Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz 3105

svarovska, 8. 11. 2019

Dobry den delsi dobu mivam zazivaci obtize bolesti brichabyla jsem vysetrena hadickou do zaludku mislym ze tomu rikaji gastroskopie vysledek byl v poradku ale odebrali vzorek na biopsii kde napsali castice zaludecni sliznice z antrokorporalniho prechodu s obrazem mirne az stredne tezke chronicke,fokalne mirne aktivni gastritidy smirnou hyperplazii foveolarni vrstvy myslim si ze se asi jedna o nejaky chronicky zanet ale zarazila me ta hiperplazie foveolarni vrstvy nemuze se jednat o neco nebezpecneho mohl by ste mi prosim upresnit ten nalez dekuji

Odpověď odborníka, 8. 11. 2019

Dobrý den. nemyslím si, že je to v této fázi nebezpečné, ale kontrolní gastroskopie po event. léčbě by jistě byla vhodná......

Dotaz 3102

Veronika, 6. 11. 2019

Dobrý den, V červnu jsem byla na biopsii prsu a výsledek by smíšený fibreadenom. Příští týden jdu na operaci, na vyndání nádorů. Chtěla bych vědět, zda výsledky z hystologie mohou ukázat, že se jedná o zhoubný nádor? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 6. 11. 2019

Dobrý den, pokud myslíte definitivní histologii z vyoperovaných ložisek, pak musím odpovědět že ANO, Ale je to málo pravděpodobné, výjimečně se to však stává......

Dotaz 3101

Daniel, 4. 11. 2019

Dobrý den, rád bych se zeptal na diagnózu mého otce: 69 let, od 5/2019 diagnostikován malobuněčný karcinom plic s drobnou metastázou do téhož laloku (v oblasti mediastina), zároveň po ozáření mozku na Lex.gamanoži na Homolce (po kterém bylo zamítnuto chirurgické odstranění nádoru). Podstoupil 4 cykly chemoterapie (zmenšení nádoru o 13 %), nyní podstupuje radioterapii (naplánována na 14 dní 2x denně). Rád bych se zeptal, pokud dojde ke stabilizaci, v jakém časovém horizontu hrozí recidiva? Lze po této léčbě ještě něco udělat? Extistuje nějaká další podpůrná léčba, biologická léčba, popř. zařazení do nějaké klinické studie nových léčiv? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka, 4. 11. 2019

Dobrý den, úplně nerozumím posloupnosti léčby. Odstranění nádoru odkud z plic ??? z mozku ??? Radioterapie je nyní čeho ??? Recidiva hrozí bohužel kdykoliv a bohužel i brzy... Zařazení d...

Dotaz 3100

Marcela Radevová, 17. 10. 2019

Tchyně 90 let před cca 10 lety byla operována na maligní nádor v oblasti levé očnice. Nepodařilo se ho i po dalších operacích zcela odstranit. Nevidí již na oko a dělají se jí tam strupy a stále z oka něco vytéká i s krví. Ráda bych zaslala i foto. Nikdo s tím nechce nic dělat. Mohu přiložit i lékařské zprávy. Bylo nám řečeno že nánor může prorůst až do mozku a pak se neví co se stane. Je na svůj věk vělmi vitální a toto jí dost omezuje. Jedná s mi také o o, jaká by měla být hygiena místa aby nedošlo k infekci. Děkuji za odpověď. Radevová - snacha.

Odpověď odborníka, 17. 10. 2019

Dobrý den, rád bych Vám poradil , jak ošetřovat tento lokální problém, ale to vůbec není v mé gesci, nikdy jsem to nedělal. Jistě to patří do péče ophtalmologů či event. radioterapeutů, pok...

Dotaz 3099

Daniela, 14. 10. 2019

Dobrý den, manžel(59 let) má provedenou resekci střeva (3/19)pro Ca recta III.st. bez metastáz, 1 pozitivní uzlina - uvádí se s nižším rizikem. Prodělal 4 cykly chemoterapii, užíval Xelodu (do 6/19). Do září vše probíhalo relativně normálně, teď se objevila neuropatie nohou, ale poslední měsíc má manžel průjmy. Týden strávil na infekčním, s podezřením na střevní chřipku, výsledky byly negativní. Gastroeneterolog nasadil Smectu, Imodium, Hylac a dietu. Průjmy stále trvají, tzv. malou kolonoskopii měl v září, vše OK, včetně onkomarkerů. Gastroenterolog teď nasadil manželovi Reasec a dietu bez ovoce, zeleniny, vlákniny. Lékař říká, že tento stav může trvat až rok, než se vše upraví. Manžel samozřejmě zhubnul, ale jiné potíže nemá, chuť k jídlu velkou. Je možné, aby došlo k takové změně ve vyprazdňování (občas noční nehody), když po léčbě byl stav již relativně OK. Může být problém také v neuropatii, že by zasáhla i střeva? Omlouvám se rozsáhlý popis a moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka, 14. 10. 2019

Dobrý den, nevím, zda měl manžel jen Xelodu či v kombinaci s Oxaliplatinou /která dělá neuropatie../ To by byl zásadní rozdíl. Neuropatie střeva je méně pravděpodobná, spíše to bude poškoze...

Dotaz 3098

Blanka, 10. 10. 2019

Dobrý den, manžel (1962) byl v 7/2013 operován na rakovinu prostaty (RAPE- Mostiště). Po operaci měl výsledky tPSA 0 a pak při každé půlroční kontrole se pomalu hodnoty zvyšují. V 10/2018 měl tPSA 0,24, a teď 10/2019 už tPSA 0,47. Proč se tak děje? Jakou léčku navrhujete? Manžel je nekuřák, vedeme zdravý životní styl, přesto se nám nedaří stoupající tPSA zastavit. Prosím poraďte. Předem děkuji. Blanka

Odpověď odborníka, 10. 10. 2019

Dobrý den, takto stoupající PSA je jistě zvednutý prst pro nebezpečí. Manžela bych nejprve řádně vyšetřil /např. cholinový PET / , abych věděl zda k recidivě došlo a event. kde. Poté bych ...

Dotaz 3097

Jana, 9. 10. 2019

Dobry den, 20.7.2018 mi byla ukoncena chemoradioterapie pro dlazdicobunecny karcinom analniho kanalu v nejsirsim rozmeru dle MR 3 cm, ne uzliny, ne meta. Hpv pozitivni. Nyni kompletni remise. Je mi 34 let. Prosim o informaci, kdy je mozne povazovat pacienta za vyleceneho, kdy nemoc nejcasteji recidivuje a jake jsou obecne moje vyhlidky? Dekuji.

Odpověď odborníka, 9. 10. 2019

Dobrý den, nemoc nejčastěji recidivuje do 3 let, poté procento recidiv prudce klesá. Neznám lépe podrobnosti o rozsahu nádoru a tak se mi prognozy dělají špatně. Ale pokud bylo docíleno kom...

Dotaz 3096

Pavlína Chludová, 5. 10. 2019

Dobrý den,prosím vás chtěla bych se zeptat na masáž.Mám rakovinu prsu G3 tripple negativní s malou metastází pod paží.Jsem v půlce chemoterapii.Bolí mě záda a zajímalo by mě,jestli můžu na klasickou masáž s masírování mastí nebo radši nějaký olejícek,télový krém....Děkuji vám za odpověď

Odpověď odborníka, 5. 10. 2019

viz předchozí odpověď...

Dotaz 3093

kucera, 4. 10. 2019

Dobry den jeste k predesle odpovedi jsem se chtel zeptat kolik roku je tak rizikovych ze se vytvori metastaze ajestli se u tohoto meho stadia po 8letech i u nekterych vasich pacientu vytvori metastaze nebojen u vyssiho stadia onemocneni dekuji

Odpověď odborníka, 4. 10. 2019

Dobrý den, rizikových je tak 100let, i u Vašeho stadia se ještě nyní mohou vytvořit metastázy. Ale jak jsem již psal riziko je minimální, to pravděpodobnější, že sem spadne atomová bomba :-...

Dotaz 3094

Pavlína Chludová, 4. 10. 2019

Dobrý den,prosím vás chtěla bych se zeptat na masáž.Mám rakovinu prsu G3 tripple negativní s malou metastází pod paží.Jsem v půlce chemoterapii.Bolí mě záda a zajímalo by mě,jestli můžu na klasickou masáž s masírování mastí nebo radši nějaký olejícek,télový krém....Děkuji vám za odpověď

Odpověď odborníka, 4. 10. 2019

Dobrý den, byl bych opatrný na postižené straně. Masáž zad by Vám neměla ublížit, ale oblast kolem ram. kloubu či paži bych jistě nechal na odbornících, kteří se touto problematikou zabývaj...

Dotaz 3095

Pavlína Chludová, 4. 10. 2019

Dobrý den,prosím vás chtěla bych se zeptat na masáž.Mám rakovinu prsu G3 tripple negativní s malou metastází pod paží.Jsem v půlce chemoterapii.Bolí mě záda a zajímalo by mě,jestli můžu na klasickou masáž s masírování mastí nebo radši nějaký olejícek,télový krém....Děkuji vám za odpověď

Odpověď odborníka, 4. 10. 2019

viz předchozí odpověď...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři