Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny


Odpovídá: Prim. MUDr. Martin Šmakal

  • narozen 1961
  • ženatý, dva synové

Specializace na sonografickou diagnostiku nádorů a zavádění nových léků do praxe v rámci klinických studií. Publikační praxe.

od 2010 primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice
1994 specializace 2. stupně – klinická onkologie
1990 specializace 1. stupně – interní lékařství
1987 – 2009 specialista pro prevenci a léčbě solidních nádorů – Onkologický Ústav na Pleši
1987 absolutorium Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Praze
od 2008 člen steering comittee klinických studií

Jana
21 / 01 / 2019

Dobrý den, jsem z onkologické fcb skupiny pacientů (čítající cca 1.000 lidí) a vznikl ve skupině dotaz, zda je možné se zúčastnit klinické studie v zahraničí. Některé klinické studie, třeba se zajímavým lékem nebo na vzácné onkologické onemocnění se u nás nemusí nutně otevřít. Protože klinické studie jsou zdarma a pacient by se hradil jenom pobyt +stravu, nebo jenom i dojíždění (některé klinické studie jsou o návštěvě jednou za měsíc a CT jednou za 3 měsíce) apod. , není to až tak cenově nereálné pro některé.Tedy taková cesta by se dala absolvovat. Zájem je dán i tím, že onkologičťí pacienti věďí, že vysoce inovativní léky jsou u nás i velmi pomalu schvalované, tak hledají cesty, jak se jich i třeba dožít..Je to vůbec možné?Děkuji za odpověď Jana

Prim. MUDr. Martin Šmakal
21 / 01 / 2019

Dobrý den, účastnit se klin. studie v zahraničí je velmi často možné, ale záleží na zadavateli / tedy na farmaceutické firmě / jaký design studie zvolí. Např. informované souhlasy by musely být v rodném jazyce, musely by být takto schváleny apod. I délka cesty by mohla být limitujícím faktorem při řešení neočekávaných nežádoucích účinků léků, které jsou v době výzkumu časté...

Jana
18 / 01 / 2019

Po ukončené léčbě karcinomu prsních uzlin - operace ,chemoterapie,ozařování , biologická léčba ukončena říjen 2018 Váš názor na cestování Emiráty , Turecko děkuji

Prim. MUDr. Martin Šmakal
18 / 01 / 2019

Přijde na to kdy a kam a co tam... Na válení se na slunci to rozhodně není

Aleš Adam
18 / 01 / 2019

Dobrý den, před 2 měsíci (listopad 2018) jsem byl v nemocnici s karcinomem varlat. Seminom, nezjištěny metastázy. Další termín 3 měsíce od operace na kontrolu. Vedle toho už jsem byl na čekací listině na operaci štítné žlázy. Zjištěn uzel. Před 3 dny operováno. Uzel tvořen nejspíše papilárním karcinomem, ale histologie ještě neudělána. Karcinom ale určitě. Kompletní odstranění štítné žlázy. Další léčba radiojodem za cca 4 týdny. Morbus Crohn zjištěn před 4 lety. Operace. Tubulární adenom v tenkém střevě. Steatóza jater zjištěna před 4 lety. Nikdy jsem nekouřil a nepil alkohol. Mírná nadváha vlivem nemožnosti sportovat, jinak aktivní sportovec. Věk 34 let. Neurčené útvary na plicích o velikosti v řádech málo milimetrů. Podle ošetřujícho nejde zatím o metastázy. Nařízen dohled, viz seminom. Přítomna kalcifikace v plicích i ve štítné žláze. Můj dotaz: 2 rakoviny za krátkou dobu a soudím, že útvary na plicích nicmoc. Jaký by měl být další postup? Můžou být tyto rakoviny propojené nebo náhoda? Může být někde nějaké ohnisko či co, odkud se rakovinné buňky šíří a vytváří nádory? Co soudíte o uzlech na plicích s přítomnou kalcifikací? Další rakovina, že? Lékaři tomu moc nechtějí věnovat pozornost. Děkuji

Prim. MUDr. Martin Šmakal
18 / 01 / 2019

Dobrý den, to velmi složitá problematika a složitá odpověď. Nevím zdaleka tolik informací, abych mohl seriozně odpovědět. Jistě bych se nechal vyšetřit geneticky, zda tam není nějaká vrozená porucha. 2 nádory u takto mladého jedince nebývají náhodou... Ložiska v plicích bych musel vidět, ale pokud jsou kalcifikovaná, tak asi opravdu nepůjde o metastázy... Léčba radiojodem ,pokud bude indikována dle typu nádoru št. žlázy, bývá velmi úspěšná. Toho bych se nebál... A pokud nebyl nádor na varleti velký , tak je sledování a kontroly tím správným postupem. Ale berte moji odpověď spíše za orientační, opravdu nevím mnoho důležitých podrobností...

Michael
15 / 01 / 2019

Dobr

Prim. MUDr. Martin Šmakal
16 / 01 / 2019

Dobr

Jiří Steiger
11 / 01 / 2019

Dobrý den, u manželky cca před čtyřmi roky (v pouhých třiceti letech) byla zjištěna rakovina prsu (100% hormonální - ve zprávě: 100 procent progesteron a 100 estrogen, Hormonalne dependentni ca in situ), které ji bylo následně chirurgicky odebráno a dále brala Tamoxifen a Zoladex. Místo prý obvyklých pěti let nám onkoložka povolila jejich užívání přerušit již po 2,5 roce, neboť bychom chtěli dítě a nyní je manželce již 35 a mě 40 let. Cca 4 měsíce probíhalo "čištění" od léků a nyní se přes rok pokoušíme o spontánní otěhotnění, bohužel ale bez výsledku. Naše onkoložka nám kvůli nutnosti stimulace zakázala umělé oplodnění, na doporučení známého jsme ale byli na konzultace i u gynekologického onkologa doc. Zikána z nemocnice Na Bulovce, a ten nám naopak tvrdil, že při použití mírnějšího protokolu stimulace není IVF problém a můžeme klidně podstoupit i dva cykly stimulace. Jak� � je prosím Váš názor? A pokud souhlasíte s doc. Zikánem, máme IVF podstoupit hned, nebo ještě vyčkat a dál "to zkoušet normálně"? Jde o to, že naše onkoložka nám také říkala, že k tomu Tamoxifenu bychom se po těhotenství měli vrátit, přičemž doba přerušení jeho užívání by neměla přesáhnout dva roky. To ale bohužel už ani teď nestíháme (připočtu-li dalších 9 měsíců těhotenství). Jaký je prosím Váš názor na toto? Máme se k tomu Tamoxifenu vracet, a pokud ono, jsou ty max. dva roky přerušení skutečně striktně dané? Resp. platí, že čím kratší doba přerušení, tím lepší, tzn. máme jít do toho IVF hned? A máme se po narození dítěte ihned k Tamoxifenu vrátit, nebo raději ještě několik měsíců kojit? Dítě samozřejmě chceme, ale na prvním místě je zdraví manželky - pro všechny případy již máme zažádáno i o adopci... A jestli můžu, tak ještě poslední dotaz - víme, že se rakovina prsu bohužel vrací - vrací se nejčastěji v obdobné podobě, jako byla poprvé, nebo může být i mnohem agresivnější, např. s metastázemi atd.? Předem moc děkuji za odpověď. JS

Prim. MUDr. Martin Šmakal
16 / 01 / 2019

Dobrý den, já bych jako první v současné situaci konzultoval genetika, zda manželka není postižena nějakou genetickou poruchou. Karcinom prsu je ve 30ti letech podezřelý. Z toho by se pak teprve odvíjely mé úvahy o graviditě , ale především o budoucnosti partnerky...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.