#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina plic zůstává dlouho nepoznaná - ONLINE PORADNA

Rakovina plic je velmi záludné onemocnění, její příznaky totiž mohou být dlouho zaměňovány za příznaky jiného onemocnění. Její včasná diagnóza přitom zvyšuje pravděpodobnost úspěšné léčby. Koho postihuje nejčastěji, jak ji poznat a jak se léčí?

Koho rakovina plic postihuje?

Rakovina plic patří mezi jedno z nejčastějších nádorových onemocnění u nás. Jsou jí nejvíce postiženi muži ve středním věku, ale v posledních letech ženy muže ve statistice dohání. Pravděpodobně za to může kouření. Ženy začaly kouřit později, proto se u nich rakovina projevuje až nyní. Stoupá také počet mladších nemocných, a to ze stejného důvodu či z důvodu vdechování cigaretového kouře z okolí, tzv. pasivního kouření. Neznamená to tedy, že nekuřáci jí onemocnět nemohou.

Jak se rakovina plic projevuje?

Nádor se v plicích ze začátku nemusí nijak projevovat. Podle toho, kde roste, pak postupně způsobuje příznaky. Nejčastěji je možné se setkat se suchým kašlem trvajícím několik měsíců. Dále ji může signalizovat bolest na hrudníku, dušnost nebo vykašlávání krve. Někdy se ale stane, že pacient přichází k lékaři s bolestmi zad a na vyšetření se zjistí, že nemoc je již tak rozvinutá, že zasáhla i kosti. Již při jejích prvních příznacích je důležité vyhledat lékaře, protože pro pacientovu prognózu je zcela zásadní, v jakém stavu se nachází, zejména zda se rakovina již nerozšířila do dalších orgánů. 

Jak se stanovuje diagnóza rakoviny plic?

Prvním krokem ve stanovení diagnózy je vyšetření pacienta lékařem, zejména poslech hrudníku a hmatová kontrola velikosti uzlin a dalších orgánů. Poté se provádějí zobrazovací metody, počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance (MR) a pozitronová emisní tomografie (PET). Cílem těchto vyšetření je určit umístění nádoru, jeho velikost, případné postižení uzlin či jeho prorůstání mimo plíce. Ultrazvuk se používá pro vyšetření břicha při podezření na metastázy především v játrech, scintigrafie slouží k určení přítomnosti metastáz v kostech a MR k zachycení metastáz v mozku. Všechny tyto zobrazovací metody ale nevedou k definitivní diagnóze rakoviny plic, která je stanovena až na základě rozboru nádorové tkáně či buněk ze vzorku nádoru. Ten je nejčastěji odebrán pomocí tzv. bronchoskopie, jejíž název je odvozen od přístroje bronchoskopu, který se používá k prohlídce dýchacích cest a odběru biologického materiálu.

Jak se rakovina plic léčí?

Z léčebných možností se pak podle typu, stadia a biologických vlastností nádoru volí operace, ozařování nebo chemoterapie – buď samostatně, nebo v různých kombinacích. V některých případech je možností i cílená (biologická) léčba nebo tzv. imunoterapie. Cílem léčby je nádor zmenšit či zcela odstranit. Bohužel velmi často se do ordinace specialistů na její léčbu, onkologů, dostávají pacienti s již pokročilým onemocněním, u nichž léčba slouží již jen ke zmenšení a utlumení růstu nádoru, ne k úplnému vyléčení. Změňte to, dbejte na prevenci a při podezření na tuto diagnózu se co nejdříve obraťte na svého lékaře. Čas může být v tomto případě cennější, než si myslíte.

Víte, jaké jsou nejčastější příznaky rakoviny plic? Zeptejte se zdarma v naší specializované poradně, kde Vám odpoví prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc.

(him)

Zdroje:

  • Skřičková J. Nádory plic a průdušek. Solen: Olomouc, 2017.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři