Ovoce a zelenina nás před rakovinou příliš neochrání. Přesto má smysl je jíst

Odborníci zjistili pouze mírný vliv konzumace ovoce a zeleniny na snížení rizika vzniku rakoviny. Jinými slovy, ani pět doporučených porcí ovoce a zeleniny denně nás před vznikem zhoubného nádoru bohužel neochrání.

Ovoce a zelenina nás před rakovinou příliš neochrání. Přesto má smysl je jíst

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Výsledky rozsáhlé vědecké studie, do které bylo zapojeno více než 400 tisíc lidí ze zemí západní Evropy, žádnému milovníkovi ovoce a zeleniny pravděpodobně radost neudělají. Odborníci totiž zjistili pouze mírný vliv konzumace ovoce a zeleniny na snížení rizika vzniku rakoviny. Jinými slovy, ani pět doporučených porcí ovoce a zeleniny denně nás před vznikem zhoubného nádoru bohužel neochrání.

Zdravou stravou proti infarktu i rakovině?

V roce 1990 poprvé doporučila Světová zdravotnická organizace (SZO) lidem, aby do svého jídelníčku zařazovali ovoce a zeleninu nejméně pětkrát denně. Podle prohlášení SZO nás má zvýšený příjem rostlinné stravy ochránit před výskytem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a jiných nemocí. Zatímco však vztah mezi ovocem a zeleninou a výskytem například infarktu je poměrně jasný, příznivý vliv rostlinné stravy na snížení výskytu zhoubných nádorů se zatím nepodařilo přesvědčivě prokázat.

Vliv na výskyt rakoviny je téměř zanedbatelný

Rozsáhlá vědecká studie, která význam ovoce a zeleniny pro prevenci rakoviny prozkoumala jako poslední, použila informace získané ze starší studie zaměřené na výživu lidí. Ta v letech 1992 až 2000 prozkoumala dietní návyky téměř půl miliónu lidí z Dánska, Francie, Německa, Řecka, Itálie, Holandska, Norska, Španělska, Švédska a Velké Británie.

Hlavní závěry, které vyplynuly z nové statistické analýzy již dříve získaných dat, nedopadly pro ovoce a zeleninu příliš povzbudivě:

  • Z celkového počtu 142 605 mužů jich v průběhu studie onemocnělo rakovinou 9 604, v případě žen se objevilo 21 000 případů rakoviny z celkového počtu 335 873.
  • V průběhu studie bylo zaznamenáno jen velmi mírné snížení rizika vzniku rakoviny u lidí, kteří jedli hodně ovoce i zeleniny (pouze o 3 procenta), a stejně tak velmi mírné snížení rizika u lidí, kteří jedli pouze hodně ovoce (1 procento) nebo pouze zeleniny (2 procenta).

Jíst zdravě má stále smysl

Přestože ovoce a zelenina nás nedokážou ochránit před rakovinou jako takovou, pro naše zdraví mají stále velký význam. Kromě snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění je vysoký příjem ovoce a zeleniny prospěšný jako ochrana před některými konkrétními typy zhoubných nádorů, což však nebyla všeobecně zaměřená studie schopná zachytit.

(vek)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Když se ohlásí nežádoucí účinky biologické léčby...

Když se ohlásí nežádoucí účinky biologické léčby...

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní...

Biologická léčba: naděje pro pacienty s rakovinou

Biologická léčba: naděje pro pacienty s rakovinou

Biologická léčba je nejnovějším trendem nejen v léčbě rakoviny, ale i dalších, zejména autoimunitních onemocnění. Biologická léčba nemá na...

Čtyři kroky k prevenci rakoviny

Čtyři kroky k prevenci rakoviny

Nádorová onemocnění jsou obestřena mnohými tajemstvími a přesná příčina jejich vzniku stále není jasná. Přesto víme, že některé skutečnosti...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.