#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové léky proti rakovině kůže účinkují u někoho zázračně, u někoho vůbec

Terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu až o čtyři roky, což je úžasný pokrok v případě nádoru, který pro mnoho lidí znamená rychlou a jistou smrt. Bohužel, tímto zázračným způsobem účinkují nově vyvinuté léky pouze u hrstky lidí.

Když nové léky proti zhoubnému melanomu obecně známému jako „rakovina kůže“ účinkují správně, jejich efekt je až zázračný. Terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu až o čtyři roky, což je úžasný pokrok v případě nádoru, který pro mnoho lidí znamená rychlou a jistou smrt. Bohužel, tímto zázračným způsobem účinkují nově vyvinuté léky pouze u hrstky lidí, na kterých byly dosud vyzkoušeny. Proč slibná terapie pomáhá jen někomu, se neví. Vědci nyní dělají všechno proto, aby záhadě přišli na kloub.

Imunoterapie pomáhá organismu, aby se nádoru zbavil sám Nová nadějná léčba maligního melanomu, jednoho z nejzhoubnějších nádorů vůbec, se ocitla tak trochu ve slepé uličce. Tyto léky účinkují jiným mechanismem než klasická chemoterapie, jejich účinek je založený na aktivaci imunitního systému, kterému pomáhají, aby se se zhoubným nádorem vypořádal sám. Tento typ léčby, který se nazývá také „imunoterapie“ nebo „biologická léčba“ se v poslední době stává stále více populární nejen v onkologii. Protože však s podobnými léky dosud vědci ani lékaři nemají dostatek zkušeností, objevují se nové záhady na každém kroku. Jednou z těchto záhad je i zázračný účinek léku proti malignímu melanomu, který se však projevuje jen u některých pacientů.

Uzdravení lidé jsou silná motivace

Výsledky dosažené s novým typem léčby rakoviny kůže byly nedávno prezentovány na onkologickém meetingu v Chicagu. „Existuje malá část pacientů, kteří na novou léčbu odpovídají velmi dobře. Těchto pacientů je však pouze asi 10 % z celkového počtu a to je příliš málo na to, abychom získali povolení k výrobě nového léku,“ přiznávali lékaři, kteří se svými pacienty nový lék testovali. „Naším hlavním úkolem je nyní zjistit, co bylo tak výjimečného na lidech, u kterých léčba fungovala. Čím se lišili od všech ostatních, že byli schopni se s pomocí nového léku uzdravit?“

Přestože je možné, že farmaceutické firmy nebudou mít zájem pokračovat ve vývoji léku s tak nejistým výsledkem, konec imunoterapie v léčbě maligního melanomu to určitě neznamená. Vždyť sami lékaři přiznávají, že tváří v tvář byť i nemnoha uzdraveným pacientům nemohou výsledky své práce a výzkumu jen tak zahodit. V léčbě rakoviny kůže prostě svítí nová, byť zatím jen skromná, naděje.

(vek)

Zdroj:

  • Reuters

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři