Pití horkých nápojů může způsobovat rakovinu

Nekonzumujte vařící nápoje, nechte je nejprve trochu vychladnout. V opačném případě totiž zvyšujete riziko, že se u vás v budoucnosti rozvine rakovina krku. Alespoň to tvrdí odborníci z Íránu, kteří nedávno zveřejnili výsledky svého výzkumu na toto téma.

Pití horkých nápojů může způsobovat rakovinu

Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!

Nekonzumujte vařící nápoje, nechte je nejprve trochu vychladnout. V opačném případě totiž zvyšujete riziko, že se u vás v budoucnosti rozvine rakovina krku. Alespoň to tvrdí odborníci z Íránu, kteří nedávno zveřejnili výsledky svého výzkumu na toto téma.

Stačí pět stupňů…

Z dřívějších vědeckých studií je známo, že rakovinu hltanu a jícnu má často na svědomí alkohol a kouření. Avšak článek íránských autorů uveřejněný v britském medicínském časopise British Medical Journal naznačuje, že cestu k nebezpečnému nádoru pomáhají dláždit také příliš horké nápoje. Tak například pití velmi horkého čaje o teplotě přesahující 70 °C zvyšovalo podle výsledků výzkumu riziko rakoviny jícnu osmkrát více než usrkávání teplého nebo vlažného čaje s teplotou nižší než 65 °C.

V arabském světě je popíjení čaje ještě populárnější než v Anglii. Proto není divu, že se do podobného výzkumu pustili právě odborníci z teheránské lékařské fakulty. Ti prozkoumali způsoby konzumace čaje u tří stovek pacientů trpících rakovinou jícnu a také u téměř šesti set zdravých dobrovolníků. Do průzkumu byli zařazeni muži i ženy a všichni zúčastnění pocházeli ze stejné provincie na severu Íránu. Tato provincie přitáhla pozornost lékařů právě rakovinou jícnu, jejíž výskyt je zde jeden z nejvyšších na světě. Na druhou stranu kouření ani pití alkoholu v této oblasti příliš populární není, a tak byli výzkumníci pochopitelně zvědavi, co jiného může nést odpovědnost za tak neobvykle vysoký počet nádorů v oblasti hrdla. Nyní se zdá, že viník byl konečně nalezen.

Zchlaďte si čaj

Téměř všichni účastníci studie uvedli, že konzumují černý čaj pravidelně a v průměru každý z nich vypil více než litr černého čaje denně. Ti lidé, kteří pravidelně pili čaj za méně než dvě minuty po přípravě, měli pětkrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine rakovina hrdla, než ti, kteří s pitím posečkali alespoň čtyři minuty. Dřívější studie, provedené v Británii, ukázaly, že lidé nejčastěji popíjejí čaj o teplotě přibližně 56 až 60 °C.

Zveřejněné výsledky mají zatím jedinou vadu na kráse. Není totiž jasné, jakým způsobem horké nápoje spouštějí vznik rakoviny. Jedna z hypotéz je, že viníkem je opakované termické poškození výstelky jícnu, avšak na detailnější vysvětlení si budeme muset pravděpodobně ještě nějakou dobu počkat.

(vek)

Zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/29912977/

Hodnocení článku Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 0

Čtěte dále
Letištní skenery: odhalí výbušninu, ale mohou poškodit zdraví

Letištní skenery: odhalí výbušninu, ale mohou poškodit zdraví

V médiích se stále objevují zprávy o zvyšující se bezpečnosti na letištích. Jedním z takových opatření je i instalace...

Dvanáct rad, jak podpořit člověka s rakovinou

Dvanáct rad, jak podpořit člověka s rakovinou

Pomoc rodiny a přátel hraje pro onkologické pacienty nezastupitelnou roli v jejich cestě životem s rakovinou. Pokud se však...

Zvyšující se výskyt rakoviny nutí vědce ke stále častějším výzkumům

Zvyšující se výskyt rakoviny nutí vědce ke stále častějším výzkumům

Po celém světě neustále probíhají studie, které mají za úkol zhodnotit účinnost nových terapeutických postupů v léčbě rakoviny. Když...

Centra pomoci

Vyhledejte si centrum blízko vašeho bydliště.