Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Odmítnutí chemoterapie

Dotaz, 10. 10. 2021

Dobrý den před 6.týdny mi byla provedena mastektomie prsu recidivy po 18.letech v tom samem miste duktalni ca 0.6 mm jinak vse ciste pred 30.lety Hodkinova choroba ozareni hrudniku proto nyni jiz pry nemohu mit RT navrhuji 12 cyklu chemoterapie coz nechci delam správné? Je mi 63 let jinak zdravotní stav velmi dobrý diky ta odpoved

MUDr. Martin Šmakal, 11. 10. 2021

Dobrý den, to je jistě složitý a medicínsky zajímavý případ. Nevím , jak jste na to s hormon. receptory na nádor. buňkách. Pokud by byly pozitivní, mohla by možná stačit tabletková horm...

Přenos rakoviny partnerstvím

Dotaz, 7. 10. 2021

Dobrý den, žiji (64 let) s mužem (71 let), kterému obě předchozí partnerky po cca 10-ti letech soužití s ním, onemocněly rakovinou prsu a umřely. Je možné, že on může být nositelem "něčeho", co u nich rakovinu prsu způsobilo? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 10. 2021

Dobrý den, ne! S pozdravem...

Navýšení leukocytů

Dotaz, 28. 9. 2021

Dobrý den. Mám po radioterapii 30 dávek během 15 dnů A po chemoterapii ukončen třetí cyklus.Mám snížené leukocyty na 1,8 minim.je 4.Prosim Vás o radu jak navýšit tyto leukocyty jestli vitamíny stravou.Dekuji moc za radu

MUDr. Martin Šmakal, 4. 10. 2021

Dobrý den, leukocyt jsou sice výrazně snížené, ale záleží i na podskupinách leukocytů. bylo by dobrá znát počet granulocytů /segmentů/. Pak bych se teprve rozhodoval , zda je nutné něja...

Rychlost vyšetření

Dotaz, 24. 9. 2021

Dobry den , Mamina má zjištěny nádor na plicích a metastáze na játrech. Podle doktora máme podstoupit pet/ ct - 14.10. - které se mi podařilo posunout na 6.10. , 20.10. Má jít na bronchoskopii a v listopadu ještě na mr. Mozku a celého těla 6.12. Se máme sejít na plicní ambulanci a dozvědět se co bude dal. Není tento postup vzhledem k závaznosti pomalý? Neměla by mamina být okamžitě předána do onkocentra a neměla výše začít vyšetření řešit okamžitě ? A co nejdrive zahájit léčbu ? Děkuji Imrisková

MUDr. Martin Šmakal, 28. 9. 2021

Dobrý den, situace je složitá, v zásadě s Vámi souhlasím. Jestli máte volných někde v okolí 10 onkologů, tak dejte vědět, hned je zaměstnáme. Stejné je to s rentgenology... Bez kvalit...

Dotaz

Dotaz, 23. 9. 2021

Dobrý den, mohu použít magnetické vložky do bot Promagnetin? Jsem 3roky po operaci prsu, v současné době užívám lék Aromasin. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 28. 9. 2021

Dobrý den, myslím, že nejsou jednoznačná data, která by to zakazovala. S pozdravem...

Nádor močového měchýře

Dotaz, 22. 9. 2021

Dobrý den, mamince zjistili rakovinu močového měchýře, už podstoupila odběr který byl poslán na hystologii když jsme po 10 dnech jeli pro výsledky bylo nám řečeno že musí podstoupit ještě nějaké vyšetření aby nám mohl být řečený verdikt. Ale na vyšetření mohou vzít maminku až za několik týdnů. Ale jelikož nám řekli že nález je dost veliký a prý na 90% zhoubný tak mi přijde divné proč nás posílají od čerta k ďablu......omlouvám se za použité výrazy jen už nevíme kudy kam ....maminka hodně zhubla a máme o ní strach, hlavně nechápeme proč nám nebyly řečeny výsledky z hystologie........doufám že tento dotaz sem patří a že mi budete moci nějak poradit......předem vám moc děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 28. 9. 2021

Dobrý den, kromě toho, že už makroskopicky často víme, že asi půjde o zhoubný nádor, tak o léčbě rozhoduje ještě desítka dalších faktorů Nezbytné je histologické vyšetření, které řekne...

Dotaz

Dotaz, 21. 9. 2021

Dobrý den, jsem po resekci tlustého střeva, histol. kolorektalni adenokarcinom, ze 17 odehraných uzlin ve 2 meta. Již jednou jsem byla na chemoterapii mFOLFOX6, vždy po 14 dnech. Bohužel jsem však úporně zvracela a mám obavy, zda další chemoterapie nebude ještě horší. Chci se proto zeptat: bývá to zpravidla stejné nebo nežádoucí účinky narůstají s každou další terapií? Mám očekávat velké bolesti v končetinách a vydávání vlasů? Je možné se zvracení a velkému nechutenství nějak bránit? Starám se o 2 malé děti a mám obavy, abych vše zvládla. Děkuji mnohokrát.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 9. 2021

Dobrý den, přímá vazba mezi počtem cyklů a nežádoucími účinky není úplně typická. Vysvětlete svoje problémy ošetřujícímu onkologovi a on by Vám úpravou medikace mohl od mnoha problémů u...

Mast proti bolesti po mastectomii

Dotaz, 16. 9. 2021

Dobrý den, jsem po mastectomii a disekci axilly vpravo (oper. 6.9.)a mám ještě 1 dren. Teď mě velmi bolí levé rameno. Mohu si do něj vetřít nějakou mast proti bolesti? Vím, že masáže jsou zakázané. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, do levého ramene si klidně nějakou protibolestivou mast vetřete. S pozdravem...

Biolampa při používání Afinitoru

Dotaz, 15. 9. 2021

Dobrý den, prosím, mohu používat biolampu na afty a klouby kolen, prstů, když jsem onko pacientka v léčbě lékem Afinitor + jsem.léčba? Karvinou prsu, meta v játrech. Léčba se vyvíjí dobře Dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, Využití biolampy na afty a klouby léčba Afinitorem nelimituje Hezký den....

Cysta na ledvině

Dotaz, 15. 9. 2021

Dobrý den, byla jsem na CT s problémy s močovými cestami. Zjistili mi na ledvině cystu 88x84x65mm a další, kolem rozměry 30mm. Hodnocení rentegenologa je označena cysta za Bosnik III. Což je již operace. Můj pan doktor, který je velice pečlivý, to vidí na Bosniak II.F. Prosím o názor pouze, zda je lepší odstranit tuto cystu, nebo pouze sledovat. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 20. 9. 2021

Dobrý den, nevím jestli je již Bosniak 3 indikací k operaci, stále jde spíše o méně jistý obraz cysty než Bosniak 2. Hodnocení mezi Bosniak 2 a3 je často obtížné, ani sledování bych ne...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři