Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Návaly po hormonální léčbě

Dotaz, 23. 8. 2023

Dobrý den pane doktore. Jsem po rakovině prsu, nyní mám už jen hormonální léčbu Tamoxifenem. Mám po něm hrozné návaly horka a chci se prosím zeptat, jestli existuje proti návalům něco, co mohu. I na přírodních preparátech píší, že je nemají používat ženy po rakovině prsu. Předem děkuji za odpověď a pěkný den.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 8. 2023

Dobrý den, moc toho není a nemívá to valný účinek. Spíše bych se dohodl s ošetřujícím onkologem , zda nejde zvolit jiná hormonální léčba, která by toto nedělala a nebo alespoň ne tak výr...

Hypodenzní ložisko

Dotaz, 21. 8. 2023

Co pro mě znamená hypodenzni ložisko v levém laloku jater 13 mm,denzita tekutiny.

MUDr. Martin Šmakal, 29. 8. 2023

Dobrý den, hypodenzní ložisko v játrech znamená, že se jedná o ložisko , která má menší hustotu tkáně než okolní jaterní tkáň. Příčin může být mnoho - od bezvýznamných až po závažné. Je ...

Vyšetření CT

Dotaz, 19. 8. 2023

Dobrý den,
byla jsem na vyšetření ledvin CT a přitom bylo zjištěno v S4 pravé plíci nodulace sporné etiologie a uroložka mne posílá na CT s kontrastem. Není vhodnější a šetrnější MR ( vím že dražší ) ?

MUDr. Martin Šmakal, 21. 8. 2023

Dobrý den, obě vyšetření jsou vysoce kvalitní a CT má i jiné výhody. Zůstal bych u CT......

Operace tumoru v dutině břišní

Dotaz, 18. 8. 2023

Dobrý den , mamka 1953 ročník má na dutině břišní tumor a mety na játrech
je možná nějaká operace a léčba ? děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 21. 8. 2023

Dobrý den, léčba je asi možná, ale nevím o jaký nádor jde, takže nic bližšího nemohu říci. Jestli budu léčit nádor vycházející původně ze střeva nebo třeba z ledviny je pro odhad léčby...

Propouštěcí zpráva

Dotaz, 14. 8. 2023

Dobrý večer, chtěla bych ještě doplnit text co má maminka v propouštěcí zprávě operace :Extirpatio matastasim e inguinae. Po přeložení rozumím tomu,že jį byla odstraněná metastáze z trisel ní oblasti? Mám se obávat, pokud to metastazuje, že se to může objevit i jinde v těle?Po zahojení by měla pravděpodobně mít ozařování. Bylo receno lékařem .Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 21. 8. 2023

Dobrý den, ano, může to jistě metastazovat i jinde v těle, ozařování postiženého třísla tam , kde byla vyndána uzlina mi přijde vhodné....

Opakovaný výskyt nádoru

Dotaz, 7. 8. 2023

Dobrý den, měla bych dotaz. Maminku (72) zítra operují, našli jí středně diferencovaný skvamocellulární karcinom částečně fixovaný na tříselný vaz. Nádor má 4,5cm. Před rokem byla operovaná na karcinom vulvy a vzali jí i spádové uzliny. Teď se jí to opět objevilo...jakou má naději na vyléčení. Nádor se objevil přesně do roka a ještě tak velký....Děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 14. 8. 2023

Dobrý den, naději na úplné a trvalé vyléčení má velmi malou.Pokud nebyla na nově postižené tříslo aplikována radioterapie, pak je šance , že se to třeba po ozařování na dlouho pozastaví,...

Nález z kožního vzorku

Dotaz, 4. 8. 2023

Dobrý den, pěkně prosím o vysvětlení výsledku gynekologického histologického vyšetření.Kozni vzorek 9×5×4mm,ve kterém epidermie vykazuje fokální akantozu.Zona horního koria s lehkým chronickým neaktivním zánětem a minimálně zvýšenou vaskularizaci kapilárního typu. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 7. 8. 2023

Dobrý den, jsou to změny v kožních vrstvách, nejde o zhoubný nález, neměl bych z tohoto nálezu obavy......

Nález z gastroskopie

Dotaz, 31. 7. 2023

Pekný deň prajem, prosím Vás môjmu príbuznému zistili adenokarcinóm prostredníctvom vyšetrenia na gastro. Následne ho odoslali na CT brucha, panvy, hrudníka a záver je nasledovný:
Dunbarov syntrom so stenózou tr. coelacus na hranici významnosti, dva mikroonduly v pľ. parenchýme vpravo, vpravom pľ. hile jedna hraničná LU. Susp. malé reziduum thymu v prednom mediastíne. Appendix v ascendetnej polohe. Incip. spondylóza Th. chrbtice.

Viete mi prosím vás objasniť ak je to možné aký je záver?

Ďakujem.

MUDr. Martin Šmakal, 7. 8. 2023

Dobrý den, úplně jsem nepochopil, co chcete vědět... Jedná se o zhoubný nádor /asi žaludku, pokud je nález z gastroskopie/. Z CT se nezdá, že by někde po těle byly metastázy. Záleží ted...

Rakovina prostaty

Dotaz, 22. 7. 2023

Dobrý den,
Mému dědovi-téměř 72 let objevili v roce 2019 rakovinu prostaty. Jeho PSA se pohybovalo kolem 100. Podstoupil proto operaci-odebrání varlat. Poté se jeho stav natolik zlepšil, že byl zas schopen cestovat jako dříve, pohyboval se, jak to šlo, PSa mel v nejlepším stavu kolem 7. V říjnu minulého roku mu objevili metastáze kolem páteře, které od prosince ozařovali. Podstoupil několik ozařování a v březnu tohoto roku mu operovali metastázi na páteří. Poté byl kolem 6 týdnů v nemocnici a od té doby chodí jen s francouzskými holemi. Jeho stav se bohužel ještě zhoršil a byla mu zavedena cévka (katetr) a má tedy močový sáček s výpustí, jelikož měl vysoké hodnoty UREA a KREATIN ( kratinin). Nyní se léčí na urologii ve Dvoře Králové nad Labem a na onkologii v Pardubicích. Lékař z onkologie mu předepsal začátkem května lék abirateron, který od května až do teď užívá. Bohužel se to zatím moc nelepší, pár dní zpátky se mu objevila krev v moči se specifickým zápachem a má uzliny v podbřišku, kvůli kterým má už asi 2 měsíce oteklé nohy a špatně se mu chodí. K Abirateronu dále užívá prednison a na otoky nohou a ředění krve má Equilis a Furon. Občas mívá takové ataky, kdy popisuje, že cítí, že mu moč odtýká cévkou a bolí ho to. Je možné, že bude docházet na dialogu. V úterý jde na kontrolu do Pardubické nemocnice. Jinak ještě Podstoupil EKG a to má vše v pořádku, jen má teď nižší tlak, možná z léků. Myslíte si, že může pomoc biologická léčba imunoterapie nebo nějaká jiná léčba ještě mimo Abirateronu?
Moc děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 24. 7. 2023

Dobrý den, pardubické kolegy dobře znám a zvl. prof. Odrážka je na léčbu nádoru prostaty specialista. Myslím, že jste v nejlepších rukou. Při takto pokročilém onemocnění je však léčba ...

Bolesti podbřišku po ozařování

Dotaz, 18. 7. 2023

Dobrý den, v roce 2020 jsem ukončila léčbu pro colli uteri IIb, měla jsem chemoterapii, ozařování a brachyoterapii..od té doby trpím bolestmi podbřišku, třisel,nyní mě začaly dosti bolet klouby hlavně celé nohy,podbřišku,a také bolest pod klíční kostí, dále(lecim se i na endokrinologii jsem po TTE, prodělala jsem 2× covid,tím se zhoršila trochu hodnota tsh atd..upraveno léky navíc..) ale nyní mi dělal p. Doktor i kostni metabolismus a nelíbil se mu výsledek,když jsem.ukazala na onkologii kde i stále.řikam jak mě vše bolí bylo.mi.řeceno,že je to asi spojené s předchozí onko léčbou..je opravdu možné aby jsem měla takové bolesti a stavy,že nemohu ujít další trasu,onkolozka tvrdí že je vše v pořádku.

MUDr. Martin Šmakal, 24. 7. 2023

Dobrý den, považuji za málo pravděpodobné, že tyto příznaky mají významnější souvislost s léčbou na nádor čípku děložního. Bolesti v podbřišku bych úplně nevylučoval, ale spíše bych hled...

Podstoupení laparoskopie

Dotaz, 8. 7. 2023

..dobrý den v roce 2010 jsem byl ozářen na Ca prostaty -dg.Ca prostaty-cT3b c NO MO,GS 4+5´=9,PSA 6.8,high risk-po ozáření jsem měl PSA 0,04-další dispenzarisace: 09/19 PSA O,22 10/20 PSA 0,25 04/21 PSA0,32 08,21 PSA0,32 01/22 PSA0,34 06/22 PSA 0,44 09,22 PSA 0,41 11/22 PSA 0,41 2ú2023 PSA 0,57 4/23 PSA 0,48...prosím o Váš názor,máím opět nádor,nebo jsou tam jen rakovinové bunkky..nemám podstoupit operativni laparoskopicky zákrok(mám 76 let a mam obavy abych se probudil z narkozy),,nebo by jste doporučil jiný postoj,prosím o váš závěr ev.návrhy dalšího postupu..moc děkuji za odpověd..

MUDr. Martin Šmakal, 10. 7. 2023

Dobrý den, ve Vašem případě je to složitější odpověď. Rakovinné buňky=nádor, mezi tím bych nedělal rozdíl. Ale vzhledem k Vašemu věku a velmi pomalému růstu PSA bych asi vydržel ještě jen...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři