Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Radioterapie

Dotaz, 14. 12. 2022

Dobrý den, pane doktore, můj dotaz bude spíše obecnějšího charakteru, chápu, že konkrétní odpověď asi nikdo nebude znát. Moje maminka (78 let), kuřačka ... v březnu radikální operace -vulvectomie včetně resekce distální uretry (IIIA G3 FIGO) ... RT v oblasti třísel (25x). V září opět recidava tumoru či mts - "sytice se TU ložisko v oblasti mons pubis vel. 37x30 mm meta povahy; a vpravo v oblasti labia majora vel 15 mm - lokoreg. recidita. V pravém třísle vs poradiačný jizevantý teren a nezvětšené LU s tuk. hilem, Hepathomagalie, bez ložisek" . . Operace již nelze, tumor byl již velký 4,5m - 15x byla radioterapie, nádor se velmi zmenšil - nyní již paliativní ordinace. Zatím bolesti nejsou, trochu nechutenství. Chtěla jsem se zeptat, co bude dál? Údajně jsou metastáze v kostech .... vždy chodím s maminkou a nechci se ptát před ní. Předpokládám, že nádor opět poroste ... lze ještě absolvovat další radioterapii? Bude mít bolesti? Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 19. 12. 2022

Dobrý den, máte pravdu, další radioterapie by byla asi problémem. Bolesti mohou přijít, boudou se tlumit protibolestivými léky......

Výsledky vyšetření

Dotaz, 12. 12. 2022

Dobrý den, ráda bych se poptala, co je možné dělat v situaci, kdy mám k dispozici nálezy z vyšetření mozku: Vysetfení bylo provedeno nativne, zhotoveny sekvence TI ve 3 rovinách , T2 trans , SW, DW a flair trans. Supratentoriálne vpravo je patrnych 5 meta lorisek, vêtsi s centráiní nekrozou , nejvetsi F dx méri 25mm s wyraznym edémem v okolí a lehkou kompresi pravé postranní komory, vlevo supratentorialné dvé meta lodiska max. velikosti 4mm v thalamu a FP subkortikálne. Komorovy systém má norm. polohu, sirku, infratentoriälne strukturálni zmény bilé ani sedé hmoty nejsou patrné. Sa prostory vpravo supratentoriálne zúzené, vlevo a na bazi primèrené sire . Zachycené cévy, hypofiza beze zmên. A CT plic a břicha: Vysetreni bylo provedeno helikálni technikou po iv aplikaci lomeron 400 2-fázove v celkovém rozsahu od hrotü a≥ po spodinu m.m., byly zhotoveny MPR rekonstrukce. Na zhotovenich Fezech je vlevo tumorozni útvar na rozhrani horniho laloku a linguly o velikosti asi 34x36×33 mm, má nerovné okraje a density 62 HU. Jinak plien parenchym bez. loziskovch zmen. Mediastinum bez zv&tsen ch LU, pleurálni dutiny bez kolekce. V játrech je cysta v $3 o velikosti 14 mm. Ostatni parenchymatozni orgány obou podzebii bez loziskovich zmen. Zluënik a ¿lucove cesty se zobrazuit normálne. V zobrazenem rozsahu bez zvetsenich LU. Jinak bez zmen v zobrazenem rozsahu. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 19. 12. 2022

Dobrý den, jistě bych se nechal rychle léčit na onkologickém pracovišti...

Elektroléčba a masáže

Dotaz, 12. 12. 2022

Dobrý den, jsem 1 rok po mastektomii pravého prsu, užívám etruzil. Chtěla bych se zeptat zda mohu chodit na masáže,zda mohu chodit na elektroléčbu. Cítím bolesti v zádech i v kloubech. Před operací jsem byla zvyklá na masáže i na elektrolébu, vždy se mi velice ulevilo. Ale teď si nejsem jistá. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 19. 12. 2022

Dobrý den, ano můžete, pokud v dané oblasti nejsou nádorem postižené kosti či měkké tkáně...

Vznik metastáz

Dotaz, 11. 12. 2022

Vážený pane Šmakale, chtěl bych se Vás zeptat, jestli z níže uvedených onemocnění může vzniknout jiná metastáza než metastáza rakoviny prostaty. Důvod mého dotazu je výsledek histologie, který přikládám níže. U tohoto výsledku nerozumím, o jakou rakovinu se jedná a pokud je to metastáza (uzlinová metastáza), tak z jakého onemocnění může tato metastáza vzniknout. Děkuji Prodělaná onemocnění: 2018 Karcinom sigmatu, histologie: adenokarcinom gr.2pT3 N0 M0 (operace) 2020 Karcinom prostaty (klasická radioterapie) 2022 Metastáza rakoviny prostaty (klasická radioterapie) Výsledek histologie: Klinicky: indikován k rozsáhlému (byť paliativnímu) výkonu pro metastázu dříve léčeného adenoca prostaty (pT1) postihujícím oblast čelisti a tváře vpravo Uzlina s tumorem v regiu III. l dx. Makroskopicky: nepravidelná částka vzhledu tukově vazivové tkáně až 39x22x23mm. Příčné řezy od jednoho konce. Zpracováno vše. Mikroskopicky: Vzorek tvořený převážně tukově vazivovou a vazivovou tkání, jednotlivě s drobnými okrsky vzhledu rezidua lymfatické uzliny, ve většině rozsahu s infiltrací hůře diferencovaným solidním karcinomem, místy až s cytologickými a jadernými monstrozitami a jednotlivě s náznaky monocelulárního rohovění. Může se jednat o uzlinovou metastázu, s téměř kompletním nahrazením lymfatické uzliny nádorem a rozsáhlou extranodální extenzí. Imunohistochemicky nádorové struktury vykazují pozitivitu širokospektrých cytokeratinů AE1/3, dále též pozitivitu CK5/6, CK7, p40 a GATA 3. Ostatní markery jsou negativní - NKX3, PSA, CK20, PAX 8, TTF1, napsin A, p16, CDX2, S100 a CD117. Závěr: Zastižena infiltrace dle morfologii a imunofenotypu odpovídající nejspíše hůře diferencovanému dlaždicobuněčnému karcinomu, zřejmě sekundární / metastatické povahy, fokálně s drobnými rezidui infiltrované lymfatické uzliny, kde samotné histologické vyšetření neumožňuje bezpečně stanovit primární origo. Rysy dříve (mimo naše pracoviště) diagnostikovaného adenokarcinomu prostaty nádor nevykazuje. Primární původ tumoru je nutno korelovat klinicky s výsledky zobrazovacích metod a anamnézou. T 03000 M 80706 G3 pTX Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 13. 12. 2022

Dobrý den, váš typ nádorových buněk z uzlinové metastázy neodpovídá karcinomu prostaty, Jedná se o nádorové buňky, které se vyskytují např v plicích, v jícnu, v dut. ústní atd....

Duktální karcinom

Dotaz, 9. 12. 2022

Dobrý den, je mi 51 let, jsem po lumpektomii, nádor byl 1,6 mm velký, uzliny negativní. Mikro: Nízce diferencovaný duktální karcinom NST mléčné žlázy s výraznou in situ komponentou, bez tvorby tubulů. Mitotická aktivita místy 50/10 HPF. Nádorové bujení nedosahuje k okrajům. Úsek tkáně ml. žlázy bez nádorových změn. ER 90%, PR 70%, ki67 pozitivní v 60%, c-erb-2 se silnou převážně kompletní membránovou pozitivitou (3+). Bylo mi dále provedeno imuno vyšetření: HER2neu - slabě pozitivní, HER skore 2. Celková diagnoza: M8500/33 G3, pT1c pNO (sn) pMX, stadium IA. Byla mi navržena biologická léčba v kombinaci s chemo (tu jsem ale odmítla), druhá varianta je biologická + hormonální (Zoladex a Tamoxifen. A ozařování. Chtěla jsem se zeptat, vím, že nádor byl hormonálně závislý, ale je opravdu nezbytná tato kombinace, nestačí biologická léčba a ozařování? Bojím se spousty vedlejších účinků hormonální léčby. Když jsem měla uzliny v pořádku, vzali mi celý nádor, který byl malý, bujení nedosahovalo k okrajům, na všech vyšetřeních bez podezření na meta, onkomarkery nízké (CEA: 1,6, C153: 21), musím opravdu podstupovat tuto léčbu.? Pokud by šla biologická léčba samostatně a byl problém pouze v úhradě pojištovny, jsem ochotná si ji i zaplatit. Ve středu 14.12. bych měla jít na první injekci Zoladexu. Mám na to jít? A jsou nutné oba horm. léky? Budou se jejich vedlejší účinky sčítat? (např. návaly, bolesti kloubů...) Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 13. 12. 2022

Dobrý den, těžko se mi odpovídá, nevím, jakou biol. léčbu máte navrženou, nevím , jestli jste HER2 pozitivní nebo negativní. Je nádor skutečně veliký jen 1,6 mm??? nebo spíše 1,6 cm ??? ...

Paliativní chemoterapie

Dotaz, 7. 12. 2022

Dobrý den pane doktore. Mám doplňující otázku k vaší odpovědi. Psal jste mi, že byste mi doporučil jinou chemoterapii. O jakou by se jednalo? V pondělí 5.12. mi začali podávat paliativni chemoterapii CBDCA AUC 2 + gemcitabin 1000m2. Pokud to chápu dobře, tak má paliativni chemoterapie za úkol pouze tlumit priznaky. Jenže já se ještě vzdát nechci, chci to držet na uzdě dokud to jen půjde. Doporučil by jste mi ještě nějakou jinou chemoterapii? Případně třeba imunolecbu, nebo zařazení do nějaké klinické studie? Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 13. 12. 2022

Dobrý den, netroufám si bez znalosti Vaší osoby cokoliv z hlediska chemoterapie komentovat. Paliativní chemoterapie má za úkol i bojovat s nádorem, snažit se ho zmenšit či zničit. Ale u...

Bosniak 2F

Dotaz, 5. 12. 2022

Dobrý den Na sono břicha mi zjistili nesimplexní cystu typu Bosniak 2F. Prosím o vysvětlení, co to znamená? Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 13. 12. 2022

Dobrý den, cysta Bosniak 2F je cysta , která má asi 5-25% šanci na to, že by se z ní mohl stát nádor ledviny Je potřeba ji pravidelně sledovat...

Prognóza onemocnění

Dotaz, 1. 12. 2022

Dobrý den Vážený pane doktore, moje babička, 74let, byla v září na sonu a mamografii prsu kvůli bulce v prsu- zjištěna cysta 3*3cm, odsáto 6 ml nažloutlé čiré tekutiny. Kontrola za 4 měsíce. Cysta se jí však znovu naplnila, tak byla na sonu znovu v listopadu - cystoidní ohraničený útvar 37*30mm, v dolním pólu imponující echogenní komponenta 13*13mm s cípovitě vybíhajícími septy. Udělána biopsie a punkce. Výsledky- odsátá tekutina v pořádku, biopsie bohužel ne. Závěr: ,,Ca mammae I.sin cT3 (dle RDO T1c)N0MX - intracysticky uložený tumor - inv duktální CA M 8500/32, ER 0, PR 0, Ki 67 65%, Her 2 neu.skore 2+ / FISH bude" 1. Prosím Vás jaká je prognóza tohoto onemocnění ? 2. 16.12.jde do mammacentra, tam se teprve naplánuje odstranění prsu- následovat prý má chemoterapie a pak biologická léčba. Jak moc chvátá odstranění tumoru? (cysta se jí opět plní). A není možné místo chemoterapie rovnou biologická léčba? Babička má bohužel alergii na spoustu léků. 3. Mám trochu zmatek v tom, zda se jedná o intracystický karcinom prsní žlázy nebo invazivní duktální ? Předem moc děkuji za Vaši odpověď. (PS:babička již v roce 2014 měla nádor v druhém prsu. Došlo k excizi a následnému ozařování, byl to však jiný typ nádoru, který byl citlivý na hormonální léčbu) .

MUDr. Martin Šmakal, 6. 12. 2022

Dobrý den, odpověď není snadná , nevíme ještě zda jde o tzv. triple negativní /neznáme FISH u HER2/, nevíme, jak dopadne operace Podle toho lze také usuzovat na prognózu onemocnění.Jde ...

Objevení karcinomu

Dotaz, 30. 11. 2022

Dobrý den. V roce 2021 mi zjistili Ca prsu I.dx, T1c N1 M0, klín.stadium IIA, genetika negativni, DCIS grade 3, ER negativni, PR negativni, her2 0+, Ki-67 100%, FISH negativni, PD-L1 negativni. Proběhla chemoterapie která nebyla příliš účinná a byla předčasně ukončena, operace a radioterapie. Pak ještě 1/2 roku Capecitabine do dubna 2022. Na kontrolním RG srdce a plíce v září vše v pořádku. 11.11. CT trupu kde zjištěna Lymfadenopatie v mediastinu a obou plicních hilech. 21.11. Bronchoskopie kde nic krom zvetsenych LU nic nenašli. V odebraných vzorcích nalezen stejný typ rakoviny jako v prsu. Prosím jaké jsou možnosti léčby. A jaká je prognóza. Dekuji

MUDr. Martin Šmakal, 6. 12. 2022

Dobrý den, vzhledem k tomu, že u vás nelze využít hormon. léčbu, pak přichází v úvahu další typ chemoterapie. Prognoza je nevalná, tzv triple negativní typ karcinomu, který máte Vy, je ...

Neučinnost chemoterapie

Dotaz, 30. 11. 2022

Dobry den! Moje mamce byl v 7/2022 diagnostikovan pokorocily nizce diferencovany adenikarcinom zaludku TxNxM1 (retroperitoneum). Od 24.08. chemoterapie (cDDP + F1/1). 11.11.2022 kontrolni CT ktere ukazalo nepatrne zvetseni nadoru a neucinnost podavana chemoterapie. Rozhodnuti lekaru prejit pouze k paliativni chemoterapii jednou za tri tydny. Prognoza 1-2 roky, spise rok. Je moznost ziskat druhy nazor a nebo nejake alternativni lecba? Dekuji a s pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 6. 12. 2022

Dobrý den, domnívám se , že již první linie léčby byla paliativní a asi se proti tomuto nádoru bude těžce bojovat... Musel bych ale znát daleko více podrobností o nádoru i o pacientovi,...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři