Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Akutní leukémie

Dotaz, 5. 12. 2020

Dobrý deň Vám prajem pán doktor, chcela by som sa spýtať mám 17 ročnú sestru ktorej bola diagnostikovana akútna leukemia, aktuálne čakáme na výsledky histológie aby sme vedeli čo ďalej, mame ale problém že jej telo bojuje s krvnými doštičkám a nevytvára ich. sú jej stále dopĺňané, chcela by som sa spýtať či si myslite že existuje liečba ako napríklad imunoterapia alebo niečo podobne čo by nám mohlo pomôcť. Ďakujem

MUDr. Martin Šmakal, 23. 12. 2020

Dobrý den, léčba nedostatku krevních destiček je sporná pro množství nežádoucích účinků a v praxi se prosazuje jen ojediněle......

Léčba štítné žlázy

Dotaz, 16. 12. 2020

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Léčím se se štítnou zalzou beru euthyrox 25mg. Mám 2 uzly hypoechogenni. Minulý rok mě dělaly naposled ultrazvuk. Letos jsem byla pouze na krvi která dopadla normálně. Nyní mě je asi týden špatně motá se mě hlava jsem malatna krk neboli nic... Dělaly mě krevní testy... I srdce vše v pořádku. Je možné že se mě z uzlu stala již rakovina? Četla jsem že jsou příznaky rakoviny štítné žlázy hypertenze. Jakože vysoký tlak nervozita malatnost..... Mě Teda tlak litá. Děkuji mnohokrát.

MUDr. Martin Šmakal, 22. 12. 2020

Dobrý den, rakovinu nepředpokládám, zkušený endokrinolog na ultrazvuku pozná, zda uzly jsou zhoubné či alespoň podezřelé. Pak by jistě doplnil punkci těchto struktur. Příznaky, které uvádí...

Onkologická centra v Praze

Dotaz, 13. 12. 2020

V BU Prague No 1 na mammografu a biopsii mi byl zjištěn karcinom prsuTeď mě poslali na mag. rezonanci a mám jít na operaci .Já vlastně nevím čí jsem pacientka? JenPo telefonu jsem mluvila s Mudr .Reifovou z Mamma Centra. Jak se dostanu na léčení do Onkologického centra? jak se to dělá? Jsem z Prahy . děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 22. 12. 2020

Dobrý den, onkologických center je v Praze hned několik. a ještě k tomu řada dalších výborných pracovišť, která se rovněž o pac. s ca prsu starají. Pokud zmiňujete MUDr.Reifovou,prakticko...

regenerace sliznice

Dotaz, 9. 12. 2020

Dobrý den, můžete mi, prosím, doporučit nějaký přípravek na regeneraci sliznic a obecně regeneraci organismu po prodělané radioterapii na jaře (rakovina nosohltanu). Dosud přetrvávají výrazné následky - krusty v nosohltanu, rýma, zalehlé uši, bolest hlavy. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 16. 12. 2020

Dobrý den, velmi záleží na lokálním nálezu a nelze takto na dálku něco doporučit, co už např. za týden třeba vůbec nebude vhodné. Je potřeba to konzultovat s radioterapeuty a ORL speciali...

hyperkeratóza a parakeratóza

Dotaz, 6. 12. 2020

Dobrý den, mám provedeny dvě cytologie s odstupem měsíce - prokázána hyperkeratóza a parakeratóza, reaktivní změny - žl. bb, leu ++, ery++/+++, metaplázie včetn nezralé - bez neoplastických intraepiteliálních změn a malignity. Jinak dle UZ diag. ademomyozní myometrium, EM 6,4 nesusp.. Tento měsíc jsem si zaplatila i LBC - výsledek: uspokojivý, endocervikální/TZ oblast přítomna, reaktivní buněčné změny, bez neopl. intraepit. změn a malidnit. Dle kolnoskopie - hojné ON, hyperkeratosa u č. 11 a č.1. A v lednu neg. HPV. Můj dotaz je takový - jaká je možnost rakoviny děložního čípku v tuto chvilku, tedy hlavně toho, že bych měla adenokarcinom. Mám na čípku malé etropium. A další dotaz je takový zda mohu ještě raději podstoupit klidně nějaké placené vyšetření pro svůj klid. A ještě zda UZ vyšetření odhalí adenokarcinom v čípku a hrdle?? Děkuji moc

MUDr. Martin Šmakal, 14. 12. 2020

Dobrý den, domnívám se , že jste nyní kvalitně vyšetřena a z adenokarcinomu čípku bych nyní obavy neměl. žádné další vyš. bych nyní neindikoval. Nevím však kolik je Vám let a tak bych jis...

odstraněni polypu z kolonu

Dotaz, 4. 12. 2020

Po odstraněni polypu z kolonu byl zjištěn jeho zhoubný charakter a bylo mi doporučeno odebrání větší části tlustého střeva za účelem zabranění možného rozšíření do okolí. Mám určité obavy zda tato destruktivní metoda je na místě když žádné negativní projevy se zatím nevyskytují.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 12. 2020

Dobrý den, myslím, že to je vhodné, nepovažoval bych to za destruktivní metodu. Až budete mít problémy , bude asi pozdě... Prim.MUDr.Šmakal Martin...

nádor děložního čípku

Dotaz, 2. 12. 2020

Dobrý den, byl mi diagnistikován nádor děložního čípku druhý měsíc po porodu. Dá se hned z biopsie poznat zda jde o zhoubný nádor? Pan Primář mi sdělil, že mi odeberou delohu. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 11. 12. 2020

Dobrý den, ano zcela jistě se to dá poznat Prim.MUDr.Šmakal Martin...

pozitivní HPV virus

Dotaz, 30. 11. 2020

Dobrý den, dnes mi volala sestra z ordinace gynekologa, že mi vyšel pozitivní HPV virus. Už od září mě začal trápit nepravidelný cyklus, velmi silná menstruace, do toho jsem byla léčena (antibiotika) na opakovaný zánět močových cest (přítomnost krve v moči). Posléze se přidal i výtok, ten stále trvá. Bolí mě v podbřišku, mám pořád pocit, že mám nateklé nohy. Gynekolog mi předepsal hormonální léčbu na srovnání cyklu. To bylo předtím, než byly výsledky. Sestra mě objednala na prohlídku, ale až za 14 dní, kde mi prý udělají odběr z čípku. Jsem z toho velmi nervózní, protože veškeré příznaky, které na sobě pozoruji se vyskytují u rakoviny děložního čípku. Je normální, že mě objednala až za takhle dlouho? Jsou moje obavy oprávněné? Děkuji předem za jakoukoli odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 12. 2020

Dobrý den, objednali za v rekordně krátkém termínu, 14 dní ve Vašem případě nemůže z hlediska event.nádor. postižení nic zhoršit. Ale chápu Vaši nervozitu, nicméně tyto příznaky ještě nád...

Operace dělohy

Dotaz, 30. 11. 2020

Dobrý den Vám přeji Pane primáři Šmakal, mohla bych Vás poprosit o zodpovězení pár otázek ohledně mé maminky, která je onkologickým pacientem ? Ve středu ji čeká operace dělohy, ve která má karcinom a musí jí vyoperovat i uzliny z celého břicha. Chtěla bych se o maminku po návratu z nemocnice postarat. Je možné zažádat si o nějaké ošetřovné na rodiče? Popřípadě jak dlouho je možné ho využít v těchto případech prosím? Maminku čeká i ozařování nebo chemoterapie, teď nevím která z možností je správně. Mohla bych se Vás prosím narovinu zeptat, kolik lidí se podle Vás uzdraví po takové rakovině? Jsou možné i komplikace po operaci ? Nezlobte se za tolik otázek. Jsem už z toho čekání unavená a psychicky vyčerpaná. Mockrát Vám děkuji za Váš čas a odpověď. Přeji Vám krásný den.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 12. 2020

Dobrý den, zde jsou odpovědi na Vaše otázky: Je možné zažádat si o nějaké ošetřovné na rodiče? Ano , ale lépe Vám s tímto poradí Váš prakt. lékař. Popřípadě jak dlouho je možné ho využít...

Odebrání obou naděr

Dotaz, 16. 11. 2020

dobrý den pane doktore mám na Vás dotaz .mam jit na odebrání obou nader.už mám vyoperovane jedny uzliny musi mi být vyoperovany druhé uzliny kdyz tam žádný nález nebzl dekuji zy odpověd.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 12. 2020

Dobrý den, mám málo informací, ale předpokládám , že to nebude potřeba Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Diagnóza gynekologického zhoubného nádoru

Dotaz, 11. 11. 2020

Dobrý den, pane doktore, prosím o Váš názor na úspěch vyléčení pro diagnózu gynekologického zhoubného nádoru (děložní čípek): "V děložním hrdle zastižen bazaloidní dlaždicobuněčný karcinom (grade 3) postihující oba pysky v podélné ose dělohy se zastiženou karcinomovou lymfangiopatií. 8 lymfatických uzlin bez karcinomu / ca colli uteri IB1 (pT1b1 N0 M0), gr. III, přítomna masívní angioinvaze. Doporučeno adjuvantní radioterapie." Co znamená masívní angioinvaze? Je možnost vyléčení? Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 11. 12. 2020

Dobrý den, mám málo informací, ale předpokládám , že to nebude potřeba Prim.MUDr.Šmakal Martin...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři