#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vědci objevili gen chránící proti rakovině plic

Rakovina plic se celosvětově řadí na přední místa příčin lidského úmrtí. Hlavní rizikovou skupinou jsou především kuřáci, ale vlivem špatného ovzduší a prachu velkoměst již téměř každý z nás. Výskyt těchto zhoubných nádorů stále roste.

Rakovina plic se celosvětově řadí na přední místa příčin lidského úmrtí. Hlavní rizikovou skupinou jsou především kuřáci, ale vlivem špatného ovzduší a prachu velkoměst již téměř každý z nás. Výskyt těchto zhoubných nádorů stále roste a kuřáků neubývá. Díky novému objevu by to ale mohlo být v budoucnu jinak.

Nádor plic bývá častý zejména u mužů, ale ani u žen není nijak výjimečný. Důležitá je hlavně časná diagnostika a dobrý léčebný postup.

Díky nové studii byl objeven gen, který by měl údajně v boji proti rakovině plic pomoci. Výzkum byl proveden na univerzitě v Nottinghamu. Velkým přínosem bylo objevení tzv. supresorového genu. Jde o gen chránící naše tělo před vznikem plicní rakoviny. Dr. Tyson Sharp a Dr. Greg Longmore odebrali tkáň z plic nemocných rakovinou a z plic zdravých lidí.

Použitím nejmodernějších technik přišli na skutečnost, že v plicních vzorcích nemocných lidí chybí gen LIMD1, který se vyskytuje na třetím lidském chromozomu. Zároveň odhalili fakt, že se jedná právě o výše uvedený ochranný gen. Vědci také tvrdí, že díky tomuto genu budeme moci v budoucnu detekovat již časná stadia rakoviny plic.

Velký zabiják rakovina

Rakovina plic je ve Velké Británii jednou z nejčastějších zhoubných onemocnění a ročně si vezme životy zhruba 33 000 lidí. Stejně jako v jiných zemích je i zde na prvním místě mezi příčinami kouření. Doposud byla rakovina plic diagnostikována spíše v pozdním stadiu a 80 % pacientů umíralo od stanovení diagnózy do jednoho roku.

Budoucnost bez zhoubné nemoci?

V případě, že by se vědcům podařilo uvést užití tohoto genu do běžné praxe, znamenalo by to naprostý zlom v diagnostice a přežití pacientů. Na využití jedné z nejmodernějších metod v oblasti snížení rizika vzniku rakoviny plic si budeme muset asi ještě chvíli počkat.

(ena)

Zdroj:

  • Medical News Today (Lung Cancer) 3 December

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři