#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

8 nových příčin rakoviny

Spojené státy přidaly na seznam nebezpečných karcinogenních látek osm nových chemikálií. Některé z nich jsou přitom zcela běžně používané. Třeba takový formaldehyd, jehož zdrojem je cigaretový kouř.

Spojené státy přidaly na seznam nebezpečných karcinogenních látek osm nových chemikálií. Některé z nich jsou přitom zcela běžně používané. Třeba takový formaldehyd, jehož zdrojem je cigaretový kouř.

Karcinogeny jsou součástí našeho světa odnepaměti

Malým dávkám karcinogenů jsme vystaveni každý den – v lécích, chemikáliích, slunečních paprscích, soláriích nebo cigaretovém kouři. Pokud lidé o karcinogenním působení některých látek vědí, mohou se jim snažit vyhnout. Některé opravdu nebezpečné látky pak podléhají zvláštním opatřením.

Nováčci na karcinogenním seznamu

Látky, které američtí úředníci nově přidali do seznamu karcigenních substancí:

  • Aristolochová kyselina – látka rostlinného původu se v minulosti objevila v některých přípravcích tradiční čínské medicíny. Všechny výrobky, které ji obsahují, jsou však dnes v USA i v Evropě zakázány.
  • Formaldehyd – jeho nejběžnějším zdrojem je cigaretový kouř. Avšak formaldehyd se běžně používá v mnoha odvětvích průmyslu a je obsažen například i v nábytku z dřevotřísky, ze kterého se může uvolňovat do ovzduší.
  • Styren – používá se k výrobě polystyrenu, avšak výrobky z polystyrenu jsou na rozdíl od styrenu neškodné.
  • Kaptafol – jedná se o účinný fungicid (prostředek k hubení hub), proto se dříve hojně užíval v zemědělství.
  • Směs wolframkarbidu a kobaltu (takzvaný tvrdokov) – tento materiál je nebezpečný, pouze pokud se jeho mikroskopické částečky uvolňují do ovzduší. Po vdechnutí do plic mohou mít karcinogenní účinky.
  • Některé druhy skelné vaty – také mikroskopická vlákna skelné vaty, pokud jsou vdechována, mohou působit jako karcinogen.
  • Nitrotoluen – používá se v průmyslu, například při výrobě barev. Z průmyslových závodů může unikat i do ovzduší nebo do půdy.
  • Ridelin – alkaloid pocházející z rostlin vyskytujících se na západě USA. Tam se může dostávat například i do mléka krav, které tyto rostliny spásají.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři