Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Hepatocellulární karcinom

Dotaz, 18. 5. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Mému bratru (47 let) diagnostikovali rakovinu v játrech - hepatocelulální karcinom. Jeden velký 4 na 6, a asi 8 malých. Krev vše v pořádku samozřejmě krom jaterních testů. Diagnostiku stanovili podle jaterní biopsie. Léčba: chemoterapie a za 2-3 měsíce se uvidí co dál. Výhled kdyby se nádor zmenšil, tak by proběhlo chirurgické odstranění. Prosím jaká je prognóza, že vše dopadne dobře a půjde nádor vyoperovat? Dále prosím je možné usilovat o transplantaci jater? Jestli by to nebylo účinnější řešení, samozřejmě kdyby se našel vhodný dárce atd. Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 24. 5. 2021

Dobrý den, hepatocelulární karcinom je zrádná a nebezpečná nemoc. Ohledně transplantace - to musí rozhodnout transplantologové - dělá se to, ale je to málo časté. Ani chemoterapie či cí...

Nádor na prostatě

Dotaz, 17. 5. 2021

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně svého tchána. Je mu 75 let. Pravidelně po půl roce chodí na prevenci k urologovi. Tentokrát mu našel doktor zhoubný nádor (výsledek z biopsie) na prostatě. Má se rozhodnout mezi operací a ozařováním. V papírech ale vzhledem k věku doporučují ozařování. Jaký na to máte názor vy? Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 24. 5. 2021

Dobrý den, musel bych vědět mnoho dalších podrobností, abych mohl doporučit, která z metod je v tomto okamžiku lepší. Každá mince má dvě strany a platí to i pro obě léčebné metody. Operac...

Doplňky stravy

Dotaz, 16. 5. 2021

Dobrý den, mamince diagnostikovali rakovinu plic (2. stádium). Čeká na druhou chemoterapii a poté snad operaci. Chtěl bych pro její léčbu udělat maximum. Mohl byste mi prosím doporučit produkty, doplňky stravy či jiné volně prodejné léky, kterým bychom mohli celkovou léčbu podpořit? Moc děkuji z odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2021

Dobrý den, ¨ myslím, že Váš ošetřující onkolog jistě doporučí dle klinického stavu ty nejlepší doplňky. Dopředu něco doporučovat by mohlo být kontraproduktivní. Obecně bych se snažil vyhý...

Alternativní způsob léčby

Dotaz, 15. 5. 2021

Vážený pane doktore, Obracím se na Vás s prosbou o poradenství. Mám onkologicky nemocnou maminku, která se má od příštího týdne začít léčit chemoterapií ve Zlíně. Diagnózu jsme se dozvěděli nedávno, počátek nemoci nejspíše zhoubným nádorem vaječníku, nyní metastáze na povrchu orgánů a tekutina v břišní dutině. Co se týká poradenství ohledně podpory organismu během a po chemoterapii, moc jsme se toho od lékařů nedozvěděly. Spíše bylo mamince velice necitlivým způsobem sděleno, aby si nic zbytečně nekypovala. Chtěla bych se proto zeptat, zda by bylo možné se s Vámi poradit ohledně doplňků stravy, které maminka chce během chemoterapie užívat. Již 2 měsíce užívá sibiřskou čagu a ráda by začala také užívat houbu Lingzhi ve formě kapslí. Neovlivní tyto doplňky účinnost chemoterapie a mohou se užívat po celou dobu léčby? Máte případě zkušenosti s jinými druhy hub při léčbě rakoviny? Jsem si vědoma toho, že na alternativní způsob léčby rakoviny je v odborné veřejnosti nahlíženo spíše negativně, také že nejsou dostupné studie prokazující účinnost. Přesto Vás však prosím o názor nebo odkaz. Děkuji za Vaši odpověď i pomoc.

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2021

Dobrý den, máte pravdu, že na alternativní způsob léčby rakoviny je v odborné veřejnosti nahlíženo spíše negativně, hlavně proto, že nejsou dostupné studie prokazující účinnost. Můj příst...

Cestování po onkologické léčbě

Dotaz, 11. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o Váš názor ohledně cestování k moři po onkologické léčbě. Minulý rok se maminka léčila s rakovinou vaječníků a v prosinci absolvovala poslední chemoterapii. Nyní je zcela v pořádku, má nasazenou biologickou léčbu, která ji sice dělá neplechu s krvinkami ale dle lékařky to je normální očekávaná reakce. Chtěla bych ji po tom všem trápení vzít v červnu s mou rodinou do Egypta, kde by se samozřejmě nevystavovala přímému sluníčku ale spíše relaxovala v chládku a užila si moře. Chtěla bych Vás požádat o názor, zda je vhodné po této léčbě již cestovat k moři či nikoliv. Předem velice děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 18. 5. 2021

Dobrý den, to není jednoduché. Záleží na tom, v jakém rozsahu je momentálně nádor. Zda je již vyléčen, či se doléčuje reziduum. Také záleží na tom o jaký druh léku jde. Biologická léčb...

Léky u onkologicky nemocných

Dotaz, 30. 3. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, zda může taťka brát folaxan? Od taťky onkolog je prý vůbec nezná. Chtěla bych vědět váš názor.

MUDr. Martin Šmakal, 7. 4. 2021

Dobrý den, nevím , co na to odpovědět, když jste nenapsala na co by to měl užívat... Pokud by to mělo být na léčbu zhoubného nádoru, tak asi klidně, ale efekt očekávám nulový... Prim. MU...

Biologická léčba

Dotaz, 24. 3. 2021

Dobrý den pane doktore, moje tchýně (75 let) se několik let léčí s onkologickým onemocněním a dlouhodobě podstupuje biologickou léčbu. V souvislosti s COVIDem se ptala své onkologické lékařky, zda jí doporučuje se očkovat proti COVIDu a odpověď "Nevím." ji ani nás moc neuspokojila. Mohl byste nám, prosím, poradit, kam se obrátit, abychom zjistili, zda je očkování proti COVDU pro moji tchýni vhodné nebo zatím není? Děkuji za Vaši odpověď,

MUDr. Martin Šmakal, 29. 3. 2021

Chápu Vás i onkoložku. Bohužel stanovisko není zcela jasné. Já bych postupoval velmi individuálně podle typu biologické léčby, podle hodnot bílých krvinek atd....

Lymfom

Dotaz, 8. 3. 2021

Dobrý den, pane doktore, obracím se na vás s prosbou. Již dva měsíce řeším drobné reaktivní uzliny v tříslech (do 7mm, nezvětšují se)a jednu v podpaží (16 mm). Byla jsem vyšetřena na hematologii, poslána na pet/ct kde bylo vše v pořádku a pouze napsáno, že v levé axile mírně zvýšená akumulace okolo 6mm, není přítomen hypermetabolicky fokus či expanze. Mírně zvýšená aktivita - reaktivní. Já jsem ale ve velkém strachu, proč mám stále zvýšenou teplotu 37,2 . Nevím, jak postupovat dále, zda si nechat tuto uzlinu v podpaží vyndat, nebo uzlinu z třísla? Moc děkuji za vaši radu, mám velkou obavu z lymfomu abych něco nezanedbala. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 10. 3. 2021

Dobrý den, z toho , co popisujete mi nepřipadá, že by šlo o lymfom. Uzliny je dobré sledovat, ale současný nález mi nepřipadá nebezpečný. A vyšší teploty kolem 37,0 -37,5 jsou zcela běžné p...

Dlaždicobuněčný karcinom

Dotaz, 7. 3. 2021

Dobrý den! V roce 2010 jsem měla v intergluteální rýze dlaždicobuněčný karcinom, který byl operativně odstraněn. V r. 2019 se objevil ve staré jizvě na nose a v r.2021 opět ve staré jizvě na nose "invazivní rohovějící dlaždicobuněčný karcinom". Vizuálně mám na nose ještě dvě podobné bulky. Nádory odstraňují plastičtí chirurgové na žádanku kožního lékaře. Mám dotaz: 1) jsou tyto případy důvodem k zamítnutí biologické léčby u revmatoidní artritidy 2) měla bych kontaktovat onkologa? Popř. měla bych dělat něco jiného než si jen nechat řezat nos? Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 10. 3. 2021

Nevím , zda je spinocell. karcinom /zvl. ten poblíž konečníku/ kontraindikací k biol. léčbě u revmatoidní artritidy. Přece jenom jde o zhoubný nádor a kritéria k biol. léčbě jsou leckdy...

Rekurentní TVA HGD

Dotaz, 3. 3. 2021

Dobrý večer pane doktore. Dostala jsem výsledek histologie polypu v tlustém střevě. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? Rekurentní TVA HGD. Mám se obávat o své zdraví? Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 10. 3. 2021

TVA HGD je tubulovilosní adenom high grade dysplazie. Musím se přiznat, že i mně řada zkratek od mých kolegů dává zabrat... :-) Nejde o zhoubný nádor , ale častější hlídání je na místě. Z...

Bolestivost prsou

Dotaz, 3. 3. 2021

Dobrý den,3roky jsem po hysterektomiji, kde mi byli zachovány vaječníky i vejcovody. Ale teď mám dlouho problém s prsy, zvýšená bolestivost, zvětšení levého prsa a neuvěřitelné bolesti. I tvar prsou je jiný než byl, bradavka je také tužší na jedné straně a velmi citlivá na dotek, nemohu nosit ani podprsenku. Je to velmi bolestivé, poraďte mi prosím, děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 3. 3. 2021

Dobrý den, to je otázka pro gynekologa či mamologa, nikoliv pro onkologa. Já se zabývám až situací, kdy prs nádorově postižen. Ale Váš gynekolog jistě najde cestu, jak Vám pomoci. Někdy ...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři