Poradna lékaře

Vaše dotazy týkající se onkologických onemocnění, prevence i léčby zodpovídá
MUDr. Martin Šmakal, primář onkologického oddělení Nemocnice Hořovice (od roku 2010).

Cenné zkušenosti získal coby specialista pro prevenci a léčbu solidních nádorů v Ústavu onkologie a pneumologie na Pleši, kde pracoval v letech 1987–2009.

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Útvary v prsu

Dotaz, 2. 2. 2022

Dobrý den, manželce byli při vyšetření na mamografu zjištěny v prsu 1,5cm útvary které byli neohraničené. Lékaři se zdali podezřelé, tak objednal manželku na biopsii. Je možné že i útvary které se na vyšetření zdají jako zhoubné, se můžou při vyšetření ukázat jako nezhoubné. Bohužel nemám k dispozici snímky. Omlouvám se tedy za možná naivní dotaz ale v době čekání se chytám každé naděje. děkuji

MUDr. Martin Šmakal, 8. 2. 2022

Dobrý den, ano i to se může stát S pozdravem...

Prognoza karcinomu plic

Dotaz, 30. 1. 2022

Dobrý den. V r,2019 mi byl diagnostikován malobuněčný karcinom plic. Prodělala jsem chemoterapii a radioterapii. Jaká je moje prognoza? Mám 55 let.

MUDr. Martin Šmakal, 1. 2. 2022

Dobrý den, neznám původní rozsah onemocnění ani mnho dalších nezbytných informací o nádoru ani o Vás. Nevím ani jaký byl výsledek dosavadní léčby. Odhadovat si netroufám, ale obecně řečen...

Léčba kryoterapií

Dotaz, 29. 1. 2022

Dobrý den, chci se zeptat na možnost léčby rakoviny metodou kryoterapie v ČR. Děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 1. 2. 2022

Dobrý den, kryoterapie se v ČR v léčbě zhoubných nádorů využívá okrajově, spíše k lokálnímu ošetření povrchových lézí než k léčbě metastatického onemocnění. S pozdravem...

Výše dávek ozáření

Dotaz, 27. 1. 2022

Dobrý den, můj táta (85) Dg. C67.1 ca vesicae urinariae po re-TUR-BT (30.11.2021), histol. uroteliální CA, Ki 67 70%, HG, cT3NOMla- IV. A kl. st. (retroperitoneální LAP), vzhledem na komorbidity chirurgická léčba neindikována. Vzhledem na rozsah nemoci navržena v první řadě chemoterapie, se kterou t.č. není ztotožněn, objednán na paliativní RAT pro primární tumor v MM. Plán je 3Gy/d ... 12fr .. 36 Gy. Tady je ale obava - výše dávek ozáření. Prosím o Váš názor, doporučení jak dále postupovat, jaké jsou šance. Předem děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 1. 2. 2022

Dobrý den, bez bližší znalosti pacienta je každá rada drahá... Chemoterapie dokáže být velmi úspěšná, léčím často i pacienty kolem 80ti let. Více než na věku záleží na jejich současném zd...

Chemoterapie pro cizince

Dotaz, 25. 1. 2022

Dobrý den, lečíte chemoterapie cizince samoplatce? prosím předem děkuji YK

MUDr. Martin Šmakal, 1. 2. 2022

Dobrý den, ANO, bez problémů, mluvíme i anglicky a rusky S pozdravem...

Nález tumoru v plíci

Dotaz, 18. 1. 2022

Dobrý den pane doktore otci našli náhodně tumor na pravé plici při zlomenine ruky tumor je velký 48mm na 48 mm, píši ve zprávě ložisko nepravidelne oválné s výběžky cca něco má podstoupit bronchoakopii lékaři si myslí že je to zhoubné i když mluví tak na 90% ale nejde to operovat jinak skelet bez meta. Myslíte že se dá otec z toho vyléčit? Je mu 64 let je diabetik po mozkové příhodě cca 2016 děkuji za odpověď

MUDr. Martin Šmakal, 24. 1. 2022

Dobrý den, bohužel si myslím, že naděje na úplné vyléčení je malá, ale to neznamená, že ještě několik let to nemůže vydržet... S pozdravem...

Nález HCC tumoru jater

Dotaz, 20. 12. 2021

Dobry den pane doktore, mam 3 dotazy. 1. na MRI mi byl nalezen rozhly HCC tumor jater. Nicmene sono a ani CT tento nador neidentikovali (zde se shodli na nehomogenni strukture jater). Jak moc je tedy nalez na MRI duveryhodny? Cekam na biopsii. 2. Tumor ma byt velky, cca 15 cm. Nicmene celkovy stav se mi zlepsuje od leta, kdy jsem mel neco jako akutni zhorseni cirhozy. Na zaklade tohoto zhorseni mi byla nalezena fibroza hranicici s cirhozou. Zatim nemam zadne priznaky tumoru(bolet bricha, necbute stvi,...). Je to mozne? 3. Obcas si chodim zabehat, nebo zajezdit na kole. Nicmene pokud to prezenu tak mam stavy ala hypoglykemie. Muze to souviset s fibrozou nebo spis s tim pripadnym tumorem. Dekuji za odpoved.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 1. 2022

Dobrý den, ad 1/nález na MR je velmi důvěryhodný, lepší než CT či sono ... ad 2/ je to možné ad 3/ nepředpokládám, že by to mělo souvislost, ale úplně vyloučit to nelze S pozdravem...

Penoxal a Graviol k chemoterapii

Dotaz, 28. 12. 2021

Manžel zahájil 1. cyklus chemoterapie. Je možné přidat k této léčbě navíc Penoxal nebo Graviolu? Bylo mi doporučeno, zní to dobře, ale prosím o váš názor. Děkuji.

MUDr. Martin Šmakal, 4. 1. 2022

Dobrý den, Penoxal ani Graviolu jsem jako primář onkologie nikdy nikomu nepředepsal ani nedopoučil... S pozdravem...

Hrazení lázní

Dotaz, 20. 12. 2021

Dobrý den, jaká je lhůta na podání žádosti o lázně po operaci prostaty? Onkol. případ.

Odpověď odborníka, 21. 12. 2021

Dobrý den, obecně jsou hrazeny lázně do roka od skončené onkologické léčby, v to nepočítaje hormonální léčbu S pozdravem...

Prognozy plicního nádoru

Dotaz, 17. 12. 2021

Dobrý den, prosím o vysvětlení této diagnozy a prognozy z hlediska léčby... Ca Bronchogenes I dx. - NEC - v.s. c T2 N2 MX G3, hist. hight grade neuroendokrinní karcinom. Jaké jsou možnosti léčby? Prognoza? Děkuji, moc mi na tom záleží... Z. Špičková

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, jedná se o plicní nádor. Histologie bývá různá /např. adenokarcinom, dlaždicobb karcinom atd /, v tomto případě je to neuroendokrinní karcinom s poměrně agresivními buňkami. ...

Možnosti léčby

Dotaz, 17. 12. 2021

Dobrý den, mám maminku 75 let, interně rizikovou. V listopadu u ní byl kolonoskopicky diagnostikován adenocarcinom na hepatální flexuře tlustého střeva. Po interní stabilizaci stavu byla provedena dne 16.12.2021 resekce nádoru s přilehlými zvětšenými uzlinami. Dvě vzdálenější uzliny nebyly odebrány. Výkon lékař stanovil jako paliativní. Při operaci lékař dle vizuálního hodnocení usoudil, že má maminka cirhozu jater. Jaterní testy tomu nenasvědčují. Vyloučil tudíž možnost chemoterapie. Jaké jsou dle Vašeho úsudku možnosti další léčby. Podle CT zobrazení, nebyly popisovány žádné metastázy v orgánech. Byla by maminka adeptem např. na biologickou léčbu? Je sice v letech, interně nemocná, ale jinak pohyblivá, soběstačná s dobrým zázemím. Děkuji za odpověď Dana Trojáková

MUDr. Martin Šmakal, 21. 12. 2021

Dobrý den, chemoterapie event. v kombinaci s biol. léčbou jsou na prvním místě mých úvah. Píšete , že je maminka interně riziková, to zásadní informace , kterou je nutno zohlednit. Onk...

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři