#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Méně známé mýty o kouření – znáte pravdu?

O škodlivosti kouření ví každý, již desetiletí jsou negativní důsledky této závislosti často prezentované veřejnosti. Přesto koluje o kouření řada mýtů, kterým lidé stále věří. Vybrali jsme ty nejčastější.

I občasné kouření škodí

Lidé, kteří kouří jen několik dní v týdnu nebo jen na společenských akcích, se někdy nepovažují za kuřáky. Přitom se podle výzkumů ukazuje, že neexistuje žádná bezpečná úroveň expozice tabákovému kouři. I jeho relativně malé množství poškozuje naše cévy a může vyvolat větší srážlivost krve, což mj. zvyšuje riziko mozkové mrtvice či infarktu.

Nezáleží na tom, zda jde o cigarety „light“

Sice se již cigarety oficiálně na „lehké“ a klasické nedělí, přesto spousta lidí stále věří, že druh cigaret ovlivňuje jejich škodlivost. Výzkumy prokázaly, že lehké cigarety nejsou zdravější a jejich označení je zavádějící.

Mezi méně škodlivé formy kouření může patřit elektronická cigareta nebo zahřívaný tabák, jež sníží expozici určitým škodlivinám, ale ukazuje se, že zvyšují zase jiná zdravotní rizika. Ani v těchto případech proto nelze kouření považovat za nezávadné.

Doutníky obsahují až 20× více tabáku než cigarety

Doutníky oproti cigaretám obsahují až desetinásobně větší množství karcinogenních látek. Tyto přidané toxiny pocházejí z procesu fermentace a stárnutí, kterým prochází takto využívaný tabák. Ve srovnání s cigaretami nemají doutníky filtr, takže ve své podstatě produkují více dehtu.  

Ačkoliv doutníky lidé zpravidla nekouří tak často jako cigarety, tak je důležité pamatovat právě na informaci uvedenou výše – i občasné kouření škodí.

Voda ve vodní dýmce kouř nefiltruje

Většina lidí předpokládá, že kouř z vodní dýmky není tak škodlivý jako ten tabákový, ale mýlí se. Proti všeobecnému přesvědčení voda v dýmce kouř žádným způsobem nečistí. Standardní kouření vodní dýmky trvá jednu až dvě hodiny a typický kuřák vdechne 150krát více kouře než vykouřením jedné cigarety. To je srovnatelné s vykouřením 15 balení cigaret.

Kouření vodní dýmky také vyvolává závislost na nikotinu, což může vést k tendenci poté doplňovat tuto látku právě klasickými cigaretami.

Pasivní kouření může významně ovlivnit zdraví nekuřáků

Kouření se netýká pouze samotného kuřáka. Kouř, který cigareta vytváří, je vdechován i lidmi v jeho okolí – ať už ze stejné domácnosti, či na pracovišti. Pro dospělé, kteří nekouří, má dýchání cigaretového kouře bezprostřední škodlivé účinky na srdce a cévy, u nich se poté objevuje až 25–30% zvýšení rizika rozvoje srdečních onemocnění. Ovlivňuje také stav jejich plic a zvyšuje výskyt mozkových mrtvic a dalších problémů.

Pasivní kouření samozřejmě ovlivňuje i děti či kojence. Kojenci vystavení pasivnímu kouření po narození mají významně vyšší riziko vzniku syndromu náhlého úmrtí. Cigaretový kouř u dětí a kojenců může způsobovat mj. tyto obtíže:

  • infekce uší
  • kašel
  • sípání
  • infekce dolních cest dýchacích
  • horší a závažnější průběh astmatu.

Kouření je závažnou závislostí a pouhá znalost negativních dopadů tohoto zlozvyku nemusí kuřáka k odvykání přivést. Pokud o odvykání sami přemýšlíte nebo máte někoho takového ve svém okolí, pamatujte, že přestat kouřit často vyžaduje komplexní změnu životního stylu a pomoc odborníků.  

Doporučuje se kontaktovat pracoviště pro odvykání kouření, jejichž seznam naleznete např. na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku (slzt.cz). Nebo lze také kontaktovat Národní linku pro odvykání kouření na čísle 800 350 000 (www.bezcigaret.cz).

Přestat kouřit má smysl v jakémkoliv věku i po mnoha letech užívání cigaret. Jednak tím osvobodíte svoji mysl od závislosti, ale zároveň výrazně prospějete svému zdraví i zdraví svých nejbližších.

(krif)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři