Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Ovlivnění CT

Dotaz, 22. 10. 2022

Dobrý den, chci se zeptat. Je možné, aby CT neodhalila metastázy při CT malé pánve, před kterou se dvě hodiny popíjela kontrastní látka naředěná v 1,5 litru vody, ale cca 20 minut před vyšetřením šel dotyčný na WC? Při CT byla podána kontrastní látka i do žíly. Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 25. 10. 2022

Dobrý den, ano je to možné i když spíše výjimečné...

Bolest prsu

Dotaz, 21. 10. 2022

Dobrý večer.Pane doktore.Tři týdny mne bolí levé prso. Mám ho větší než pravé. Je zarudle,boli při doteku, a i bez. a při ohmatu nahmatam tvrdou bouli uvnitř. Prosím poraďte, bolest je neunosna. Děkuji Dokoupilová

MUDr. Martin Šmakal, 25. 10. 2022

Dobrý den, okamžitě navštivte svého praktického lékaře a ten jistě vše zařídí. Pravděpodobně Vás pošle ke specialistovi, který se touto problematikou zabývá...

Léčba nádoru plic

Dotaz, 19. 10. 2022

Dobrý den, mám k vám dotaz ohledně maminky.. Dnes byla na plicním a pan doktor jí zjistil nádor na plicích. Řekl nám, že má agresivní nádor.. Chtěla bych se zeptat, jestli to půjde nějak léčit? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 25. 10. 2022

Dobrý den, dal jste mi příliš málo údajů o nádoru a o pacientce. Netroufám si léčbu odhadovat. Agresivní nádor je nejspíše zhoubný, ale také nemusí... Neznám rozsah nádoru ani histologi...

Chirurgické odstranění ložiska

Dotaz, 18. 10. 2022

Dobrý den, prosím, jestli by jste mi mol poradit. Mammografie: Smíšený, involučně - glanulární typ mléčné žlázy, vlevo je naznačený měkký stín s mikrokalcifikacemi, UZ negativní bez ložiskových změn a lymfadenotaie. Provedena Biopsie s nálezem tukové tkáně obsahující velmi ojedinělé dilatované vývody. Mám doporučeno odstranění ložiska operativně pod narkózou. Prosím, je to jediná možnost vyjmout ložisko operativně? Je ještě nějaká jiná možnost, jak získat vzorek, abych mohla zjistit, jestli je v tom místě rakovina ? Předem moc děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 25. 10. 2022

Dobrý den, chirurgické odstranění ložiska je asi nejvhodnější metodou, jak se toho zbavit. OPakování punkce je možné, pokud jsou diagnostické rozpaky, pak to občas děláváme...

Kontroly po vyléčení nádoru

Dotaz, 5. 10. 2022

Dobrý den, děkuji mnohokrát za odpověď ohledně karcinoidu apendixu. Dovolila bych si ještě položit doplňující otázku, když říkáte, že byste dispenzarizoval alespoň 1x ročně, jaké kontroly máte na mysli? CT, MR, sono? Má lékařka měla problém napsat mi i žádanku na sono břicha.. A také jak dlouho trvá takové sledování, až do konce života? Měla bych se obrátit na nějaké onko centrum? Stále si říkám, že po 23 letech, už bych to snad nemusela řešit, ale pochybnost hlodá... Mám malé dítě a od té doby panický strach z nemocí.. Ještě jednou moc děkuji za odpověď a Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 10. 2022

Dobrý den, neuroendokrinní nádory je složitá skupina , do které patří i carcinoid apendixu. Musel bych vědět o Vašem nádoru mnohem více podrobností, abych se vyjádřil jednoznačně. Jistě ...

Doplňky stravy

Dotaz, 5. 10. 2022

Dobrý den, léčím se s pokročilou rakovinou prsu s metastázemi do skeletu. Koupila jsem si doplněk stravy Colafit(kolagen) a na internetu jsem se dočetla, že určitý typ kolagenu může podporovat metastázy. Je to tak?

MUDr. Martin Šmakal, 11. 10. 2022

Dobrý den, nikde jse neslyšel, že by Colafit měl podporovat růst nádorových buněk...

Vyšetření dutiny ústní

Dotaz, 3. 10. 2022

Dobrý den,je možné nějaké vyšetření na rakovinu ústní dutiny? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 11. 10. 2022

Dobrý den, vyšetřit dutinu ústní je možné mnoha způsoby. Počínaje vyšetřením praktickým lékařem,přes specialisty z ORL či stomatologie až po zobrazovací metody jako je např. rentgen ko...

Vyříznutí melanomu na noze

Dotaz, 1. 10. 2022

Dobry den, predem dekuji za odpoved na moji nedavno polozenou otazku a zeptam se jeste s jinym dotazem..Mami zjistili maligni melanom, ktery ma pod nohavickou spodniho pradla- bok..na vyriznuti ma jit 19.10..ale slysela jsem, ze pry neni dobre rezat, ze je lepsi nejprve u tohoto typu nadoru vzit vzorek a poslat na biopsii a nasledne pak dle toho rezat..co si myslite vy? preci jen jsou to jen laicke uvahy a na netu se samozrejme pise vsude neco jineho..dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 5. 10. 2022

Dobrý den, určitě bych udělal rovnou excizi celého melanomu , pokud to technicky lze......

Výsledky po radikální prostatektomii

Dotaz, 1. 10. 2022

Dobrý den Jsem 20 měsíců po radikální prostatektomii.Co 3 měsíce je měřeno PSA které dosahuje hodnot od 0,06 - až do posledního 0,1. V měsíci září bylo provedeno PET CT i magn. rezonance vše s negativními výsledky. Při poslední kontrole mi bylo doporučeno,pokud se hodnota dostane na těch 0,1 začít ozařovat.Za 14 dní jdu před onkotým a nevím jak se k tomu postavit. děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 5. 10. 2022

Dobrý den, léčba rakoviny prostaty je složitou disciplínou, kde do léčby musí zasahovat urolog, onkolog, radioterapeut atd. I když máte zobrazovací metody negativní, tak nárůst PSA je z...

Karcinoid apendixu

Dotaz, 28. 9. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na karcinoid apendixu. V roce 1999 ve 20 letech jsem byla na operaci apendixu, kde byl po operaci z historie zjištěn karcinoid. Podstoupila jsem vyšetření moče (24h sběr), které bylo negativní. Bylo mi řečeno, že tím to končí a nic dalšího není třeba, ani sledování. Přes 20 let jsem tedy nikam nechodila. Nedávno jsem ale četla několik článků, kde bylo uvedeno, že i v případě karcinoidu apendixu je nutné další sledování. Jak to tedy je a mám nyní po 23 letech něco v tomto směru podnikat? Má obvodní lékařka si myslí, že ne. A mám vzhledem k anamnéze karcinoidu apendixu nějaké obecně vyšší riziko vzniku nějakého nádoru trávicího traktu, příp. gynekologického? Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 5. 10. 2022

Dobrý den, karcinoid apendixu bych já jistě dispenzarizoval alespoň 1x ročně kontrolou. Mají kolegové pravdu, že asi nepůjde o nic vážného, ale o nádoru nevím podrobnosti, tak se mi odsu...

Nádor na tlustém střevě

Dotaz, 27. 9. 2022

Dobrý den. Jedná se o mojí maminku - 77 let. Má nádor na tlustém střevě. Průchodné. Na velkou chodí sice někdy i za několik dní, někdy si musí vzít prášek ale jde to. Další nádor má na játrech. Tyto 2 jsou prý největší problém. Dále menší na plicích a v břišní dutině. Začíná druhé kolo léčby. Dva týdny bere ráno 2 a večer 3 léky - chemoterapie- pak týden bez ničeho a nato biologickou léčbu - kapačky. Váží 48 kg. Na podporu chuti bere přípravek a diadrinky na vyvážení vitamínů. Píchá si inzulin a má 8 stentú - srdce. a je po infarktu a angína pectoris. cítí se dost unaveně ale chut do života velkou. Prosím můžete poradit ještě něco aby se její stav zlepšil, Jakou má naději. Věříme že ji má. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 5. 10. 2022

Dobrý den, toto je velmi složitá problematika, musel bych o mamince i o nádoru a jeho předchozím léčení vědět daleko více podrobností. Pokud má ale biol. léčbu , tak si myslím, že je o n...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři