#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina a covid-19. Co zatím víme?

Jsou jedinci s rakovinou ve větším riziku těžkého průběhu onemocnění covid-19 než zdravá populace? Doporučují odborné společnosti očkování i pro onkologicky nemocné? V následujících řádcích byste měli nalézt odpovědi na nejčastější otázky, které se týkají onkologických pacientů a nemoci covid-19.

Nejasná spojitost

Jedinci s nádorovým onemocněním jsou kvůli snížené imunitě více náchylní k infekčním chorobám. Tato všeobecně známá skutečnost vedla k obavám, že onkologičtí pacienti budou ve větším riziku těžkého průběhu onemocnění covid-19. Výzkumy publikované v prvních fázích pandemie skutečně naznačovaly častější těžký průběh onemocnění a vyšší riziko úmrtí u jedinců se zhoubným nádorovým onemocněním. Od té doby však byla publikovaná řada dalších rozsáhlých výzkumů, které tuto domněnku nepotvrdily. Naopak některé z nich prokázaly podobné riziko těžkého průběhu a úmrtí jako v běžné populaci.

  • Riziko těžkého průběhu a úmrtí je tak spíše dáno souhrou několika faktorů, mezi které patří také rostoucí věk, přítomnost dalších onemocnění, životní styl (například kouření, hmotnost, celkový zdravotní stav).
  • Jedinci s onkologickým onemocněním často mají další přidružené rizikové faktory, kvůli kterým jsou ve vyšším riziku těžkého průběhu nemoci covid-19.

Zanedbaná prevence

Pandemie onemocnění covid-19 zhoršuje vyhlídky nemocných s nádorovým onemocněním také nepřímo. Během tohoto období došlo k výraznému omezení zdravotní péče, řada lidí se také bojí navštívit lékaře ze strachu z nákazy. Výsledkem je odkládání preventivních vyšetření a zanedbávání časných projevů onkologického onemocnění. Někteří lidé se tak dostanou k lékaři až ve fázi pokročilé choroby, přičemž tento trend je pozorován i u mladších věkových kategorií. Důkazem tohoto faktu může být nárůst mladých pacientek ve vyšším stadiu rakoviny prsu, které kvůli pozdějšímu záchytu onemocnění mají mnohem horší vyhlídky na vyléčení.

Očkování pro všechny

Podle současných doporučení by očkování proti onemocnění covid-19 měli podstoupit jedinci, kteří se s rakovinou léčí, ale také ti, kteří již onkologické onemocnění prodělali. Ačkoliv zatím chybí data ohledně bezpečnosti a účinnosti vakcinace u těchto osob, jedinou překážku v očkování představuje závažná přecitlivělost (alergie) na některou ze složek vakcíny. Vyhodnocení celkového zdravotního stavu a přesnou informaci o míře závažnosti přidružených chorob by měli pacienti konzultovat se svým ošetřujícím onkologem nebo praktickým lékařem. Očkování je doporučováno i pacientům se sníženou imunitní odpovědí. Vakcinace této skupiny může být méně účinná, a tak je i po očkování silně doporučeno dodržovat opatření snižující riziko nákazy.

(holi)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři