Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Nejvhodnější druh léčby

Dotaz, 4. 4. 2022

Dobrý den, pane primáři, chci se zeptat na možnosti léčby mého tatínka. V lednu letošního roku se mu na LU na krku (vlevo i vpravo) objevily boule. 1.3.2022 byla provedena biopsie z LU vlevo. Výpis z lékařské zprávy: Na krku vpravo v reg. II hmatná LU vel. cca 3x1,5 cm, vlevo supraklavikulárně paket LU vel. 6x4 cm. 26.3.2022 bylo provedeno vyšetření PET/CT. Diagnostický souhrn: metastatický spinoCa LU krku bilat. - primum ignotum, cTxN2cM0, st. IVA, p16- Jaký druh léčby je pro tatínka nejvhodnější? Je možná biologická léčba? Předem mnohokrát děkuji za odpověď, hezký zbytek dne

MUDr. Martin Šmakal, 11. 4. 2022

Dobrý den, z toho, co jste popsala je neznámý prim. nádor, ale víme , že histologicky se jedná o dlaždicobuněčný karcinom. Nevím, jaká všechna vyšetření byla provedena, ale vypadá to, že...

Plán imunoterapie

Dotaz, 3. 4. 2022

Imunoterapie ( melanom oka vyoperován, metastaze na jatre byly) imunoterapie nezabrala za 2,5 měsíce, takže o další se nežádá. Metastaze z jater se rozšířili do plic a štítné žlázy a mezi svaly krku, 7.obratel, 7. Mezižebří, u svalů na stehně. Jeden lékař doporučuje vyšetření NGS a poté chemoterapii. Prý někdy po té imuno se stav zhorší na pět čt ale pak se může zlepšit. Proč neudělají třeba pet/čt za dva měsíce a pak nenasadi zase imunoterapii, byla na tom psychicky dobře když ji brala. Teď už ji bylo řečeno, že chema na to moc nezabírá stejně.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 4. 2022

Dobrý den, imunoterapie má své zákonitosti a prokázaný účinek je přesně specifikován. Nelze tedy léčit něčím, pro co nejsou jasná data, že by to mohlo pomoci. Ostatně chemoterapie jistě...

Ozáření z vyšetření CT

Dotaz, 28. 3. 2022

Dobrý den..v březnu 2022 jsem byla na ct vyšetření kvůli jatrum..vse teda pořádku.. ale chci se zeptat může ct ozáření vyvolat rakovinu?? Nějaký problem..ja teda po kontrastní látce Nela NU typu že mi bolelo nohy a vylezly zily(( strašně se bojim toho ozáření.. pořád o tom čtu a lituji že jsem šla.. cítím i únavu stále.. děkuji za nějakou informaci.hezky den.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 3. 2022

Dobrý den, CT rozhodně nemohlo vyvolat rakovinu. Nelitujte, že jste na to vyšetření šla, je to jedno z nejlepších zobrazovacích vyšetření na světě a často velmi pomůže urychlit diagnostic...

Bolest břicha

Dotaz, 16. 3. 2022

Dobrý den. Bude mi v květnu 20 let. Mám syna rok a půl. Vážím cca 42 kg. 162 cm. Par dni me ted popichává v pravo v briše pod žebrem. Občas mi po jidle vystřelí křeč do břicha která trvá třeba jen minutu ale bolí a to mám už pár let.. Často citim že se mi chce furt na záchod na malou ale nic.. Mám strach že mám rakovinu.. A nechci přijít o život takhle brzy.. :( Můžu mít klidně rakovinu? :(

MUDr. Martin Šmakal, 21. 3. 2022

Dobrý den, pravděpodobnost , že máte rakovinu je velmi nízká. Už jen to, že Vás to trápí několik let mluví proti rakovině. Nicméně nikdy není v životě nic stoprocentně jistého. Já bych s...

Podezření na metastáze

Dotaz, 8. 3. 2022

Dobrý den, diagnostikován adenokarcinom distálního jícnu, T3NXM0, předoperační chemoterapie zmenšila nádor, který byl úspěšně operován resekcí jícnu s esophagogastroanastomozou, pooperační chemo také absolvována. Kontrolní CT v pořádku. Měsíc od chemo zvýšené tumor markery - podezření na metastaze jater a kostí, odeslána na PET/CT, které budu mít za 3 týdny. Do té doby čekání na ortel. Pane primáři, jak moc tumor markery odpovídají pak případnému nálezu na PET/CT? A v případě potvrzení metastází, jaká je další léčba? Chemo, imuno, biologická? Prognóza? Vím, že nepříznivá, ale cca? Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 14. 3. 2022

Dobrý den, bohužel riziko, že dochází k progresi či recidivě onemocnění je při zvyšujících se onkomarkerech vysoká. Prognoza v případě metastáz je velmi nepříznivá, léčba může být jak c...

Neuroblastom dítěte

Dotaz, 7. 3. 2022

Dobrý deň, dcérke po narodení zistili pri sono vyšetrení útvar na nadobličke, pravdepod. Neuroblastom, operatívne sa jej ho podarilo vybrať. Čakáme na histológiu. Moje otázky sú dve. Keby sa to úspešne podarilo vyliečiť, či sa jej to môže vrátiť. Či môžem mať onkologický problém aj ja alebo sa to neprenáša dieťa a matka. Či aj mňa mali nejako vyšetriť. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom

MUDr. Martin Šmakal, 7. 3. 2022

Dobrý den, nejsem dětský onkolog, na to jsou specializovaní kolegové a netroufám si jim " fušovat do řemesla" . Zeptejte se na dětské onkologii, jistě Vám tam všechno dopodrobna řeknou....

Výsledky ultrazvuku prsu

Dotaz, 27. 2. 2022

Dobrý den před 2 měsíci jsem byla jen tak ze zvědavosti na ultrazvuku prsu . Paní doktorka mi řekla a ukázala ze tam nález je ale ze to bude nejspíše Fibroadenom ze mám přijít na kontrolu za 3 měsíce mám hroznej strach. Paní doktorka mi dala papír kde je napsáno : Vlevo v HZK až rozhraní ZKK hladce laločnatá homopgenne hypoechogeni formace vel 15x10mm bez dorsal stínění . Axilly bez patol uzlin Z:BI-RADS 3- spíše benigni . Mohla bych jen poprosit co to znamená děkuji je mi 28 let

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, z popisu cítím, že paní doktorka si skutečně myslí , že jde zdravotně o bezvýznamný nezhoubný nádor, ale raději to chce ještě preventivně zkontrolovat. Navíc v 28 letech jsou ...

Návrat onemocnění

Dotaz, 23. 2. 2022

Dobrý den p. doktore, tatínkovi (56let) byla 11/2020 diagnostikována CA prostaty. 8 z 12 vzorků při biopsii bylo pozitivních a GS 7 (4+3). Klasifikace T2bN0M0. V březnu byla provedena RAPE a odeprány uzliny v tříslech. Tumor odebrán s negativními okraji a PSA 3 měs. po operaci dle urologa v pořádku (05/2021). Od té doby PSA 08/2021 bylo 0,007, poté 0,011 (11/2021) a nyní 0,018 (02/22). Máme všichni strach z návratu onemocnění. Vím, že nejste schopný mi říct co očekávat, ale chci se zeptat, zda tyto hodnoty ještě nutně nemusí znamenat návrat onemocnění? Moc děkuji za Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, mám obavy , že návrat onemocnění znamenají, ale nevím , jaká byla výchozí hodnota po operaci. Měla být 0,000 či těsně nad nulou do 0,002... Pokud to takto bylo, pak zvyšují...

Fyzická námaha po operaci

Dotaz, 22. 2. 2022

Můj manžel je po nefrektomii levé ledviny klasickou cestou pro nádor onkocytom. Nemá další následnou onko léčbu,cítí se výborně. Jizva v namahané části ( vstávání z lehu atd) byla asi v rozsahu 4-5 cm nateklá a bylo nutné ji vypustit. Teď se zdá byt klidná. Operace byla 17. 1. 2022. Manžel už pracoval z domova, zitra se prvně vydává do kanceláře cca 12km na kole. Obávám se ,že je to příliš brzy,ale on mé výhrady nebere v potaz. Jak to vidíte vy? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, toto je spíše otázka pro operatéra jak moc kdy začít namáhat stěnu břišní. Je to také dost individuální u každého pacienta. Já osobně bych se do ježdění na kole do dubna moc...

Léčba karcinomu ultrazvukem

Dotaz, 22. 2. 2022

Dobrý den, pane doktore. Můžete mi poradit? Dá se nádor na prostatě léčit ultrazvukem o teplotě 80 - 100°C? Spálí se tím rakovinotvorné buňky. Četl jsem o tom. Dělá se to někde u nás v republice? Byl jsem v Praze v Protonovém centru na vyšetření. PSA nyní 46, 2015 - PSA 14, 2020 - PSA 34. V březnu má začít hormonální léčba a pak ozařování 21x. Samozřejmě z toho mám strach a obavy. Děkuji Vám předem za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, nedomnívám se, že by využití ultrazvuku bylo standardním postupem v léčbě rakoviny prostaty. Jistě bych preferoval ozáření či hormonální léčbu. S pozdravem...

Následná léčba po operaci nádoru

Dotaz, 21. 2. 2022

Dobrý den, moc Vás prosím o informaci. Při operaci zánětu apendixu zjištěn ve špičce apendixu ,,středně agresivní" zhoubný nádor. Krevní výsledky, CT, ani kolonoskopie výskyt dalších nádorů (metastáz) nepotvrdily. Jaká je následná léčba? Preventivní odstranění části střeva? Chemoterapie?. Mnohokrát děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, musel bych znát přesně histologii. Pokud jde o <karcinoid>, tak se většinou nedělá nic, jen sleduje. Pokud by šlo o <karcinom>, tak je situace jiná, to by se dle stadia onemo...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři