Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 3092

kucera, 3. 10. 2019

Dobry den pane primari jsem po operaci renalniho svetlobunecneho karcinomu nador byl velky 6 cm stadium oznacene jako T1b N0 M0 Gr2nyni je to jiz 8 let chtel jsem se zeptat na prognozu tohoto stadia onemocneni jake mate s timto stadiem zkusenosti jestli se da clovek povazovat s timto stadiem onemocneni a po tak dlouhe dobe jiz za zdraveho dekuji

Odpověď odborníka, 3. 10. 2019

Dobrý den, prognoza je nyní velmi nadějná, recidivy bývají zřídkavé. Ale je pravda, že světlobuněčný typ nádoru ledviny je znám tím, že i po více než 10 ti letech může udělat metastázy. pro...

Dotaz 3090

Květa Bursová, 30. 9. 2019

Vážený pane primáři, obracím se na Vás s prosbou o radu, jak dále postupovat v léčbě u mého tatínka (61 let). Níže jsem vykopírovala fakta ze zprávy od lékařů. Uplně na konci zasílám dotaz: Nález: Počátek vyšetření: 23.09.2019 10:08 NO: Pacient s ložisky v játer v terénu jaterní cirhózy 10/6/2019 provedena biospie v rámci diferenciální diagnostiky a následně radiofrekvenční ablace ... histol. cholangioca .. Vzhledem k trombocytopenii a koagulopatii nutná opakovaná substituce trombokoncentráty a podání hemostatik dle doporučení OKH. subj.: bolesti v zádech a bolesti na hrudní kosti a vlevo na žebrech, ale bolesti nejsou zatím nijak výrazné, v noci spí, tepltoy neguje, stolice a močení v normě, váhově stabilně nyní 93.4 kg krváceivé projevy neguje obj.: KI 90%, eupnoe, anikterus, efebrilní, AS reg., dýchání čisté alveol., břicho měkkké palp. nebol., perist.+ DKK bez otoků, kůže bez petechií bez hematomů FA:Atram 6.25 mg 1-0-0 Helicid 20 mg 1-0-0 Ursofalk 500mg 0-0-1, Lanbica 15mmg 1-0-0 Caltrtate 600/400mg 0-1-0 Novalgin 500mg tbl. 2 tablety pr1 bolesti po zákroku, max.6 tabletdenně Xgeva cestou urol amb. lx za měsíc Posldní laboratoř: BIOCHEMICK VYŠETŘENÍ : 17.09.19 09:59 Urea 4.1 mmol/1, Na 139 mmol/1, K 4.1 mmol/1, Cl 106 mmol/1, Bi-celk. 34.7 umol/1, ALT 0.54 ukat/1, AST 1.19 ukat/1, GGT 1.64 ukat/1, ALP 1.67 ukat/1, LD 3.32 ukat/1, CB 77.7 g/1, Albumin 35.1 g/1, Glukóza 5.6 mmol/1, CRP 5.8 mg/1, Cystatin 1.27 mg/1, eGFcyst. 0.94 ml/s, TUM 9/2019: CEA 1.83 ug/1, AFP 26.49 kU/1 . - vzestup (11/2018 .. 4.54) CA 19-9 459.0 kU/1 (vzestup ( 6/2019 ... 137) PET trupu (hrudník, břicho, pánev),· aplikováno 293 MBq 18-F-FDG Závěr PET/MR vyšetření: Celkově výrazná progrese od posledního PET/CT. St.p. RFA ložiska jater S4a/8 s viabilní tumorosní tkání nepravidelně kolem ablované zóny nově i s blízkým satelitem, mírná velikostní progrese dalších 2 ložisek jater a nově 2 drobná ložiska jater v S6/7. Nově lymfadenopatie podél v. portae a parakaválně s patol. aktivitou. Progrese metastáz ve skeletu s četnými novými ložisky s patol. aktivitou, při C7 v dif.dg. měkkotkáňová metastáza nebo jen měkkotkáňová složka skeletální metas

Odpověď odborníka, 30. 9. 2019

Dobrý den, v této fázi se jedná o pokročilé onemocnění s histologií, která velmi špatně odpovídá na jakoukoliv onkol. léčbu. Nyní bych se přikláněl spíše k symptomatické léčbě než aktivní pr...

Dotaz 3091

Katarina, 30. 9. 2019

Mám nádor na prsu. Po které chemoterapii,by mnelo nastat zmenšení.

Odpověď odborníka, 30. 9. 2019

Dobrý den, nevím jestli se ptáte na složení nebo na počet chemoterapií. Velmi záleží na typu nádor. buněk. Někdy dojde ke zmenšení po 2 cyklech, jindy to trvá 4 cykly a asi u 20% pacientek ...

Dotaz 3089

svarovska, 28. 9. 2019

Dobry den jsem 10 let po operaci nadoru na ledvine stadium T2 N0M0 GR2 nyni jsem byla na prohlidce po roce rtg i ultrazvuk byl v poradku lekarka mi rekla ze budu chodit jeste 10 let k ni na kontrolu a pak uz kni chodit nebudu muset ze pry po dvaceti letech budu jiz zdrava ja jsem na internetu vsude cetla ze clovek s touto diagnozou musi byt sledovany celi zivot a ze by mel chodit stale jednou rocne na kontroli jsem sledovana jednou rocne na urologii tak jsem se chtela zeptat jak to s temi kontrolami je jestli se po dvaceti letech jiz tedy nemusi me to prijde divne doktorky jsem se na to ani nestacila poradne zeptat a ted tam jdu zase az za rok aco si myslite o me prognoze meho onemocneni do budoucna dekuji

Odpověď odborníka, 28. 9. 2019

Dobrý den, prognoza je velmi nadějné, recidivy po 10 letech jsou výjimečné , ale je pravda, že zrovna u tohoto nádoru sledování prodlužujeme , protože nádor ledviny je trochu zvláštní nádo...

Dotaz 3088

Kristýna, 27. 9. 2019

Dobrý den chtěla jsem se zeptat manželovi byl nalezen nádor na varleti pote odebrání jednoho varlete nález nezhoubny ale byla mu podána jedna dávka chemoterapie kvůli prevenci, chci se zeptet jak dlouho čekat po chemoterapii s plánováním rodiny?

Odpověď odborníka, 27. 9. 2019

Dobrý den, nevěřím tomu, že nádor byl nezhoubný. Zabezpečující jedna dávka chemoterapie se typicky dává po odstranění varlete pro zhoubný nádor. Nikdy jsem neslyšel, že by se chemoterapie ...

Dotaz 3086

Vlasta, 26. 9. 2019

Dobrý den, pane doktore. Je mi 49 let a březnu tohoto roku mi byl diagnostikován Invazivní duktální karcinom pr.prsu cT2N1M0, hist.G3, Ki67 30 %, ER+PR neg, HER 2 neg. Indikována k neoadjuvantní chemoterapii 4xAC, dle efektu taxany, poté pravostranná ablace prsu + exenterace axily a pooperační RT. Velikost dle sona 33x19x25 mm zasahující do podkoží. Absolvovala jsem 4xAC bez efektu a poté byao navržena CHT 12xPaclitaxel týdně. Pro neuropatii jsem absolvovala pouze 6x. V srpnu jsem podstoupila kůži šetřící mastektomii + biopsii sentinelové uzliny. Dg byla změněna na cT2N0M0 a vel. 45x30x40 mm (dle MRI z března). Stupeň regrese po CHT dle Chevalliera 3. Histologicky vše v pořádku, další léčba nepokračuje a byla jsem předána do dispenzární péče. Můj dotaz se týká toho, zda se může N1 změnit na N0 a tedy se mění i navržený postup léčby. Jsem ráda, že mám tak hezké výsledky, ale přeci jenom jsem trošičku na pochybách, i když lékařům věřím. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka, 26. 9. 2019

Dobrý den, ano je to velmi časté. Nicméně ve Vašem konkrétním případě se příliš léčba nemění od původního zámyslu, snad jen zvažovaná radioterapie tímto bude výsledkem ovlivněna. Původní...

Dotaz 3087

Václav, 26. 9. 2019

Dobrý den, potřeboval bych poradit s rozhodnutím, které má udělat má maminka. Maminka onkologicky onemocněla, má nádor v konečníku. Je jí 57 let. Dle petCT jí zjistili, že nádor je celkem malý a je na jednom místě bez metastází. Onemocnění se projevilo tím, že se mamince zvětšila lymfatická uzlina v tříslech. Byla jí poskytnuta léčba v protonovém centru na Bulovce, avšak mamince začaly komplikace a to, že jí při odlitku k léčbě začala uzlina hnisat a musela chodit cca. 3 týdny na chirurgii a mačkali jí z uzliny hnis, který neustále vytékal. Minulý týden maminka podstoupila opět CT, které nebylo vyhodnoceno jelikož měla ve střevech plynatost. Musela proto jet na další, které prý také nebylo vyhodnoceno, jelikož ve střevech byla opět plynatost. Lékař jí dal na výběr, buď si nechá udělat dočasný vývod nebo by musela podstoupit nějaké mega ozářky v Motole. Maminka teď neví jak se rozhodnout i když jí ošetřující lékař poradil vývod a poté léčbu protonem, jelikož se bojí, že když podstoupí operaci, tak se jí projeví metastáze. Prosím Vás o Váš názor, co byste mamince doporučil, jelikož co lékař to jiný názor. Mockrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem V.B.

Odpověď odborníka, 26. 9. 2019

Dobrý den, na to Váš dotaz je složitá odpověď. Nevím přesně , co za léčbu ji bylo poskytnuto v protonovém centru a tak se pak těžko něco doporučuje. O hnisavé uzlině toho vím také velmi mál...

Dotaz 3085

Jolana, 25. 9. 2019

Dobrý den, Přítel ročník 1871 prodělal před skoro 20 lety operaci a odstranění varlete z důvodu zhoubného nádoru.Po operaci následovala chemoterapie.Jednou za rok jezdí do Brna na CT a odběry krve. Příští rok to bude už 20 let a od operace má výsledky v pořádku. Mám otázku.Ještě hrozí nějaká recidiva,nebo se dá předpokládat,že se vyléčil úplně.Z toho,že se to vrátí třeba i v jiné formě máme samozřejmě obavy.Jaká je prognóza, když je 20 let klid? Děkuji moc za odpověď Jolana Marešová

Odpověď odborníka, 25. 9. 2019

Dobrý den, máte již přítele v letech /r. 1871/ ... Tam bych už žádné obavy neměl :-) . Ale nyní vážně. Prognóza je nyní výjimečně dobrá, už bych neměl žádné obavy z recidivy onemocnění...

Dotaz 3084

svarovska, 20. 9. 2019

Dobry den pane doktore chtela bych se poradit ohledne tumoroveho markru ca 19-9 v nasi laboratori maji referencni hodnoty do 37 ja jsem mela pred pul rokem 4 takze velmi nizke nyni jsem mela 7 takze jse to nepatrne zvysilo chtela jsem se zeptat jestli tyto hodnoty muzou byt i u zdrave osoby nebo jestli zdravi clovek ma nulove hodnoty a jestli me zvyseni z tech 4 na 7 i kdyz se vejdu do referencnich hodnot tedy tech 37 je uz nejak nebezpecne dekuji

Odpověď odborníka, 20. 9. 2019

Dobrý den, buďte zcela v klidu, jistě nejde o nic nebezpečného. Hodnota tumorových markerů běžně kolísá . Pokud je to ve fyziol. mezích, pak je to bez problémů......

Dotaz 3083

Anonym, 19. 9. 2019

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, respektive poskytnutí informací ohledně biologické léčby. Mně velmi blízké osobě (v rodině) byl ultrazvukem zjištěn nález na žaludku - je to 2 roky zpátky, dozvěděla jsem se to předevčírem. Dotyčná osoba odmítá jakékoliv další zjišťování (bylo jí napsáno, vyšetření gastroskopií) - to však odmítá ... Problémy, které prý má: bolesti žaludku, nevolnost - zvracení přijaté potravy ... prý teď asi 2 týdny cokoliv snědla, vyzvracela => velmi zhubla ... Co vím, během oněch 2 let se domnívala, že potíže, které měla, byly způsobené bakterií helicobakter - opatřila si nějaké drahé léky a dosud pomáhaly ... stav se však před pár týdny zhoršil, že si dotyčná osoba došla opět k lékaři a ten jí předepsal opět vyšetření gastroskopií + nějaké léky na bolest ... pokud si léky na bolest bere, může fungovat dá se říci normálně - i se nají + stará se o barák, zvířata, o děti, učí se s nimi, aby měli školu v pořádku (potřebují to), zařizuje po městě, malého vyzvedává ze školy ... má toho skutečně na starost velmi moc a zvládá ... i má dobrou náladu ... Mám o ni strach, protože až jí tyto léky "na bolest" dojdou, bude jí asi zase zle (protože když si je nevezme, tak jí zle skutečně je ...) Co vím, na ultrazvuku před těmi 2 lety zjistili, že jí tam "něco" prorůstá zvenčí žaludku směrem dovnitř... Osoba je zásadně proti chemoterapii atp. ... její filozofie je, že když už se má trápit, tak ať má alespoň hezký zbytek života, který jí ty léky de facto umožňují, a protože se v okolí setkala s několika lidmi, kteří podlehli nějakým rakovinám a byli na chemoterapii, ví, že takto "dožívat" nechce ... Navíc si nemůže dovolit "jít si lehnout do nemocnice a nefungovat" (byť jsem se nabízela jako pomoc, že si přeruším školu, přijedu k nim a "vezmu to doma za ni") Jednomu člověku v okolí (sportovec) chemoterapie sice původní rakovinu zlikvidovala, ale vedlejším účinkem byly zas jiné velké zdravotní potíže (něco s krví, nevím přesně - leukemie asi ne, nevím ...) Našla jsem právě, že existuje tzv. biologická léčba, ale že záleží na nějaké té "struktuře" nádoru, aby byla vůbec účinná ... 1) chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se ta struktura nádoru zjišťuje a jak se k této léčbě může dotyčná osoba dostat (pokud by měla zájem). 2) Také jsem zjistila, že náklady na tuto léčbu jsou vysoké, chtěla jsem Vás poprosit o odhad (cena za rok). 3) Poslední věc, která je možná hloupá, ale napadla mě ... jak je to v dnešní době s transplantací orgánů? Mnoho přístupných informací není, našla jsem jen, že asi v roce 2015 transplantovali v IKEM asi 5 orgánů naráz, ale nikde jsem už nedohledala, zda dotyčný přežil a mohl normálně fungovat ... Jak je to s žaludkem? (+ jsem našla, že nějaká žena žije bez žaludku, ale to mi přijde jako bulvár a nevěřím tomu...) (Jinak, osobě je 47 let, není obézní, žádné zdravotní problémy dosud neměla, jen od dětství trpívala na alergie (některé ovoce, oříšky, jarní pyly)) 4) Pokud Vás napadá jakákoliv jiná rada, která by mohla pomoci, prosím Vás o ni ... Osobu jsem směřovala na komplexnější vyšetření, ale odmítá a já to musím respektovat a jsem jí oporou ať se rozhodne, jak se rozhodne, hodně prý dělá psychika (a skutečně, jeli vystavena stresovým podmínkám, je jí hůř, a je-li vše v pohodě, je jí lépe - na společné dovolené u moře (údajně) dokonce léky i vysadila a bylo jí dobře... nechci o maminku přijít, je jí teprve 47, prosím jestli to je možné, moc Vás prosím, poraďte ... Omlouvám se za tak chaotický a zdlouhavý dotaz Předem mockrát děkuji ...

Odpověď odborníka, 19. 9. 2019

viz předchozí odpověď...

Dotaz 3082

Anonym, 18. 9. 2019

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, respektive poskytnutí informací ohledně biologické léčby. Mně velmi blízké osobě (v rodině) byl ultrazvukem zjištěn nález na žaludku - je to 2 roky zpátky, dozvěděla jsem se to předevčírem. Dotyčná osoba odmítá jakékoliv další zjišťování (bylo jí napsáno, vyšetření gastroskopií) - to však odmítá ... Problémy, které prý má: bolesti žaludku, nevolnost - zvracení přijaté potravy ... prý teď asi 2 týdny cokoliv snědla, vyzvracela => velmi zhubla ... Co vím, během oněch 2 let se domnívala, že potíže, které měla, byly způsobené bakterií helicobakter - opatřila si nějaké drahé léky a dosud pomáhaly ... stav se však před pár týdny zhoršil, že si dotyčná osoba došla opět k lékaři a ten jí předepsal opět vyšetření gastroskopií + nějaké léky na bolest ... pokud si léky na bolest bere, může fungovat dá se říci normálně - i se nají + stará se o barák, zvířata, o děti, učí se s nimi, aby měli školu v pořádku (potřebují to), zařizuje po městě, malého vyzvedává ze školy ... má toho skutečně na starost velmi moc a zvládá ... i má dobrou náladu ... Mám o ni strach, protože až jí tyto léky "na bolest" dojdou, bude jí asi zase zle (protože když si je nevezme, tak jí zle skutečně je ...) Co vím, na ultrazvuku před těmi 2 lety zjistili, že jí tam "něco" prorůstá zvenčí žaludku směrem dovnitř... Osoba je zásadně proti chemoterapii atp. ... její filozofie je, že když už se má trápit, tak ať má alespoň hezký zbytek života, který jí ty léky de facto umožňují, a protože se v okolí setkala s několika lidmi, kteří podlehli nějakým rakovinám a byli na chemoterapii, ví, že takto "dožívat" nechce ... Navíc si nemůže dovolit "jít si lehnout do nemocnice a nefungovat" (byť jsem se nabízela jako pomoc, že si přeruším školu, přijedu k nim a "vezmu to doma za ni") Jednomu člověku v okolí (sportovec) chemoterapie sice původní rakovinu zlikvidovala, ale vedlejším účinkem byly zas jiné velké zdravotní potíže (něco s krví, nevím přesně - leukemie asi ne, nevím ...) Našla jsem právě, že existuje tzv. biologická léčba, ale že záleží na nějaké té "struktuře" nádoru, aby byla vůbec účinná ... 1) chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se ta struktura nádoru zjišťuje a jak se k této léčbě může dotyčná osoba dostat (pokud by měla zájem). 2) Také jsem zjistila, že náklady na tuto léčbu jsou vysoké, chtěla jsem Vás poprosit o odhad (cena za rok). 3) Poslední věc, která je možná hloupá, ale napadla mě ... jak je to v dnešní době s transplantací orgánů? Mnoho přístupných informací není, našla jsem jen, že asi v roce 2015 transplantovali v IKEM asi 5 orgánů naráz, ale nikde jsem už nedohledala, zda dotyčný přežil a mohl normálně fungovat ... Jak je to s žaludkem? (+ jsem našla, že nějaká žena žije bez žaludku, ale to mi přijde jako bulvár a nevěřím tomu...) (Jinak, osobě je 47 let, není obézní, žádné zdravotní problémy dosud neměla, jen od dětství trpívala na alergie (některé ovoce, oříšky, jarní pyly)) 4) Pokud Vás napadá jakákoliv jiná rada, která by mohla pomoci, prosím Vás o ni ... Osobu jsem směřovala na komplexnější vyšetření, ale odmítá a já to musím respektovat a jsem jí oporou ať se rozhodne, jak se rozhodne, hodně prý dělá psychika (a skutečně, jeli vystavena stresovým podmínkám, je jí hůř, a je-li vše v pohodě, je jí lépe - na společné dovolené u moře (údajně) dokonce léky i vysadila a bylo jí dobře... nechci o maminku přijít, je jí teprve 47, prosím jestli to je možné, moc Vás prosím, poraďte ... Omlouvám se za tak chaotický a zdlouhavý dotaz Předem mockrát děkuji ...

Odpověď odborníka, 18. 9. 2019

Dobrý den, nemohl jsem dříve reagovat , byl jsem služebně mimo republiku. Domnívám se, že bez histol. verifikace - tedy bez gastroskopie se dále nepohneme. je otázkou zda v tomto stavu bu...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři