Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny


Odpovídá: Prim. MUDr. Martin Šmakal

  • narozen 1961
  • ženatý, dva synové

Specializace na sonografickou diagnostiku nádorů a zavádění nových léků do praxe v rámci klinických studií. Publikační praxe.

od 2010 primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice
1994 specializace 2. stupně – klinická onkologie
1990 specializace 1. stupně – interní lékařství
1987 – 2009 specialista pro prevenci a léčbě solidních nádorů – Onkologický Ústav na Pleši
1987 absolutorium Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Praze
od 2008 člen steering comittee klinických studií

kristyna
13 / 09 / 2018

Dobrý den Posledního zhruba půl až třičtvrtě roku trpím opakovanými infekcemi (za posledních 5 měsíců 4× ATB, infekce se vždy projevovaly jako zvýšená teplota, horečka, prakticky bez dalších příznaků - kašle, rýmy, nebo jiných konkrétnějších projevů), ale i v době kdy nejsem nemocná mívám několikrát do týdne zvýšenou teplotu (do 38°), bolesti kloubů, v noci se hodně potím, celkově se cítím unavená a zesláblá. Vždycky jsem aktivně sportovala, teď mám dny, kdy téměř nedokážu vyjít schody do prvního patra. Testy prováděné praktickou lékařkou v době oněch opakovaných infekcí (letošní jaro-léto) zřejmě neodhalily nic podezřelého, jen zvýšené leukocyty a mírně sníženou srážlivost krve (nevím ale, které konkrétní testy lékařka nechala dělat). Před týdnem až deseti dny se mi na pravé straně krku objevila nebolestivá bulka. Mohlo by jít o nějaký typ nádoru lymfatického systému? Jaké testy by v takovém případě odhalily onemocnění a lze si je někde nechat provést třeba i jako samoplátce (u praktické lékařky už si připadám hloupě, za poslední půlrok jsem tam byla častěji než za předchozích dvacet let - podle výsledků testů mi nic není, zvýšená teplota do 38°, která navíc nepřetrvává několik dní, ale mizí a zase se vrací, únava, bolesti kloubů, slabost a noční pocení mi připadají trochu vágní na návštěvu lékaře...). Pokud bulka na krku zmizí sama od sebe, znamená to, že to nebylo nic vážnějšího? Děkuji za odpověď a zdravím, kristyna

Prim. MUDr. Martin Šmakal
13 / 09 / 2018

Dobrý den, tyto problémy jsou vždy "kříž" pro pacienta i lékaře. Hledáme něco, co má spojitost s výše uvedenými symptomy... Ale to má asi 90% chorob... Uzliny na krku je nejčastěji projevem infekce k dut. ústní, ale obecně vzato nádor nelze vyloučit nikdy. Chápu, že se Vám už k PL nechce. Jistě lze jako samoplátce si to zajistit jinde. Například ultrazvukové vyšetření této lokality by hodně napovědělo. Jistě bych udělal odběr krve na onkomarkery, já jako onkolog bych však šel jistě hlouběji a odeslal Vás na CT břicha, malé pánve a hrudníku. Pak bych dle výsledků pokračoval a pátral dále. Ale uznávám, že je to i pro nás hledání v kupce sena... Pokud se uzlina ztratí, pak jistě nešlo o nádor...

Anonym
29 / 08 / 2018

Dobrý den. Několik let mám psychické problémy, které se stále zhoršují, i přesto, že pravidelně navštěvuji psychiatra a psycholožku a beru léky (antidepresiva). Taky jsem pořád unavená, mívám zvýšené teploty a pobolívá mě hlava, nebo se mi motá, je mi na omdlení, bolí mě ucho a hučí mi v nich, atd. Myslím si, že mám rakovinu mozku. Chtěla bych jít na nějaké vyšetření. Co mám dělat? K jakému lékaři mám jít? Nechci to nechat dojít daleko, čím dřív se na ten nádor přijde tím menší budou pak moje psychické problémy.

Prim. MUDr. Martin Šmakal
30 / 08 / 2018

Dobrý den, příznaky , které popisujete rozhodně nejsou typické pro nádor mozku. Naopak často bývá většina z nich sdružena se stresem či depresemi. Pokud by se mělo dělat vyšetření mozku / na to je asi nejlepší magnet. rezonance/, pak by to měl vidět a rozhodnout neurolog, zda je takové vyšetření vhodné a nutné

Pet Heinriche
27 / 08 / 2018

Dobrý den, nově jsem se seznámil s přítelkyní, 55 let, která mi sdělila, že prodělala závažné onkologické problémy s ledvinami a že u ní byly zjištěny metastázy i v kostech. Sdělila mi, že v důsledku chybné funkce ledvin nemůže projít chemoterapií a že užívá léky a věc je prý řešena včetně perorálního užívání vývarů z konopí. S žádnou touto věcí nehodlám nic řešit, na to nemám vzdělání. Píšu to jen pro úvod mého dotazu: Partnerce jde z úst dosti nepříjemný pach, který nedokážu blíže specifikovat. Je jakoby nakysle nahořklý s podivnou nepříjemnou příchutí, která je i ve slinách. Zatím jsme o věci spolu nehovořili. Jde mi o to, zda je to v takovýchto případech součást uvedené situace, nebo zda mám přítelkyni varovat, aby toto řešila se svým ošetřujícím lékařem. Navíc se u přítelkyně někdy objevuje svalový třes, jako když vědomě rychle cukáte nohou či rukou. Přítelkyně byla asi půl roku s onkologickými problémy s ledvinami upoutána na lůžko. Následně se pak učila znovu chodit a nyní opět chodí do práce, a to na zkrácený úvazek. Říká, a i tak vypadá, že se cítí dobře a že je předpoklad dobré prognózy dalšího vývoje. Nicméně, protože tuto situaci neznám a věci nerozumím, prosím o základní osvětu k uvedenému. Nerad bych, abychom něco zbytečně zanedbali, nebo - naopak - ať nemám nadbytečný strach z věcí, které neznám a jsou možná běžné. Děkuji za Váš čas a podporu. S pozdravem Pet Heinriche

Prim. MUDr. Martin Šmakal
27 / 08 / 2018

Dobrý den, bohužel bych to neviděl moc optimisticky. Pokud od nádoru ledvin jsou metastázy v kostech, pak jde o nevyléčitelné onemocnění / naděje na vyléčení je minimální.../ Zápach z úst může mít tisíce příčin, jistě by to ošetřující lékař měl vědět...Třes rukou může mít rovněž mnoho příčin - i zde může souviset s postižením kostí či naopak s léčbou. Nicméně na druhou stranu znám mnoho pacientů a pacientek, kteří i nádorem s metastázami žili a žijí několik let.

Ivana
23 / 08 / 2018

Dobrý den, prosím o radu a je-li možné prognózu. Maminka roč.1943 má maligní invazivní karcinom mammy. Léčena hormony. Léčba cca rok zabírá. K tomu se přidala MCL kostní dřeně a periferní krve.MIPI vysoké riziko. Již delší dobu se je i v péči psychiatra. Také jí zjistili chronickou virovou hepatitidu B. Ve zprávě má napsáno že dle indikačního semináře zahájení imunochemoterapie při poklesu trombo, nebo hb, nebo jiné progresi. Prosím co to vše znamená ? Podepsala, žeje poučena, ale neví nic. Děkuji

Prim. MUDr. Martin Šmakal
24 / 08 / 2018

Dobrý den, rád bych Vám co nejlépe poradil, ale informací jste mi dala velmi málo. Nevím , zda maminka byla operována či nikoliv, nevím jak je nádor citlivý na hormonální léčbu / tedy jaký je stav hormonálních receptorů/ a mnoho dalších informací. Jistě kombinace s dalšími chorobami prognozu zhoršuje, ale je jí 75 let a tak to onemocnění nemusí běžet příliš rychle. Možnost chemotherapie tu jistě je, ale bude se to zvažovat dle aktuálního stavu

Gabriela Pohanková
06 / 08 / 2018

Dobrý den, před 3lety mému taťkovi (r.n 1949) po sérii chemoterapií a ozařování vzali levou plíci. Zdálo se, že je vše v pořádku. Na začátku roku ho začalo pobolívat v zádech, stěžoval si na vystřelující bolest v oblasti jizvy po zákroku.Nemohl spát, bolest mu to nedovolila. Objezdil několik lékařů, praktického lékaře-který mu doporučil masáže, svého onkologa- který mu řekl, že ho vyléčili a že se má obrátit na jiné doktory, byl v ambulanci bolesti, kde mu paní doktorka předepisovala silnější léky... na chvíli zabraly, a poté se objevily bolesti větší. Několik měsíců se snažil spát v křesle- v sedě ho to bolelo méně. Poslední měsíc tatínek výrazně zhubnul. Volali jsme i ambulanci, která mu alespoň napsala doporučení do nemocnice. Ještě téhož večera jsme ho odvezli na neurologii. Tam už je týden a po CT a magnet. rezonanci mu našli na páteři metastáze. Po 3 dnech v nemocnici bohužel přestal chodit, nohy nedokáže ovládat.Větší podrobnosti bohužel nevím, vím jen, že mu vnitrožilně podávají nějaké léky a zítra ho budou převážet na onkologii. Vím, že s googlem je každý lékař, ale po zadání problému do vyhledavače mi vylezl první článek, https://relax.lidovky.cz/bolest-zad-muze-znacit-kostni-metastazy-varuje-lekarka-pix-/zdravi.aspx?c=A150504_114116_ln-zdravi_ape, který jasně mluví o symptomech a co to může znamenat. Proto mi není jasné a nechápu, proč mému taťkovi někdo předepisoval masáže a tlumící léky, místo toho, aby ho pro podezření na návrat rakoviny vyšetřili. Taťka je zatím plný optimismu a chuti se uzdravit. Nevím, jak hodně je problém vážný a jestli se, vzhledem k jeho stavu, na něj přišlo včas. Můžete mi, prosím, napsat Váš názor? Velice Vám děkuji, Gabriela Pohanková

Prim. MUDr. Martin Šmakal
06 / 08 / 2018

Dobrý den, domnívám se , že stav je velmi vážný a pravděpodobně toto onemocnění již nevyléčíme. Léky proti bolesti byly jistě na místě, ale vyšetřit danou bolavou oblast asi bylo vhodné. Ale nebyl jsem u celého případu, tak se mi to zdálky těžko hodnotí...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.