#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zachyťte sami včas rakovinu varlete!

Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů. Pro uzdravení jedince je důležitý včasný záchyt nemoci a nasazení léčby. Léčit se totiž dá – jak to ostatně dokazuje i slavný cyklista Lance Armstrong, který po úspěšném boji se zákeřnou nemocí vyhrál 7× Tour de France.

Určitý typ rakoviny může – z pochopitelných důvodů – postihovat jen jedno pohlaví. Například rakovina varlat. Ta se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů a je nejčastějším typem karcinomu vůbec. Pro uzdravení jedince je důležitý včasný záchyt nemoci a nasazení léčby. Léčit se totiž dá – jak to ostatně dokazuje i slavný cyklista Lance Armstrong, který po úspěšném boji se zákeřnou nemocí vyhrál 7× Tour de France.

Klíčem k úspěchu je samovyšetření

Může to znít směšně, ale nejúčinnějším nástrojem pro včasnou diagnózu je pravidelná sebekontrola pohmatem varlat. Proto je na místě doporučení, aby si muži varlata sami alespoň jednou měsíčně kontrolovali – a to v každém věku. Většina zhoubných nádorů varlete je v současné době velmi dobře léčitelná.

Často bývá jediným problémem odkládání návštěvy lékaře pacientem a z toho vyplývající pozdní stadium nemoci. Při onemocnění varlat ale není možné lékaře obejít. I když varle není životně důležitým orgánem, při zanedbání se může rakovina rozšířit dál do těla. Ani současná medicína pak není schopna takový stav zvládnout – a pacient mnohdy zbytečně umírá. Muži často k lékaři nejdou ze studu nebo ze strachu, že to bude něco zlého. Naopak poučená partnerka, která muže nakonec navštívit lékaře doslova přinutí, mu tím někdy zachrání život.

„Něco“ se děje…

Nejčastějším příznakem je změna velikosti varlete, tedy hlavně jeho zvětšení nebo zduření. Může se objevit i pocit napětí ze zvětšeného obsahu šourku. Pokud se projevuje jako postupně vznikající nebolestivý proces, právě tehdy se může jednat o nádorové onemocnění. A to zejména v případě, že se tak děje jen na jedné straně. Pokud jde naopak o náhle vzniklé bolestivé zvětšení obou varlat doprovázené teplotou, bude se pravděpodobně jednat o zánět.

Hmatný útvar na varleti

Častá je rovněž změna konzistence (tuhosti) varlete, nález zatvrdnutí, tuhého uzlíku či hrčky na povrchu varlete nebo na okolních tkáních. Při nahmatání útvaru na varleti či v jeho blízkém okolí je nutné nejdřív jednoznačně vyloučit nádorové onemocnění (nádor bývá častěji nezhoubný). Může se ale znovu jednat o lokální zánět nebo městnavé postižení žilního systému varlete (varikokéla).

Operace pomůže

Zvětšené varle může svojí vahou působit tupou a tahavou bolest v podbřišku a třísle nebo nepříjemné pocity „těžkého“ varlete. Může se jednat i o úrazovou záležitost nebo uskřinutí. Nebezpečná je tzv. torze (otočení) celého varlete, kdy dojde k zamezení přítoku a odtoku krve, čímž varle poměrně rychle odumře. Včasný chirurgický zákrok je jedinou možností léčby.

I hrudník napoví

Zvětšení prsou u mužů, tzv. gynekomastie, otok a citlivost prsou bývají způsobeny nadměrnou hormonální aktivitou. Další příznaky jako bolest břicha, dušnost a bolesti kostí jsou známky již generalizovaného onemocnění s postižením mízních uzlin břicha, plic, kostí. Pozornost věnujte i otoku, zarudnutí, potížím s močením či horečce. V žádném případě se nevyplatí otálet s návštěvou lékaře. Může vyloučit podezření na nádor a určit správnou diagnózu. Nebo rakovinné bujení potvrdí a ihned zahájí léčbu – léčbu, která vám může zachránit život.

(ercp)

Zdroj:

  • Stránky Masarykova onkologického ústavu.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři