#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

10 mýtů o rakovině plic

Kolik zdrojů, tolik různých informací – o citlivých tématech, mezi které rakovina bezesporu patří, to platí dvojnásob. Přečtěte si deset nejrozšířenějších pověr o této zrádné nemoci.

Kolik zdrojů, tolik různých informací – o citlivých tématech, mezi které rakovina bezesporu patří, to platí dvojnásob. Přečtěte si deset nejrozšířenějších pověr o této zrádné nemoci.

Mýtus 1: Po letech kouření je poškození plic nevratné

Skutečnost: Nikdy není pozdě na to, abyste přestali. Pár dní po odhození poslední cigarety se zlepšuje krevní oběh a plicní funkce. Po roce bez cigarety jsou plíce téměř jako nové. A postupně se snižuje i riziko rakoviny plic.

Mýtus 2: Lehké cigarety jsou bezpečnější

Skutečnost: Cigarety lehké, ultralehké i s nízkým obsahem dehtu jsou škodlivé stejně jako ty ostatní. Navíc pozor na mentolové cigarety, které díky pocitu chladu a osvěžení umožňují kuřákům hlubší vdechnutí cigaretového kouře. Kromě větší škodlivosti je také těžší po nich přestat kouřit.

Mýtus 3: Kouření marihuany nezvyšuje riziko rakoviny plic

Skutečnost: Kouřením marihuany si koledujete o rakovinu také. Navíc lidé, kteří kouří marihuanu, kouří i normální cigarety. A marihuana znásobuje účinky dehtu a dalších rakovinotvorných látek v cigaretách.

Mýtus 4: Umělé vitamínové doplňky a antioxidanty chrání před rakovinou

Skutečnost: Přírodní antioxidanty a vitamíny v ovoci a zelenině skutečně chrání před rakovinu. Ale co se týče umělých doplňků, některé z nich, jako např. beta-karoteny, naopak riziko rakoviny zvyšují.

Mýtus 5: Dýmky a doutníky rakovinu plic nezpůsobují

Skutečnost: Nejen že způsobují rakovinu plic stejně jako cigarety, navíc zvyšují riziko rakoviny dutiny ústní, krku a jícnu. Dýmky a doutníky jsou tedy ještě nebezpečnější.

Mýtus 6: Rakovinu plic způsobuje pouze kouření cigaret a nic jiného

Skutečnost: Hned druhým rizikem pro rakovinu plic je radon, vyzařující z půdy. Radon dokáže prosakovat i přes zdi, proto je nutné jej před započetím stavby domu měřit.

Mýtus 7: Rakovinu plic způsobuje i mastek

Skutečnost: Mastek neboli talek je minerál používaný v mnoha průmyslových odvětvích. Nebyla zjištěna žádná souvislost s jeho používáním a rakovinou plic. Velmi nebezpečné pro vznik rakoviny plic jsou azbest a vinylchlorid.

Mýtus 8: Při zjištění rakoviny plic je už zbytečné přestat kouřit

Skutečnost: Právě naopak. Pokud pokračujete s kouřením cigaret, snižujete tím účinky léčby. Po operacích rakoviny plic se u kuřáků rána na plicích daleko hůře hojí.

Mýtus 9: Cvičení nijak neovlivňuje riziko rakoviny plic

Skutečnost: Pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko rakoviny plic až o 20 %. Navíc se zlepšují dechové a srdeční funkce.

Mýtus 10: Znečištění ovzduší je hlavní příčinou rakoviny plic

Skutečnost: Venkovní ovzduší znečištěné smogem a kouřem je zodpovědné jen za 5 % rakovin plic, a to ještě v nejvíce znečištěných městech. Hlavním zabijákem je samozřejmě kouření.

(ercp)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři