Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Barbora, 4. 5. 2020

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o bližšie vysvetlenie CT vyšetrenia nášho starého otca. Prichádzalo by uňho do úvahy kardiointervenčné riešenie aortálnej stenózy (plastika na koronárnu cievu RCX + transkatétrová náhrada aortálnej chlopne tzv. TAVI), ale v rámci prípravy pri CT hrudníka odhalili ložisko v pľúcach, ktoré spolu so zväčšenými lymfatickými uzlinami je podozrivé z onkologického procesu, čo samozrejme pacienta k výkonu na chlopni kontraindikuje. Preto ho preložili do rajónneho interného zariadenia, kde mali tento pľúcny proces dodiagnostikovať. V prípade, že sa onkológ vyjadrí, že nejde o onkologické ochorenie a predpokladaná doba prežitia je viac ako 12 mesiacov, mohol by zákrok podstúpiť. Ďakujem veľmi pekne za Vás názor. S pozdravom Barbora Vachalikova CT – Staging - Hrudnik+abdomen+panva+KL Vľavo v S10 nodulus veľkosti 0,4cm,dva noduly veľkosti 0,3cm v S8, v 1/2 zhluk cca 3 nodulov veľkosti do 0,2cm. Vpravo v S10 nodulus veľkosti 0,4cm, v S6 subpleuralny nodulus veľkosti 0,7cm,cca 3 nespecif.noduly veľkosti do 0,2cm prítomné i v strednom laloku. Vpravo fluidothorax s prevahou dorzalbe do hrúbky cca 3,5cm,vlavo dorzalbe fluidothorax do hrúbky 1,3cm. Vpravo priebehu hl.interlobia nepravidelne zhrubnutia v oblasti pleury – pp.sa jedna o rezidua fluida, ložísk.proces je malo pp. V bazal.seg.bilat.akcent intralob intersticial, miestami prítomný honeycomboing s maximom na báze stred.laloka vpravo. Paratrachealne, subkarinne ako i v oblasti hilov viac početné LU do veľkosti 2×1,5cm. Srdce dilatovane. Def.degenerat.zmeny skeletu. V oblasti ľavej komory srdca hylodenzne výpadky kontrast.naplne. CT abdomen +mala panva Vys.limitovane horsou kontrastnou náplňou pp.pri kardinál.subkomp.hepar bez evid.aktualnych ložísk.zmien. Cholecysta hydropicka, veľkosti 10x4cm, v oblasti infundibula vrstva sludge a drobných konkrementov, stena hrubšia-pp.len presiaknutim, malo pp.zapal.zmeny. Zlcovody nerozsirene. Pankreas atroficky, bez diferencovatelnych ložísk, pankreat.vyvod nerozš. Slezina norm.velkosti,homogenna,akcesorna slezina veľkosti 1,5cm. Nadoblicky bez ložísk.zmien. Obe obličky veľkosťou v norme, bez evid.aktualnych loziskovych zmien, obojstranne viacpocetne parapelvicke cysty, dutý systém nerozsirene. Močový mechúr naplnený, tenkostenné. Retroperitoneum bez patologic.zvacsenych LU. Početné divertikle colons maximom v oblasti col.sigmoideum. Hrubšia stena a kalibrovo užší úsek čreva v oblasti col.ascendens – hepat.flexura-prave col.transversum. Dif.volna tekutina intrabdominalne, s dif.presiaknutim tuk.struktur. Def.degenerativne zmeny skeletu. Dif.presiaknutie pod kozia. Zaver: viacpocetne noduly v pľ.parenchyme k dodif. Fluidothorax bilat.,vpravo s možnou septaciou. Mediastinalna LAP, v oblasti hilov nález t.č.nema evid.charakter TU. V oblasti ľavej komory srdca hypodenzne výpadky kontrast.naplne – pp.arteficialne,v dif.dg.tromby. Hydrops cholecysta, cholecystolithiasa. Voľná tekutina intrabd. Parapelc.cysty obliciek. Divertikuloza colon. Kalibrovo užší úsek hrub.creva k dodif. – v dif.dg.zapal.zmeny,minim.náplň, malo pp.lozisk.proces. Rtg hrudnik Fluidothorax basal.bilat.s vyplnením CF uhlom a miernym zatencenim pozdĺž lateral.hrudnej steny, v dolnom pľ.poli vpravo parakardial.prít akcent BV kresby – možný infiltrat.,ostatny hodnotitelny parenchym bez evid.aktualnych infiltratov, tieň srdca bilat.nerozsireny,MO stacionárne zvýraznený v hiloch, aortoskeroza. Onkomarkery:S_C125: 169,1. S_C199:8,7. S_CY 21:1, 4. S_B2M:3, 95

Odpověď odborníka, 15. 5. 2020

Dobrý den, úplně nerozumím tomu, k čemu se mám vyjádřit. Je to přesně tak , jak popisujete sama. Pokud to bude plicní nádor, pak je asi řešení kard. obtíží na druhé koleji... pokud se ne...

Dotaz

Věra, 1. 5. 2020

Dobrý den, byla jsem na CT břicha a Závěr zněl: cysty ledvin a drobné hypodenzity v.s. cysty jater varikozity v povodí v. ovarica sin., L ovarium ventrálně pod stěnou břišní v L hypogastriu, s drobnými cystoidy a enší solidní složkou - ad gyn. vyš. Chtěla bych vás moc požádat o překlad, co to všechno znamená

Odpověď odborníka, 4. 5. 2020

Dobrý den, především z tohoto nálezu nevyplývá podezření na onkologické onemocnění. Cysty jater a ledvin bývají časté a bez většího klin. významu... Co se týká ovaria - tedy vaječníku, pak ...

Dotaz

Zlata, 30. 4. 2020

Dobry den, chtela by se zeptat letos je to 8rok co trpim bolesti v pravem podbrisku.Bolest neni vazana na jidlo ani pohyb,boli ikfyz treba lezim.S tim me boli prava strana krize(kycle).Byla jsem vysetrena ct ledvin,cystoskopie,chirurgie nekolikrat,sono bricha,sono mekkych tkani,ct patere,krev v poradku,crp 10,neurologie,gynekologie.Vse v poradku.Jen neurolog rekl, ze mam pocinajici altrozu v kycli a ze me to podbrisek boli od toho.Dal mi rehabka bez vysledku.Jako kazdy cech jsem hledala na netu a pry muze i rakovina strev bolet do zad??A co si myslite o chonickem slepem strevu??Pry rakovina muze zacit prave u slepeho streva??Jsem z toho zoufala mam 18mesicni mimi a nemuze se mu diky bolesti venovat tak jak bych si prala.Dekuji za odpoved Husaková(34let)

Odpověď odborníka, 4. 5. 2020

Dobrý den, jste tak převyšetřená, že se domnívám, že o nádorové onemocnění nepůjde. Navíc v takto mladém věku to nebývá obvyklé. Ke chron. zánětu slepého střeva se nevyjadřuji, to není můj o...

Dotaz

Pokrupová, 29. 4. 2020

Dobrý den,jsem ekologický pacient.Užívám Trozel,Ibrance+ aplikace denosunab. Mohu k podpoře konzumovat šťávu z kopřivy,kořen a listy pampelišky,semínka papáji.Jsou vhodné doplňky z čínských hub? Děkuji Pokrupová

Odpověď odborníka, 4. 5. 2020

Dobrý den, nevím , co znamená ekologický pacient...šťáva z kopřivy,kořen a listy pampelišky,semínka papáji nejsou mezi nedoporučovanými doplňky, stejně jako čínské huby...Na efekt bych vša...

Dotaz

Milana, 27. 4. 2020

Dobrý večer mám tatínka který byl na vyšetření a bohužel to nedopadlo nejlépe.ma nádor na plicích, metastáze.

Odpověď odborníka, 4. 5. 2020

Dobrý den, to máte pravdu, že to není pozitivní zjištění. Pokud však nenapíšete svůj dotaz, tak nemám na co odpovídat....

Dotaz

Josef, 25. 4. 2020

Dobrý den je mitotam dostupný lék?

Odpověď odborníka, 4. 5. 2020

Dobrý den, Státní ústav pro kontrolu léčiv tento lék neregistruje. Zda je jinde dostupný , nevím...

Dotaz

František, 22. 4. 2020

Dobrý den pane primáři, moc rád bych Vás poprosil o radu. Mému otci diagnostikovali rakovinu hlavy slinivky. Dále pak má aneurysma břišní aorty. Ošetřující lékař navrhl vzhledem ke stadiu nemoci paliativní léčbu. Maminka samozřejmě hledá varianty a alternativy léčby a na internetu se dočetla, že by otci mohl pomoci lék ANTABUS, snad v kombinaci s glutonátem měďnatým, nebo i samostatně. Promiňte tedy, chtěl jsem se zeptat na Váš názor, zda by toto opravdu mohlo pomoci, nebo zda by se otci spíše nepřitížilo. Děkuji moc za Vaši odpověď

Odpověď odborníka, 4. 5. 2020

Dobrý den, myslím , že toto není vhodná cesta léčby nádoru slinivky břišní....

Dotaz

Monika, 20. 4. 2020

Dobrý den, je mi 53 let, začala jsem hubnout, jsem unavená, častěji se mi motá hlava. Nevím, co se to se mnou děje. Prosím o radu. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 21. 4. 2020

Dobrý den, jsem onkolog a nikoliv únavolog... Musíte zajít na podrobné vyšetření ke svému praktickému lékaři a ten jistě důvod objeví /event. ve spolupráci s příslušnými specialisty/. D...

Dotaz

Monika, 17. 4. 2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mému tatínkovi zjistili rozpad obratlů a metastáze. Měli ho operovat, ale na noc mu začali podávat morfium. Je to už konec?

Odpověď odborníka, 21. 4. 2020

Dobrý den, to se bez podrobnějších znalostí o onemocnění nedá říci. Ale máte pravdu , že rozpadající se obratle při jejich metastatickém postižení nevěstí nic dobrého. Ale nevím nic o primá...

Dotaz

Robert, 15. 4. 2020

Dobrý den pane primáři, rád bych Vás poprosil o radu a konzultaci. Mojí mamince diagnostikovali rakovinu slinivky břišní. Momentálně se léčí v Německu, kde delší dobu bydlí. Máme, ale problém s jazykovou bariérou, takže si nejsem jist, jestli všemu dobře rozumí. Její diagnóza v němčině je: Regrediente tumorerkrankung unter NAPOLI/FOLFOX im wechsel (ArmC,footpath studie) bei peritoneal metastasiertem pankreaskarzinom v.s. mageninfiltration v.a. infiltration der a. lienalis Mohl bych Vás poprosit o prognózu? Děkuji moc, s pozdravem, Robert Fuka

Odpověď odborníka, 21. 4. 2020

Dobrý den, prognóza je bohužel velmi špatná, tak jako u všech karcinomů slinivky v takto pokročilém stadiu. Nicméně léčba probíhá pod klinickou studií a při léčbě dochází k regresi nádoru....

Dotaz

Petra, 14. 4. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně rozdílu vyšetření MR a PET/MR. Léčím se s nádorem konečníku, stadium 3. Nyní jsem 9 měsíců v remisi. Věk 34. Po léčbě mě byla indikována kontrolní PET/MR v 8/2019. Nyní mám po 9 měsících indikovanou MR pánve. Mezitím proběhlo sono břicha a prsou. Chci také výhledově řešit těhotenství. Chtěla bych se zeptat, zda je MR vyšetření dostačující, nebo je lepší celotělové PET/MR? Nikde se nemohu dočíst, jaký mezi vyšetřeními je přesně rozdíl. Budu moc ráda za fundovaný odborný názor. Moc děkuji

Odpověď odborníka, 21. 4. 2020

Dobrý den, PET MR je kombinací dvou metod tedy PETu a MR. PET může odhalit i jiná ložiska po těle. Pokud je MR zaměřeno jen na pánev, tak se provádí vyšetření jen malé pánve. Nicméně mus...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři