Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

diagnóza N63

Michaela, 1. 8. 2020

Dobrý den, před více jak měsícem jsem byla odeslána na sono prsou, pak hned mamograf, za 14 dní znova sono a týden na to biopsie . Než jsem podstoupila biopsii, měla jsem mezitím 2 jiné diagnózy. Teď mám stanovenou N63. Pořád mám pocit, že neví přesně co to je. Celou dobu od zjištění mám bolesti, je nějaká léčba nebo budu žít s bolestma? Proč musím postupovat za 2 měsíce zase sono vyšetření a proč musím být vedena na onkologii? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 20. 8. 2020

Dobrý den, pod diagnóza N63 se skrývá neurčitá bulka v prsu. Je to často úvodní diagnóza než se definitivně /často histologicky / potvrdí , o co přesně jde. Neznám výsledek histologie a t...

Schwanom

Vladislava, 1. 8. 2020

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně schwannomu. Manželovi byl odoperován nádor kořene L4 kdy histologicky byl potvrzen Schwannom chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost recidivy a zda je Schwannom dědičný. Děkuji Kupcova

MUDr. Martin Šmakal, 20. 8. 2020

Není známo , že by Schwanom byl dědičný, prognoza bývá dobrá, někdy má spíše sklon k lokálním recidivám...

vysoká hladiny D-dimerů

Věra, 27. 7. 2020

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, na vysoké hladiny D-dimerů a opakující se trombózu. Bylo nám řečeno, že pokud se to opakuje, může se jednat i o nějaké nádorové onemocnění. Ale zatím nám nebylo provedeno žádné další vyšetření, takže můj dotaz je, u jakých nádorových onemocnění se tyto stavy vyskytují? Děkuji, V.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, ano je pravda že opakující se trombózy jsou důvodem k podrobné vyšetření na vyloučení nádorového onemocnění....

Dotaz

Alena, 26. 7. 2020

Dobrý den. Teta byla od června 2019 léčebná o obvodním lékařem na afty v puse. V listopadu ji byla diagnostikovana rakovina kořene jazyka. Podstoupila onkologickou léčbu cíleným ozařováním nádoru, v únoru a březnu 2020. Nyní ji při ČT bylo zjištěno metastaze na obou plicích asi 4-5cm průměr. Nádor v krku má nekroticky a tkáň okolo taky. Přestává mluvit. Má ještě vysoké odvapneni kosti, příští týden jede na scintigrafii. Teď postupuje imunologickou léčbu. Vím, že se vás každý ptá, kolik asi zbývá času, víme co přijde a počítáme s tím...... Vím, že u každého je to individuální, ale jen se chci zeptat, kolik asi tetě zbývá...... Má silné bolesti, nemůže polykat, dává si jen pegem, nohy má hrozně slabé....... Děkuji za odpověď. AV

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, bohužel nemá dobrou zprávu, myslím, že tento stav mnoho měsíců nevydrží, spíše několik týdnů......

boulička v podkoží

Natálie, 26. 7. 2020

Dobrý večer, měla bych dotaz ohledně mé dcery (19 měsíců). Již 4-5 týdnů má v podkoží na stehně z boku malou bouličku, cca 1 cm, na pohled není viditelná, ale na kůži nad ní má exém, protože ji to místo svědí. Když ji bouličku prohmatávám, je vidět, že je místo citlivé. Navíc jsem jí našla mírně zvětšenou uzlinu v třísle na stejné straně. Byla jsem s ní již na ultrazvuku i Rtg, na chirurgii, ortopedii i u kožní lékařky. Všude to ale bylo honem, honem a bylo mi řečeno, ať měsíc vydržím, ale že to asi nic nebude. Ovšem nikdo mi už neřekl, co to teda může být. Velice se bojím např. sarkomu. Myslíte, že by to již na ultrazvuku paní doktorka poznala? Mám si sjednat vyšetření radši v nějakém velkém městě? (Bydlíme v menším) Případně na jaké oddělení toto směřovat, přímo tedy na onkologii? Už jsem z toho opravdu nešťastná, pořád mi hlavě bije na poplach, nelíbí se mi jak si to místo škrábe a že se boulička již nevstřebala a je stále stejná, navíc mi přijde, že ji cítím poslední dny víc. Od posledního ultrazvuku je to dva týdny a změna v bouličce žádná. Děkuji mnohokrát za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, diagnostika sarkomu není skutečně z UZ vyšetření jednoduchá,to s Vámi souhlasím. Ale že se jedná o něco zhoubného, to by se na ultrazvuku poznat mělo. Já bych opravdu klidně měsí...

melanom

Andrea, 25. 7. 2020

Dobry den,manzelovi odstranovali podezrele znamenko a dle histologie se ukazalo,ze se jedna o melanom (0,75mm).Manzel bude nyni sledovan na pravidelnych kontrolach na dermatologii.Chtela bych se zeptat,zda vcasne zachyceni melanomu s touto hodnotou znamena vysokou nadeji na uplne vyleceni?Moc vam dekuji.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, ano, šance na úplné vyléčení je vysoká....

mutace BRCA2

Vlasta, 20. 7. 2020

Dobrý den, jsem po celkové ablaci prsu (již druhého prsu), první operaci včetně chemoterapie, ozařování, ovarektomie jsem prodělala před 28 lety. Od té doby do letošního roku vše bez problémů, žádné léky ve vztahu k dg. jsem nebrala. Nyní je mně 63 let, nyní po celkové ablaci 2. prsu. Dg: invazivní duktální karcinom G2 s neuroendokrinní diferenciací C50.9 nevětší rozměr 17 mm pT1cN(sn)0 (0/4) 4 sentinelové uzliny negativní Estrogenové receptory 100 % nádor. buněk Progesteronové receptory 85 % n.b. Ki67 50 % n.b. HER2+ - slabě pozitivní - průměrný počet kopií chromozomu 17 v jádře 2,02 - průměrný počet kopií genu HER 2 v jádře je 4,52 - celkový poměr počtu kopií genu HER2 a chromozomu 17 je 2,24. Jsem nositelkou BRCA2. Byla u mě zahájena hormonálí léčba FEMAROU, názor operatéra, že se jedná o dostačující léčbu, názor onkologa ke zvážení chemoterapie. Mám se rozhodnout, zda chemo chci podstoupit. Mám dotaz: domníváte se, že je chemoterapie nutná? Mám obavy z léčby, vzhledem k tomu, že se od r. 2002 léčím s trombocytopenii ITP (prodělaná dlouhodobá léčba kortikoidy), nyní v případě ataky nasazovány imunoglobuliny. Hodnoty destiček mně klesají po virozách nebo různých alergických reakcích Byla bych velice vděčna za názor. zda je chemoterapie vzhledem k nálezu nutná nebo riziková ve vztahu k ITP, či by mohla postačit léčba hormonální. Moc děkuji. vk

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, Já bych v tomto konkrétním případě asi zůstal na hormonální léčbě, chemoterapie by mohla být nedokončená či vysoce riziková při Vaší ITP. Jen si myslím, že již dávno měla být o...

zduřelá uzlina

Pavla, 17. 7. 2020

Dobrý den, je mi 43 let a před 9ti měsíci jsem u vás v hořovické nemocnici porodila. Nekojila jsem, ale ještě půl roku po porodu se mi tvořilo mléko. Teď už se netvoří, ale občas cítím v levém prsu neurčitou bolest, jakoby zdurelou uzlinu, ale nedokážu nic nahmatat. Do toho se mi udělala před měsícem na obou prsech (téměř po celé ploše) červená svědivá vyrážka, která se teď před menses ještě zhoršila. Přečetla jsem si, že se může jednat o příznak rakoviny prsu. Chci se tedy zeptat, jaké vyšetření a kde byste mi doporučil (obvodní lékař, gynekolog, kožní)? Nebo to může být ještě v souvislosti s porodem, respektive laktací? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, ukázal bych to svému gynekologovi či porodníkovi,Z vyšetření by mi přišel nejrozumnější ultrazvuk. Souvislost s laktací to jistě může mít......

rakovina močového měchýře

manzelka pacienta, 16. 7. 2020

manzel-79 let- ma diagnost. rakovinu mocoveho mechyre.operace ani jiny zakrok vzhledem k jeho celkovemu zdrav.stavu nebyla doporucena ani chemoterapie. v soucasne dobe je jiz jen lezici pacient.ma potize s polykanim a jidlo i piti dostava injekcni strikackou. chtela bych se zeptat jakou stravu mu muzeme davat,protoze je velmi zeslably a hubeny.doporucili nam davat detskou vyzivu+banan+piskoty,max .vyvar s mrkve,kureciho masa a brambor.zda se mi to malo a tak prosim o doporuceni,co muze vsechno jist.dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, doporučil bych nějakou nutriční stravu jako jsou Fresubin či Nestle či Nutricia drinky. Poradí vám v každé lékárně, jsou volně ke koupení, některé dokonce hradí pojišťovny....

rakovina tlustého střeva a Crohnova nemoc

Erika, 16. 7. 2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak moc vysoké riziko rakoviny tlustého střeva je u lidí s Crohnovou chorobou a pokud už rakovina ve střevě je , tak jestli jde rakovina operovat ( odoperovat část střeva ) nebo zda je část střeva kde operace není vůbec možná. Dále mě zajímá , jestli má vůbec smysl dělat preventivní opatření jako hlídat si zdravou stravu , sport a pod. když už člověk trpí na nějakou chronickou nemoci střev a je tak stejně v ohrožení rakoviny střeva. Mám Crohnovu chorobu v mírném stadiu , jen občasné bolesti břicha, jinak žádné omezení nemám , jím zdravě + cvičení a beru Pentasu. Děkuji za odpovědi. Bublíkova Erika

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, na stejný dotaz jsem již odpovídal nedávno... U Crohnovy choroby hodně závisí na tom, jak moc je onemocnění pokročilé a aktivní. Riziko rakoviny tlustého střeva je vyšší, ale ...

onkomarkry

navratil, 14. 7. 2020

dobry den jeste k predesle odpovedi z 9.7. ohledne mr slinivky doporucil jste nabrat onkomarkry ty mi byli nabrany ca 19,9-4,5 a cea - 2 tak ze nizke nemuze se treba jednat tedy o nador i kdyz jsou markry nizke a je tam ta nehomogenita 19 mm dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 30. 7. 2020

Dobrý den, nízké onkomarkery potvrzují, co jsem předpokládal, tedy že asi nepůjde o nádorové onemocnění... Nic v životě není nikdy stoprocentní, ale toto se jeví jako velmi pravděpodobné...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři