Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Kolonoskopie

Dotaz, 1. 9. 2021

Dobrý deň, bola som na kolonoskopii a záver vyšetrenia je: Tubulovilózny adenóm hrubého čreva s Low-grade a fokálne High-grade dyspláziou,invazívny nádorový rast nie je zachytený. Prosím čo to znamená,mám sa niečoho obávať? Na kontrolu mám ísť o 3 roky, premýšľam, že pre istotu po ôjdem o rok skôr. Ďakujem pekne za odpoveď

MUDr. Martin Šmakal, 7. 9. 2021

Dobrý den, když půjdete o rok dříve, tak se nic nestane, ale teď bych se ničeho neobával. Šlo o nezhoubný nádor a je odstraněn.Ale pravda, že kdyby se tam býval nechal dlouho, tak by to...

Rakovina prsu

Dotaz, 6. 9. 2021

Dobrý den p. doktore. Chtěl bych se zeptat na nález mě matky. Před 10 lety ji byla diagnostikována rakovina prsu (DCIS g2). Proveden chirurgicky zákrok + ozařování. Nyní po 10 letech si objevila na stejné straně malou bulku. Dle p.doktorky se jedna o velice malý útvar. Následovala biopsie a vyšetření orgánů. Dle vyšetření plic, břišní dutiny, atd je vše bez významnějšího nálezu. Výsledek biopsie invazivní duktalni karcinom g2, ER 80%, PRE negat, proligf 25%, HER 1 negat. Mužů se zeptat na vás názor o jak závazky stav se jedna? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 7. 9. 2021

Dobrý den, musíme si přiznat, že nyní jde již o invazivní formu rakoviny, která může dělat metastázy. Nevím , čemu nyní říkáte malou bulku ??? 5mm nebo 5cm ??? Od toho se může odvíjet p...

Tubovilozní adenom

Dotaz, 27. 8. 2021

Dobrý den, pane primáři. Výsledek z laboratoře : vyšetření ve 3 částkách a 2 fragmentech - mikro : zastižen high grade tubovilozní adenom s místy naznačenými rysy tradičního adenom serratum. Jedna částka normální sliznice. Rád bych se zeptal: co to pro mě znamená - nějaká léčba ? Je mi 51 let. Výsledku moc nerozumím a má obvodní lékařka mi sdělila jen, že se jedná o adenom displazie třetího stupně a že kontrola za rok. Budu rád u vaší odpověď. Děkuji a přeji hezký den, Petr.

MUDr. Martin Šmakal, 31. 8. 2021

Dobrý den, myslím , že paní doktorka to sdělila správně, možná chybělo podrobnější vysvětlení. Měl jste ve střevě nezhoubný nádor, ale takový, z kterého by se zhoubný nádor mohl časem vykl...

Karcinom prsou

Dotaz, 17. 8. 2021

Prosím Vás můžete mi pomoc přeložit operační zpravu mé maminky? Operační dg.carcinoma mammae 1dx - T2 N 1 Mx .Exstirpace sent uzliny +part. sampling P axilla. draines sec Redon. Prosím jaká je prognoza u carcinom prsou mammae 1dx- T2 N1 MX Diagnoza c 504 ivazivní středně diferencovaný karcinom prsou? Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 23. 8. 2021

Dobrý den, jedná se o zhoubný nádor prsu vpravo. Velikost je od 2 do 5 cm a je postižená lymfatická uzlina v podpaždí. Nádor. buňky jsou středně agresivní . Mx znamená ještě probíhá d...

Expanzivní hlava pankreatu

Dotaz, 17. 8. 2021

Dobrý den, pane doktore, můj otec již několik měsíců bojuje s bolestí zad, bylo dáno podezření na vyhřezlou ploténku. Na konci července se to zhoršilo a bolesti cítil i v břiše. Na základě sonografického vyšetření mu bylo provedeno CT vyšetření. Ve zprávě po CT je psáno, že nález je expanzivní proces hlavy pankreatu - 48 mm, velkouzlový meta proces jater, mediastální a zejména pravostranná hilová lymfadenopatie s lehkým náznakem počínající nevzdušnosti v pravém HL. Expanze levé nadledviny, naznačeně i pravé. Dnešního dne byl na GDSK, kde mu řekli, že kontrolované orgány jsou v pořádku. (na slinivku a játra se nekoukalo) Na biopsii je objednaný na 25.08.2021 s tím, že výsledky prý budou za 14 dní od provedení biopsie. Hovořila jsem s několika onkology po telefonu, kdy mi víceméně řekli, že biopsie je jen pro jistotu, ale že už teď je vlastně jasné, o co se jedná. Nesmí se na nic čekat, ale taťku vlastně nechávají jen čekat. Jediné, co se s ním děje, tak to, že čeká na tu biopsii, kdy výsledky mají být až za tři týdny ode dneška. Táta má bolesti, tak dostal nějaké léky, ale to je vše. To máme opravdu jen čekat nebo se dá dělat něco už teď? Bojím se, že když budeme čekat, tak už se nebude dát zachránit vůbec nic. Je pro mě prostě nepředstavitelné, že budeme jen sedět a čekat... Předem Vám mockrát děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 23. 8. 2021

Dobrý den, bohužel máte asi větší naděje než by bylo vhodné vzhledem k časnému zahájení léčby. Onemocnění je velmi pokročilé a zahájení protinádorové léčby o měsíc později nepřinese vět...

Rakovina tlustého střeva

Dotaz, 14. 8. 2021

Dobrý den mám dotaz ohledně rakoviny tlustého střeva. Manželovi diagnostikovali zhoubný nádor v sestupné části tlustého střeva a další má v kličce . Nabídli mu operaci s tím že by tlusté střevo odstranili a tenké napojili na konečník pokud jsme to správné pochopili. Nic méně manžel má navíc silnou cukrovku je na inzulinu 4x denně mu píchám inzulín dále má kardiostimulátor a má za sebou 3 mozkové příhody. Třikrát podstoupil protažení cév v pravé noze a teď naposledy v listopadu mu roztahovali cévu v břiše. Chirurg trvá na operaci nicméně manžel o tom nechce ani slyšet a operaci odmítl.Chce prý alespoň trošku důstojný odchod. Nevím si rady už teď je špatně pohyblivý s naší pomocí dojde alespoň ke stolu nebo na záchod a do sprchy jinak ven pouze s vozíkem jelikož po poslední mrtvici před rokem se dost zhoršil. Metastázy prý zatím nikde nemá. Můj dotaz zní pokud nepodstoupí operaci co mám čekat? Jak se může jeho stav vyvíjet? Chemoterapii ani ozařování nám nenabídli jen nám řekli že pokud se nenechá operovat tak ať si zařídíme kontrolu na gastro ambulanci. Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 17. 8. 2021

Dobrý den, lze očekávat, že nádor poroste a bude mít tendenci uzavřít lumen střeva a způsobit neprůchodnost stolice. Pak již nelze neoperovat... Ale chápu, že zdravotně "špatného" pac...

Reishi houby

Dotaz, 13. 8. 2021

Dobrý den prosím, tatínek má rakovinu plic a my bychom chtěli mu koupit reishi houby. Začali ho léčit biologickou léčbou. Může houby užívat a popřípadě doporučíte nějaké ? Děkuji moc Lucie

MUDr. Martin Šmakal, 17. 8. 2021

Dobrý den, užívat je asi může, nevím, že by to byla kontraindikace. Moc bych si od toho však nesliboval... Hezký den....

Boule pod bradavkou

Dotaz, 10. 8. 2021

Dobrý mam dceru její 14 let našla si podbradavkou bouli je tvrdá když dá studenej obklad tak ten hadr je horký

MUDr. Martin Šmakal, 17. 8. 2021

Dobrý den, nepoložil jste mi žádnou otázku , ale asi tuším , co Vás zajímá. Z toho, co popisujete, jde asi o zánět ml. žlázy, pravděpodobně nepůjde o nádor. Ale klidně bych to ukázal bu...

Fénixovy slzy před odběrem krve

Dotaz, 10. 8. 2021

Dobrý den, kdybych užíval fénixovy slzy (canabis) a měl jít na odběr krve před rozhodnutím nastavení typu léčby tumoru. Bude to z rozboru krve zjistitelné a ovlivní to nějak výsledky? Nebo se nemusím bát a můžu tuto pomocnou léčbu užívat? Užívám ji již 4 dny. Moc Vám děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 17. 8. 2021

Dobrý den, nemělo by to výsledky nijak důležitě ovlivnit. Hezký den....

Zvyšování SCCA

Dotaz, 9. 8. 2021

Dobrý deň, 2017 august mi bol na vaječníku nájdený tumor, z histologie vyšlo borderline serozny tumor, vsetky vzorky uzlin OK. November 2017 zistený zlý cytologický nález, urobená konizácia, z histologie zistený rohovatejuci epidermoidny karcinom krčka maternice s invazivnym rastom, nakolko som mala 24 rokov a nemala som ešte deti, lekári rozmýšlali ako to poriešit bez hysterektomie, hodnotili, že nádor je zistený skoro. Rekonizácia februar 2018 - histologia v poriadku, žiadna znamka malignity, a teda usudili, že nador bol vzaty v zdravom tkanive. Odvtedy kontroly na onkogynekologii. Jún 2018 robené pet/ct, jedine metabolicky zvyraznene miesto - kusok čreva, to mi lekár povedal, ze to je nejasne a že to nič nebude. August 2018 kolonoskopia - všetko ok. Ďalej kontroly na onko, začal sa mi dvíhať SCCA (ktorý mi reagoval v čase, ked som mala zhubny nalez na krčku), kvoli zvyšeniu opat pet/ct december 2018 - žiadny nalez, žiadna metabolicka aktivita (na obi dvoch petkach vyšla v oblasti, kde mi bol vybraty vaječnik zvacsena uzlina, bez akejkolvej metabolickej aktivity - takže mi bolo povedane, že to je reaktivna uzlina. Apríl 2019 onkomarker scca stale stupa, hodnota 2,0 nad normu. Po konzultácii Máj 2019 diagnostická kyretáž, výsledok histologie ok - scca po kyrete klesol, aj napriek tomu, že histologia nič neukazala. Lekári zhodnotili, že som ok, prečo SCCA klesol mi vysvetlit nevedeli. Júl 2019 som zostala tehotna, celé tehu bol onkomarker SCCA ok. Porod marec 2020 v termine, spontanny, prirodzeny, bez problemov, dieta uzasne krasne zdrave. Po porode SCCA sa drzal na rovnakej hladine, dokonca v oktobri 2020 klesol ešte nižšie. Oktober 2020 CT - drobne jemne noduly na plucach, ktore tam boli uz na Pet/ct v roku 2018, hodnotene ako stacionarne nezmenene. Inak nič, len zas uzlina zvacsena, ktoru uz mam v oblasti malej panvy zvacsenu 4 roky. Od marca 2021 zasa zvysovanie SCCA. Sucasny stav - SCCA na hranici normy, zvyšeny. Opakovane sa mi onkomarker zvysuje. Vzdy po nejakom zakroku sa znizi, po konizaciach sa znizil, po kyrete sa znizil a ubehol nejaky čas a opat sa zvysuje, nikto mi doteraz nepovedal prečo sa zvyšuje, aj ked mi vraj základný nádor na krčku maternice bol vztay v zdravom tkanive a vraj odvtedy som zdravá, povedia mi, že som Ok, no mne sa to nezda, príde mi ako keby tam stale je nedorieseny problem a SCCA naň vzdy upozorni, znervoznuje ma aj uzlina, na ktoru mi hovoria, že je reaktivna, ale biopsiu z nej nikto nerobil. Ako sa da podrobne zistit, či niekde niečo nemam? Keďže SCCA sa zasa zvyšuje. Naozaj sa bojim, najma teraz, mam male dieta a potrebujem byt zdrava :( ďakujem

MUDr. Martin Šmakal, 17. 8. 2021

Dobrý den, SCC může kolísat i z jiných důvodů než kvůli nádoru. Z toho, co popisujete se mi zdá, že jste bedlivě sledována. Opakovaná gyn. vyšetření, CT a PET jsou toho důkazem. Rozhodně ...

Chemoterapie

Dotaz, 8. 8. 2021

Dobrý den, je možné, aby se objevil jiný druh rakoviny než na který podstupuji chemoterapie? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 11. 8. 2021

Dobrý den, ano je to možné. Ale během léčby je to málo pravděpodobné, protože před začátkem léčby byste měla být kvalitně vyšetřena a jiná event. rakovina by tedy měla být objevena už...

Zaregistrujte se
k odběru zpravodaje

Partneři