Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Návrat onemocnění

Dotaz, 23. 2. 2022

Dobrý den p. doktore, tatínkovi (56let) byla 11/2020 diagnostikována CA prostaty. 8 z 12 vzorků při biopsii bylo pozitivních a GS 7 (4+3). Klasifikace T2bN0M0. V březnu byla provedena RAPE a odeprány uzliny v tříslech. Tumor odebrán s negativními okraji a PSA 3 měs. po operaci dle urologa v pořádku (05/2021). Od té doby PSA 08/2021 bylo 0,007, poté 0,011 (11/2021) a nyní 0,018 (02/22). Máme všichni strach z návratu onemocnění. Vím, že nejste schopný mi říct co očekávat, ale chci se zeptat, zda tyto hodnoty ještě nutně nemusí znamenat návrat onemocnění? Moc děkuji za Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, mám obavy , že návrat onemocnění znamenají, ale nevím , jaká byla výchozí hodnota po operaci. Měla být 0,000 či těsně nad nulou do 0,002... Pokud to takto bylo, pak zvyšují...

Fyzická námaha po operaci

Dotaz, 22. 2. 2022

Můj manžel je po nefrektomii levé ledviny klasickou cestou pro nádor onkocytom. Nemá další následnou onko léčbu,cítí se výborně. Jizva v namahané části ( vstávání z lehu atd) byla asi v rozsahu 4-5 cm nateklá a bylo nutné ji vypustit. Teď se zdá byt klidná. Operace byla 17. 1. 2022. Manžel už pracoval z domova, zitra se prvně vydává do kanceláře cca 12km na kole. Obávám se ,že je to příliš brzy,ale on mé výhrady nebere v potaz. Jak to vidíte vy? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, toto je spíše otázka pro operatéra jak moc kdy začít namáhat stěnu břišní. Je to také dost individuální u každého pacienta. Já osobně bych se do ježdění na kole do dubna moc...

Léčba karcinomu ultrazvukem

Dotaz, 22. 2. 2022

Dobrý den, pane doktore. Můžete mi poradit? Dá se nádor na prostatě léčit ultrazvukem o teplotě 80 - 100°C? Spálí se tím rakovinotvorné buňky. Četl jsem o tom. Dělá se to někde u nás v republice? Byl jsem v Praze v Protonovém centru na vyšetření. PSA nyní 46, 2015 - PSA 14, 2020 - PSA 34. V březnu má začít hormonální léčba a pak ozařování 21x. Samozřejmě z toho mám strach a obavy. Děkuji Vám předem za odpověď.

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, nedomnívám se, že by využití ultrazvuku bylo standardním postupem v léčbě rakoviny prostaty. Jistě bych preferoval ozáření či hormonální léčbu. S pozdravem...

Následná léčba po operaci nádoru

Dotaz, 21. 2. 2022

Dobrý den, moc Vás prosím o informaci. Při operaci zánětu apendixu zjištěn ve špičce apendixu ,,středně agresivní" zhoubný nádor. Krevní výsledky, CT, ani kolonoskopie výskyt dalších nádorů (metastáz) nepotvrdily. Jaká je následná léčba? Preventivní odstranění části střeva? Chemoterapie?. Mnohokrát děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 28. 2. 2022

Dobrý den, musel bych znát přesně histologii. Pokud jde o <karcinoid>, tak se většinou nedělá nic, jen sleduje. Pokud by šlo o <karcinom>, tak je situace jiná, to by se dle stadia onemo...

Bulky pod kůží

Dotaz, 19. 2. 2022

Dobrý den,už cca 2 roky mě trápí bulky ,či uzliny v těle ,jsou hluboko pod kůži ,ve tváři se během jednoho roku , pomaličku zvětšuje,na krku pod kostí (pod zuby) mám dvě a trochu se krk zvětšuje nebo povoluje o proti druhé straně,také mi řekli po ct bederní páteře,že je tam nějaká uzlina a mě to trochu děsí,jsou trvde a pohyblivé ,ale neurolog řekl ,že uzliny má každý aniž by si sáhl,tak jako obvodní lékař tomu nevěnoval pozornost .Prosím jaký lékař mě může vyšetřit ? Nebo jaké vyšetření mohu žádat? Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 22. 2. 2022

Dobrý den, kolegové mají pravdu, že uzliny má každý a někdo je více hmatné, někdo méně. Nejlépe to musí zvážit Váš praktický lékař a event. pokud mu uzliny přijdou podezřelé, tak Vás poslat...

Zácpa vyvolaná radioterapií

Dotaz, 18. 2. 2022

Dobrý den, jsem lékárnice a nedávno jsme s jedním klientem řešili zácpu vyvolanou radioterapií karcinomu prostaty (ještě probíhající). Ve zprávě od lékaře měl výslovně uvedeno, že nemá používat laktulózu, ani čípky. Je nějaké jiné řešení? Děkuji za odpověď. s pozdravem

MUDr. Martin Šmakal, 22. 2. 2022

Dobrý den, zácpa vyvolaná radioterapií je velmi neobvyklá věc. Radioterapie naopak vyvolává spíše průjmy. Pátral bych po jiné příčině a tu bych řešil /např podávání obstip, analgetik či ant...

Popis diagnozy

Dotaz, 16. 2. 2022

Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat, co přesně znamená diagnóza C 60.9, MKN 0, 8070/32, G2 pT1a. Moc Vám děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 22. 2. 2022

Dobrý den, Jedná se o zhoubný nádor penisu bez bližší specifikace, která část je postižena. pT1a znamená, že v pooperačním histologickém hodnocení to byl velmi malý nádor, G2 znamená , že...

Nárok na lázeňskou léčbu

Dotaz, 14. 2. 2022

Dobrý den. Robotickou operaci mi byla odstraněna nádorem napadena prostata. I přestože cvičím pánevní dno, mám občas (při zakašlání, zasmání se) mírný únik moči. Mám nárok na (zdravotní pojišťovnou hrazenou)lázeňskou léčbu? Jak mám postupovat? Je mi 55 let. Děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 15. 2. 2022

Dobrý den, domnívám se , že ano, byť léčebné procedury a jejich event. omezení či rozsah by měl specifikovat urolog. Obecně mají pac. s nádor. onemocněním do roky po skončení léčby náro...

Volná tekutina v Douglasově prostoru

Dotaz, 7. 2. 2022

Vážený pane doktore, na kontrole po sestinedeli gynekolog našel volnou tekutinu v douglasově prostoru a malou -pravděpodobně- cystu na vaječníku. Za tři týdny na kontrole útvar o velikostí 7x4cm, tumor markery CA125 642,2. Tekutina se vstřebala. Za týden plánovaná laparoskopie. Na sále se dle rychlé histologie rozhodne, zda odstraní postizeny vajecnik (v případě pouze cyst), nebo pokud výsledek bude špatný, odstraní okamžitě celou dělohu, a to včetně obou vaječníku v rámci jedné operace. Je takto radikální postup na místě? Je hodnota markerů vysoká na tolik, aby šlo o nádor? Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezké dny!

MUDr. Martin Šmakal, 8. 2. 2022

Dobrý den, ano postup považuji za naprosto správný a hodnota Ca 125 je opravdu dost vysoká. Klidně by se o nádor mohlo jednat. S pozdravem...

Asbest a rakovina plic

Dotaz, 4. 2. 2022

Dobrý den pane doktore,mám dotaz. Někdy před 20 lety jsem koupil chatu pobitou ze předu azbestovymi deskami 2m vysokymi a 3 m širokymi. Desky jsem rozlámal a vyhodil.Nic jsem o azbestu nevěděl. Dodnes mě to trápí.Jaká je pravděpodobnost,že z této jednorázové akce mohu onemocnět rakovinou plic. Ptám se proto,že jsem cca půl roku zahleněn v krku. Byl jsem před půl rokem na Rtg plic a nic tam nebylo.Kašel nemám ani žádné jiné příznaky nemám,jen to zahlenění,které je každodení. Může zahlenění bez kašle být jediny příznak tétonemoci.Jak by jste postupoval vy. Dříve jsem kouřil,ale už 10 let nekouřím,Je mi 56 let.Děkuji za odpověd a Váš čas.

MUDr. Martin Šmakal, 8. 2. 2022

Dobrý den, obávám se , že stále daleko větší riziko plyne z Vašeho předchozího kouření než z té krátkodobé práce s azbestem. To by mne určitě netížilo. S pozdravem...

Nádor prsu

Dotaz, 2. 2. 2022

Dobry den, prosim Vas mam výsledky histologie zhoubných nádoru na prsu: ER-, PR-, Her-2/neu 3+ a jde o karcinom apokrinni. Mam tech nádoru celkem 6. Největší Nador je 1,6 mm a nejmenší 0,5 mm. Bude nutna chemoterapie? Jde o výsledky Her ze jsou negativní nebo pozitivní, dekuji za odpoved.

MUDr. Martin Šmakal, 8. 2. 2022

Dobrý den, na to není jednoduchá odpověď, asi byste měla mít antiHer léčbu /Herceptin/. Nevím však jak byla provedena operace, jak dopadly lymfatické uzliny atd. Proto nemohu jednoznačn...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři