Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Dotaz, 9. 11. 2023

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na názor ohledně léčby ,,tumor ovaria,,. Jsem po velké gynekologické operci. Byly mi odstraněny 2 nádory (novotvar NNCH D391) ve vaječníkách + malé množství ascitu. FIGO IC3.
BECA1 pozitivní (pozitivní RA).
Nyní mám po 1.chemoterapii a dne 15.11.2023 mě čeká chemoterapi druhá.
Chemoterapie PAKLITAXEL, KARBOPLATINA, famotidin, ondansetron, dexamethason, bisuleptin.
Chtěla bych se zeptat na názor na léčbu a zda by u mě byla možná i léčba PARP inhibitory nebo tato léčba pro mě není vhodná?
Dále by mě zajímal Váš názor na podporu imunity při chemoterapii BETAGLUKANY.?
Doporučil by jste už při chemo nějakou detoxikaci? (např.infrasaunu, nějaké čaje).
Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Elena

Odpověď odborníka, 28. 11. 2023

Dobrý den, k otázkám sděluji: Chtěla bych se zeptat na názor na léčbu a zda by u mě byla možná i léčba PARP inhibitory nebo tato léčba pro mě není vhodná? - toho času není vhodná Dále by ...

Dotaz

Dotaz, 5. 11. 2023

Dobry den, lecim se s rakovinou prsu, metastazy kosti a jater. Chtela bych se jenom optat, jak je to s horkou vanou? Je zde nejake riziko? Citim se jinak velmi dobre.. ale nekde jsem slysela, ze muze horka voda skodit. Moc dekuji

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, myslím , že si horkou vanu můžete v klidu dopřát Prim. MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 5. 11. 2023

Dobrý den, tatínek má CA prostaty, je mu aplikovaná Xgeva , Erleada a Diphereline a 3. mesice . Chci se zeptat zda je očkování proti chřipce vhodné. Děkuji za odpověď Zikmundová Jarmila

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, ano je Prim. MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 2. 11. 2023

Dobrý den, je mi 49 let. Velmi stručně: Po prodělání něčeho jako "chřipka" spojeného s výraznou únavou jsem měl 6 měsíců zásadně sníženou hybnost pravé ruky spojenou s bolestí. Při rehabilitaci, která mi byla předepsána, se stav nijak nelepšil, spíše zhoršoval. Objevovalo se občas navíc brnění od prstů po loket. Při kontrole po absolvování rehabilitací jsem byl na rentgenu paže a ramene. Bezprostředně po rentgenu jsem začal cítit silnou únavu, v celé ruce mi hřálo, v jednom místě blízko lokte mi silně cukalo, škubalo. Když přešlo cukání, škubání a únava, hybnost byla víceméně obnovena do normálu, bolest v ruce jen mírná. Tj. během cca 2 hodin prakticky zmizelo omezení hybnosti, které mi trvale zatěžovalo 6 měsíců, i když nezmizelo zcela. Praktický lékař, který mi poslal na rehabilitace, mi řekl, ať jsem rád, že jsem víceméně zdráv a že neví co to bylo, ale zánět pravděpodobně ne, protože by byl vidět na odběru krve, který mi dělal. Mám dotaz, lze nějakým jednoduchým testem zjistit, zda jsem neměl rakovinu? Popřípadě, zda jen není dočasně potlačena? Žádnou bulku ani nic laicky hmatatelného jsem v místě kde to škubalo neměl, ani nemám, na rentgenu nic zvláštního zřejmě vidět nebylo, to by to snad lékař řešil. Pokud takový test existuje, u koho o něj mohu požádat? Děkuji.

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, takový jednoduchý test neexistuje, to bychom nemuseli mít tisíce rentgenologů a onkologů, kdyby to šlo tak lehko. Prim. MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 31. 10. 2023

Dobrý den, pane doktore,
Prosím jen o radu ohledně výsledků histologie. Pan doktor mi dal výsledky z histologie po operaci do rukou. S výsledky si mám zajít někam na onkologii. Přiznám se, že jsem počítala s tím, že mi bude řečeno alespoň jak to dopadlo, zda jsou výsledky špatné nebo je nádor dobře léčitelný nebo co bude dál, bohužel ale pro nedostatek času mi prý více řeknou až na onkologii, což bude netuším kdy, když ani nevím co mám dělat. Zkusím napsat nebo zavolat na onkologii ve Fakultní nemocnici v Ostravě co mám dále dělat. Ale než mi někdo něco bude schopen říci mohl byste mi prosím zase alespoň malinko říct jak to vypadá?

Moc si vážím Vaší pomoci a předem děkuji za Váš čas. Netuším na koho jiného se obrátit o radu.

Děkuji moc

Výsledky histologie:

NALEZ
SOP P-1, SOP IHC-1
36696
Klinicky: ca mammae l.dx lok. centrálně sub - AMK, č.1: 1x segment - dlouhý steh mediálně, krátký steh kraniálně, 1x
klip kraniálně, 2x klip mediálně, 3x klip kaudálně, 4x klip laterálně, dr. Netočný
Makro: Zaslány 4 nádoby.
_
tt
it4 kiže he7 bradavky vel. 3x2cm. Na řezu
Nádoba ozn.l.Segment prsni žlázy vel. 5,5x6x4cm, ventrálně je vřetenovitá kůže bez bradavky vel. 3x2cm. Na
zastiženo bílé ložisko tuhé konzistence vel. 13x10x10mm s laterárním výběžkem vel. 10x10mm, nejbližší RL je ventrální
a to 2mm z centra ložiska byl extrahován kovový klip.
Nádoba ozn. lI. Cástice tkáně charakteru tukové tkáně vel. 3x3x1,5cm, bez značení od klinika, celý povrch částice
barvím zeleně.
Nádoba ozn. I|.: Tuková tkáň vel. 3x2,5x1cm s šedým uzlem na řezu o průměru1 5mm
Nádoba ozn |V.: Tuková tkáň vel. 3x2x1,5cm, na řezu šedý uzel o průměru 15mm
Poznámka: Materiál není jasně označen na průvodce, částice z nádoby č. 2, kterou vyhodnocujeme jako
doresekovánou část, není značená stehem, proto pokus o telefonický kontakt klinika, ten bez uspěchu, proto materiál
konzultován s MUDr. Ondruššekem a předložen v souladu s jeho instrukcemi. S odstupem času stejného dne
telefonické spojení s lékařem ze Silesia Medical, kde klinikem sděleno, že o doresekovanou částici se jedná v materiálu
nádobu č. 2, tento materiál bez dalšího klinického označení.
A) mediální RL, B) laterální RL, C) kraniální RL, D) kaudální RL, E) ventrální RL+ložisko, F) dorzální RL, G,H) ložisko,
Ch) laterální útržek ložiska + ventrální RL. MUDr. Kaľavský, Bystroňová
Mikro:
A-Ch) prsní žláza s ložiskem invazivního karcinomu NST typ, s histologickým grade II - nízká diferenciace. Dle
Nottinghamské klasifikace skore 8 (tvorba žlázek - 3, jaderná atypie - 2, mitotická aktivita - 3). S mikrokalcifikacemi, bez
nekroz. Bez spolehlivých známek endovaskulárni a perineurálnÍ nádorové propagace. Všechny chirurgické okraje jsou
negativní (nejbližší okraj při invazivním tumoru je ventrální- 2 mm).
74213 Studénka
501
Imunohistochemické vyšetření: blok H
GATA3. ........ .......... ........ pozitivní
membránová pozitivita
E-cadherin
............... .......
Ki 67 (monoclonal rabbit 30-9) Ventana..............................35%
Estrogen (monoclonal rabbit, SP1) Ventana......................90% střednf intenzity
Progesteron (monoclonal rabbit, 1E2) Ventana...............6.5%. středni intenzity
HER/2-neu (VENTANA anti-HER2/neu 4B5 Rabbit Monoclonal) . . 1+ (negativni)
Závėr. středné diferencovaný invazivní karcinom NST typ, patologický staging pT1c (ložisko vel. 13x10x10mm).
Všechny chirurgické okraje jsou negativní.
rh
KARCINOM INVAZIVNÍ (NST) duktální


Mikro:
sentinelová LU
A,B: Tkáň jedné sentinelové uzliny s lipomatózou a reaktivní sinusovou histiocytózou, bez nádorových struktur (včetně
izolovaných buněk tumoru - ITC).
2, sentinelová LU:
C,D: Tkáň jedné sentinelové uzliny s lipomatózou a reaktivní sinusovou histiocytózou, bez nádorových struktur (včetně
izolovaných buněk tumoru -ITC).
Poznámka: Materiál byl kompletně zpracován, sériově prokrájen a každý třetí a osmý řez byl imunohistochemicky
vyšetřen protilátkou CK AE1/AE3
M1
NADOR NEPROKAZAN

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, u Vás je strašně důležitý tento závěr: Závėr. středné diferencovaný invazivní karcinom NST typ, patologický staging pT1c (ložisko vel. 13x10x10mm). Všechny chirurgické okra...

Dotaz

Dotaz, 25. 10. 2023

Dobrý den, prosím můžete mně poradit, jak mám začít jíst 2 měsíce po 33 ozařováních a 2 velkých chemo a 2 menších .
Mám Ca hypofaryngu.

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, nemohu. Nejsem radioterapeut. Na to musí odpovědět dle momentálního lokálního nálezu nejspíše radioterapeut. Prim. MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 25. 10. 2023

Dobrý den, prosím vás, chtěla bych poprosit o radu, nyní jsem po kůži šetřící mastektomii a odebrani 4 uzlin. V breznu mi diagnostikovali nador v prsu o velikosti 8mm, k tomu jsem mela metastazy v uzlinach (2uzliny o velikosti do 1cm), absolvovala jsem chemoterapii 4x, pote cilenou chemoterapii s bio lecbou 12 cyklu. Vse z vysetreni pred operaci v poradku, nasledna operace, kde mi udelali mastektomii prsu a odebrali dve postizene uzliny a dve sentinelove uzliny. Dle histologie po operaci bylo vse ciste, prs i vsechny 4 uzliny. Nyni budu pokracovat jeste s bio lecbou (kazde tri tydny). Nyni mi dala na vyber pani doktorka, ze se musim rozhodnout sama, zda jeste podstoupit ozarovani (hrudni stena a uzliny). Kazdy doktor ma na to jiny nazor. Jeden tvrdi, ze to je jistota, druhy zase, ze mi bylo odebrano vse a neni potreba uz ozarovat zdravou tkan, ze by to naopak mohlo byt spis kontraproduktivni. Tak bych rada dalsi pohled na vec. Je mi 32 a mam dve male deti. Rada bych se rozhodla spravne... Děkuji moc

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, nejsem radioterapeut nýbrž klinický onkolog zabývající se především systémovou léčbou jako je chemoterapie či biol. léčba apod. Tota indikace je hraniční. Já bych byl asi pro ...

Dotaz

Dotaz, 9. 10. 2023

Dobrý den pane doktore,

Chtěla jsem se zeptat, zda u nádoru varlete - čistý seminom, zapouzdreny bez metastaz je pořád možnost že se nějaká metastaze najde (teď nemyslím například nádor ve druhém varleti). Manžel prodělal vyneti nádoru v červnu 2023.

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, pokud je otázka položená takto, pak nemůže být jiná odpověď než že tato možnost existuje... Pokud se zeptáte jestli u nás může v červenci sněžit pak nemůže být jiná odpověď ne...

Dotaz

Dotaz, 9. 10. 2023

Dobrý den v roce 2014 jsem měla rakovinu prsu. Od té doby mě berou onkomarkery chtěla bych se zeptat kdybych měla rakovinu tlusteho streva byli by o něco zvýšené cea mám 1.4 pak mě berou 15.3 a marker ca 125 všechny mám v normě.

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, otázce mnoho nerozumím... Onkomarker CEA není zvýšen , pokud je jeho hodnota 1,4 /(v naší laboratoři je norma cca do 5,0/... Prim. MUDr.Šmakal Martin...

Dotaz

Dotaz, 6. 10. 2023

Dobrý den, po odstranění nádoru prsu jsou lepší protonové nebo fotonové ozářky?

Odpověď odborníka, 15. 11. 2023

Dobrý den, na to není jednoznačná odpověď. Kdo má protonový ozařovač tvrdí že protony, kdo je nemá tvrdí že to jsou zbytečně vyhozené peníze za ozařování, které nemá proti fotonům žádnou...

Bulka na krku

Dotaz, 2. 10. 2023

Dobrý den, jmenuji se Honza a je mi 18 let. Už tak 2 měsíce si na krku nahmatávám bulku, je v oblasti mízních uzlin a poslední měsíc se mi na těch místech začala objevovat vyrážka a dost to svědí, tak jsem se chtěl zeptat, jestli je možné, že to je rakovina mízních uzlin, popřípadě k jakému lékaři mám zajít, aby se zjistilo, jestli to rakovina je, nebo není. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 10. 10. 2023

Dobrý den, zašel bych na krční oddělení, oni by to měli snadno posoudit. Na krku jsou však stovky mízních uzlin a některé se občas zvětšují třeba po infekci. Ve Vašem věku bych na rakovinu n...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři