi nevíme, komu věřit. Druhý onkolog nám podal poměrně detailní vysvětlení v porovnání s ošetřujícím onkologem. Máme se třeba obrátit sami na imunologa z nemocnice, kde otec dostává chemoterapii, zda mu doporučí vitamínové infuze nebo vitamíny z lékárny a jaké dávky by měl brát? Můj otec má spinocelulární karcinom s infiltrací mandibuly a s metastatickým postižením uzlin pravé poloviny krku. Nádor vznikl v místě, kde byla otci ozařována metastáza rakoviny prostaty, která byla vyléčena. Chemoterapie, kterou otec dostává: Dexamethason 8 mg + F1/1 100 ml, 15 minut iv Docetaxel 140 mg + F1/1 250 ml, 60 minut iv F1/1 100ml, 5 minut iv Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 2. 1. 2023

Dobrý den, já bych musel znát zdr. stav otce trochu lépe, abych mohl korektně odpovědět. Pokud má dostatečný přísun zdravé potravy se všemi složkami tedy i ovocem a zeleninou, pak bych s...

Malobuněčný plicní nádor

Dotaz, 22. 12. 2022

Dobrý den, zdravím a prosím o radu, sdělení zkušenosti. V květnu 2022 mi byl náhodou, neměla jsem žádné obtíže,zjištěn malobuněčný nádor na pravé plíci ve stádiu III.B, limitovaný.Nasledovala chemoterapie, ozařování plic,pak ještě preventivní ozařování mozku.Skončeno v říjnu 2022,dle RTG zmenšení nádoru.V prosinci PET CT, bohužel metastáza na pravé nadledvince a nádor se zvětšil, jinak nikde.Takže mezí vánočními svátky další chemoterapie.Fyzicky se cítím dobře,nehubnu, ale tohle mě zaskočilo, hlavně proto, že Mudr.se mnou hovořila, že vlastně neví,co bude dál, že už nebudou možnosti léčby,a že má jedinou pacientku, která s touto diagnózou přežívá 4roky... Statistiky jsem studovala, vím, že ten nádor je na nic.Děkuji za případnou odpověď,Melčová

MUDr. Martin Šmakal, 30. 12. 2022

Dobrý den, bohužel máte pravdu, že malobuněčný plicní nádor je velmi agresivní nádora léčba jeho recidivy či progrese je obtížná. Být Vámi , zajímal bych se o možnost účasti v nějakém kl...

Rakovina dolní čelisti

Dotaz, 21. 12. 2022

Dobrý den, už jsme zoufalí a potřebujeme každou radu,či pomoc..tatínek se léčí 5 let s rakovinou dolní čelisti, nedávno se mu udělal další zhoubný nador,ale ohraničený na levé straně dolní čelisti, který mu destruuje kost ,ted ukončil ozarovani na onkologii ve Zlíně a bohužel po ozařování mu natekly rty, az do fialova, má celkově tvář zarudlou ,nemůže mluvit,ani polykat,před ozarenim mu byla zavedena PEG,takže jedině co do sebe dostane ,jsou nutridrinky,můžete mě prosím poradit,na zmírnění otoku, a bolesti co je vhodné..chceme tatínkovi co nejvíc pomoct..a popřípadě za jak dlouho můžou příznaky odeznit nebo jestli je to trvale už.. dekuju vám za odpověď, S přáním hezkého dne

MUDr. Martin Šmakal, 30. 12. 2022

Dobrý den, toto opravdu na dálku nemohu poradit.Poradiační otok či další komplikace způsobené nádorem se léčí zcela odlišně.Ale specialisté z ORL oblasti či lékaři z radioterapii s tím m...

Léčba chemoterapií

Dotaz, 20. 12. 2022

Prosím o posouzení případů mé maminky, ročník 1960, konkrétně o to, zda je nutná adjuvantní chemoterapie. Invazivní duktalni karcinom 18mm, er 100%, pr 50%, Ki 67 40%, her score 0, G 2-3, L1,Pn0, pozitivní lymfatická sentimentální uzlina. Navrženy adjuvantní chemoterapie 4*TC, radioterapie a dále hormonální léčba. Je prosím zapotřebí začít léčbu chemoterapii?moc děkuji za váš názor.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 12. 2022

Dobrý den, vzhledem k rizikovým faktorům jako je pozitivní sentinelová uzlina, G3, mib 40%, bych se k chemoterapii rovněž přikláněl...

Otok ušního lalůčku

Dotaz, 20. 12. 2022

Dobrý den, před 5 lety mně byly odstraněny tři basaliomy na trupu, dolní končetině a pravém spánku ,jeden spinaliom pod pravým okem.Nyni od července jsem zpozorovala pětkrát otok kolem pravého ušního lalůčku.Otok byl do šířky tří prstů před a pod lalůček, jeden až dva prsty za lalůček. V uchu mi šumělo a bolest byla č.4 , kdybych hodnotila od 1 do 10. Během tří dnů otok zmizel. Zlepšení bylo vždy během dne,kdy jsem stála a do rána se zase vytvořil. Nikdy jsem neměla žádný infekt, úraz,zuby ošetřeny. Jaké vyšetření by odhalilo něco,co by pomohlo k určení diagnózy. Odběry krve a na co? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 30. 12. 2022

Dobrý den, domnívám se, že tento otok nemá nic společného s basaliomy či spinaliomem kůže. Navštívil bych praktického lékaře, který by danou lokalitu prohlédl a zjistil , zda je nutné o...

Absence onkologické léčby

Dotaz, 4. 1. 2023

Hezký večer přeji.Byl jsem operován v dubnu 2022 z houbným nádorem močovodu urotelu a odebrání pravé ledviny.Chodím na kontroly cystokopie provedena koncem listopadu a bylo vše v pořádku a půjdu zase v březnu .Jinak chodím na nefrologii a urologii,zatím vše v pořádku.Jenom bych rád věděl zda je dobře,že jsem nepostoupil žádnou okologickou léčbu.Prosím zdali je to dobře,nebo bych ji měl mít.Předem děkuji za odpověd.S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 26. 12. 2022

Dobrý den, to se těžko posuzuje. Pokud nádor nebyl velký a agresivní, pak další onkologická léčba být nemusela. Ale to z Vašeho dotazu úplně nevyčtu, musel bych mít daleko více podrobno...

Výsledky CT

Dotaz, 17. 12. 2022

Dobrý den , byla jsem na CT ledvin s kontrastní látkou a mohu poprosit , co znamená - Zachycený skelet bez ložiskových změn charakteru MTS procesu . A pak- Zachycené baze plic bez ložiskových změn charakteru MTS procesu? Budu vděčná za odpověď .

MUDr. Martin Šmakal, 19. 12. 2022

Dobrý den, zkratka MTS znamená metastáza, takže ani v kostech ani v plicích nejsou patrné metastázy...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři