#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jsem těhotná. A mám nádor…

Pokud se v těhotenství vyskytne rakovinné bujení, jedná se nejčastěji o karcinom hrdla děložního nebo prsu. Lze vůbec těhotné s nádorovým onemocněním léčit? Je těhotenství rizikovým faktorem pro vznik nádoru? A je možná nějaká prevence?

Pokud se v těhotenství vyskytne rakovinné bujení, jedná se nejčastěji o karcinom hrdla děložního nebo prsu. Lze vůbec těhotné s nádorovým onemocněním léčit? Je těhotenství rizikovým faktorem pro vznik nádoru? A je možná nějaká prevence?

Ultrazvuk v roli detektoru

Ročně onemocní rakovinou prsu až 35 těhotných v ČR. A až 15 % všech případů nádorů děložního hrdla se vyskytuje u žen do 35 let. Tato čísla by mohla být nižší. Stačí jen využít státem nabízenou prevenci. Většina žen, u nichž byl karcinom hrdla děložního zjištěn v těhotenství, totiž nebyla alespoň 5 let na preventivní prohlídce. Její součástí je i cytologické vyšetření, které může rakovinné bujení odhalit včas. A ani v těhotenství se nesmí zapomínat na pravidelné samovyšetřování prsu. Každá zatuhlina, která přetrvává více než 2 týdny, si zaslouží dovyšetřit. Většinou ultrazvukem.

Dvě tváře těhotenství

Těhotenství, alespoň co se nádoru prsu týče, má dokonce ochranný význam. U žen, které rodily (stačí i jediný porod), je riziko vzniku nádoru v pozdějším věku nižší než u žen bezdětných. Podobný vliv má kojení. Proč se i přesto u budoucích matek tento nádor vyskytuje? Svou roli hraje odkládání mateřství do pozdějšího věku a v některých případech i dědičnost.

Těhotenství má také odvrácenou tvář. Mnoho žen považuje zatvrdliny v prsu za těhotenské změny. A nenechají se vyšetřit. K léčbě se tak dostanou třeba až o půl roku později. Nádor už však mohl napadnout uzliny…

Léčba ano, ale bez hormonů a ozařování

Pokud se nádor v těhotenství vyskytne, lze matku léčit a zároveň nepoškodit plod. Rozhodně se však nesmí v těhotenství použít ozařování a hormonální terapie. Nádory prsu lze operovat. Tento zásah nezpůsobí vyšší pravděpodobnost vrozených vývojových vad. Ačkoli je chemoterapie velmi zatěžující, používají se u matek ve 2. a 3. trimestru režimy, které nezpůsobují vrozené vývojové vady. Nanejvýš plod pomaleji roste nebo se může narodit dřív.

Diagnóza nádorového onemocnění v době, kdy se žena a její blízcí těší na příchod dalšího človíčka, je jako ledová sprcha. Ale i tak se nabízí řešení schůdná pro matku a dítě. Nejlepší je však těmto situacím předcházet. Důslednou prevencí.

(ela)

Zdroj:

  • Strnad P. Karcinom prsu a těhotenství. Nemoci prsu pro gynekology. Praha: Grada Publishing, 2001: 233–237.
  • Alan G. Waxman, screening karcinomu děložního hrdla, Gynekologie po promoci 5/2008, str. 24

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři